32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác

Miért lesz kövecses és válik ehetetlenné a körte?

Agrofórum Online

Miért kövecsesedik meg és válik ehetetlenné a körtetermés? Tehetek a jelenség ellen valamit?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A körte terméseinek kövecsességét, vagyis magas kősejtarányát több, a növény számára stresszként megélt hatás is kiválthatja. A gyümölcshúsban az ilyen hatások miatt az egyébként is előforduló kősejtek aránya túlzottan megnő, így nagymértékű minőségromlása következik be. A termések a magház körüli részükön keményednek meg a legnagyobb mértékben, de akár az egész termés rágóssá válása egyaránt megvalósulhat.

Egyik kiváltó ok lehet, a körte esetében is megjelenő vírusos megbetegedés, amikor a körte kövecsessége a vírus egyik tüneteként megemlíthető probléma. A termések minőségének romlása mellett viszont torzulásuk is bekövetkezik, továbbá a leveleken megjelenő elváltozásokkal is találkoznunk kell. A vírusos levelek érközeiben sárgászöld foltok láthatók. A beteg fáknak emellett kéregpusztulásuk is megindulhat és fagyérzékenységük is fokozódhat.

Abban az esetben, ha a termések minőségi változása az egyetlen fennálló tünete a fának, egyéb kiváltó okra, okokra kell következtetni, nem pedig vírus jelenlétére.

A termések kövecsessége egyrészt akár genetikailag is meghatározott lehet, vagyis egyes fajták esetében nagyobb valószínűséggel kell számítanunk kialakulására (Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes). A termések mérete egyaránt befolyásolja az ilyen típusú minőségváltozást, hiszen minél kisebb terméssel van dolgunk, annál nagyobb annak kősejtaránya.

Emellett a kősejt kellemetlen mennyiségét akár a túl száraz körülmények, így az aszályos időjárás is elősegítheti. Ajánlatos tehát a körtefákat is rendszeres öntözésben részesíteni, számukra a kellő vízellátást biztosítani, terméseiknek nagyobbra növését ezzel szintén elősegíteni. Emellett természetesen az öntözésben részesített terület talajának lazításáról is gondoskodni szükséges a talajtömörödés elkerülése érdekében, valamint a tápanyagok utánpótlásával is a fa egészségének megőrzését tudjuk elősegíteni.

Az egy-egy termést érintő, tehát nem a fa összes termésén előforduló minőségváltozás akár fizikai sérülésből (jégverés), akár kórokozó eredetű fertőzésből (varasodás) ugyancsak kialakulhat.

Kiemelt kép: Pixabay

Tippek és trükkök esővízgyűjtéshez

2022. október 5. 05:36

Az idei aszályos nyár után mindenképpen itt az ideje, hogy elkezdjük okosan gyűjteni az esővizet, majd felhasználni a kertben.

Öntözés szaktanácsadás mellett vagy anélkül? Higgye el, a növényei megérzik a különbséget

2024. június 14. 15:10

A szélsőségesebbé váló klíma és a növekvő termésingadozások kiküszöbölésére egyre fontosabb a szakszerű, adatalapú, precíz öntözés.

Miért megy tönkre hamar a cserepes fűszernövény?

2023. március 7. 05:36

Mi lehet az oka annak, ha a cserepes fűszernövény a megvásárlását követően hamarosan tönkremegy? Bizonyos, hogy a nem megfelelő ápolás áll a probléma hátterében? Nézzük most sorra a valós okokat!

13+1 gazdasági intézkedést jelentettek be

2019. május 30. 14:37

10 milliárd forinttal megemelik a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tőkéjét, ugyanígy 5 milliárdos tőkeemeléssel segítik a mezőgazdasági garanciarendszert.