Érdemes a gyomokat ősszel is eltávolítani a kertből?

Agrofórum Online

Miért fontos a gyomokat ősszel is eltávolítani a kertből? Köszönöm segítségüket!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyomnövények kertünkben való megjelenése és növekedése szinte egész évben folyamatosnak tekinthető. A termesztett növények körül való eltávolításuk, így a vízért és tápanyagokért való versengésük megakadályozása a termések minősége és mennyisége szempontjából is fontos feladat. A gyomirtás viszont nemcsak abban az esetben tekinthető kiemelt jelentőségűnek, ha az adott területen kultúrnövényt is termesztünk, hanem azok lekerülése utáni időszakban is.

Gyakori probléma, hogy a termesztett növények felszámolása utáni időszakban, ősszel a terület nagyon hamar elgyomosodik, eltávolításukra pedig már csak tavasszal, a magágyak előkészítése alkalmával kerül sor. Fontos szempont azonban az, hogy a gyomnövények mihamarabbi eltávolításáról gondoskodjunk, azok minél fiatalabb fejlettségi állapotában. Az ősszel csírázó gyomnövények pl. pásztortáska, tyúkhúr, galaj, enyhe tél esetében gond nélkül képesek fejlődni, tavasszal pedig gyorsan virágozni, termést érlelni.

A gyomnövények meglehetősen hatékony fennmaradási stratégiával rendelkeznek, így szaporodásuk és terjedésük is csak úgy csökkenthető eredményesen, hogy szaporítószerveik képződését, magjaik fejlődését minden esetben próbáljuk hatékonyan megakadályozni. A gyomnövények sokféleségéből adódóan azok életformája, fejlődése, megjelenése sem tekinthető egyformának. A nagyon nehezen irtható, főként évelő gyomnövények esetében ősszel, jó lehetőségként szolgál a totális gyomirtó szerek alkalmazása.

A mezei aszat, apró szulák is ezen gyomfajok közé tartoznak, jelenlétük sajnos minden kertben sok bosszúságot tud okozni, hiszen állandó kihúzásuk, kikapálásuk ellenére is újbóli visszanövésük tapasztalható. A totális gyomirtó készítmények levélen keresztül, minden növényre hatással vannak, így felhasználásuk csak termesztett növénytől mentes területen lehetséges. Kémiai módszer hiányában sem érdemes a gyomokat meghagyni, ajánlatos a mechanikai gyomirtás mellett dönteni, semmiképpen sem hagyni a gyomokat magot érlelni.

Kiemelt kép: Pixabay

 PANTERA 40 EC - „türelmetlen gazdák türelmes” egyszikű gyomirtója

2018. március 29. 09:46

A graminicidek között egy kiváló lehetőség a Pantera 40 EC használata, ami az elmúlt években méltán vált alapvető készítménnyé a felhasználók körében.

Medallon Premium 2020. – Ne hagyjuk, hogy az évelő gyomnövények irányítsák döntéseinket!

2020. július 1. 05:37

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszanyerjük a termőföldjeink kultúrállapotát! 

Hogyan készítsünk házi gyomirtót?

2023. szeptember 27. 11:10

A gyomirtás nemcsak bosszantó és időigényes, de igen költséges tevékenység, és soha nem tudhatjuk, hogy a legújabb gyomirtónk valóban beválik-e vagy sem. Éppen ezért érdemes kipróbálni néhány házilag elkészíthető gyomirtót, hiszen ki tudja, mi van, ha éppen ezek válnak be?

Hatékony kukorica gyomirtás, még az évelő gyomokkal szemben is

2019. május 9. 14:17

Az idei évben érdemes olyan gyomirtó szert választanunk a kukorica gyommentesítésére, amely jól boldogul a magról kelő és évelő gyomnövényekkel, ugyanakkor lehetőség szerint tartamhatással is bír és a csapadék megérkezése után kelő új gyomhullám ellen is védelmet nyújtson.