Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon?

Agrofórum Online

Az idei évben először termett a diófánk nagyobb mennyiséget. Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon? Mire kell leginkább odafigyelni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A héjas termésű gyümölcsfajok tárolására más szabályok vonatkoznak, mint pl. az almatermésűekre, mert könnyebben végezhető, és jó feltételek mellett hosszabb idejű tárolásuk is megvalósítható. Fontos, hogy felszedés után a diót mindenképp válogassuk át, majd szárítsuk, hiszen a termések akkor is vizesnek tekinthetők, ha nem esős időjárásban lettek a földről felszedve! A válogatás során csak a kellően beérett, buroktól mentesített, egészséges terméseket hagyjuk meg! A fekete, rothadó, beteg termések a tárolás során akár tovább is fertőzhetnek, ezzel jelentős mennyiségi termésveszteséget okozva.

A felszedett dióra jellemző, hogy a legjobb esetben is kb. 30%-os víztartalommal rendelkezik, míg tárolásra a 10-12%-os víztartalmú termés tekinthető optimálisnak. A szárítást fontos elvégeznünk, hiszen e nélkül akár jelentős penészedés, termésromlás is bekövetkezhet. Fontos, hogy jól szellőző helyen, minél vékonyabb rétegben kiterítve, újabb bevizesedéstől védett helyen történjen meg a szárítás. Alkalmasnak tekinthető akár egy fedett terasz, padlás, de garázs egyaránt, a lényeg, hogy nagyon erős napsütés, de eső se érje a terméseket. A szárítás akár több hetet is igénybe vehet. A kellően száraz diókra jellemző, hogy felületük érintése száraz, feltörésükkor pedig reccsenés hallható.

A jól megszárított dió, megfelelő helyen akár 1-2 évig is eltartható jelentősebb veszteség nélkül. A választott tárolóhelyünk legyen száraz, párától, penésztől és dohtól egyaránt mentes. A helyiség átszellőztethetősége is fontos lehet, mellyel a páratartalom mellett a hőmérsékletet is szabályozni tudjuk. Hőmérséklet szempontjából pedig az 5-10 fok tekinthető elfogadhatónak.

Ajánlatos nemcsak a szárítás, hanem a tárolás során is kiterítve elhelyezni a terméseket, de a raschel zsákos vagy a rekeszes tárolás szintén elfogadható módszernek számítanak. A biztonság kedvéért a termések átforgatásával időnként átszellőztetésüket is érdemes biztosítanunk. A megtört dió helyes tárolására is érdemes nagy gondot fordítanunk, hiszen az aszalványmolyok hamar felélhetik, tönkre is tehetik a dióbelet. Érdemes tehát feltörés után a diót mihamarabb felhasználni vagy megóvását fagyasztással biztosítani.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

2018. november 15. 08:17

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra.

Miért feketedik be a dió érés előtt?

2020. szeptember 11. 11:46

Miért feketedik be a dió érés előtt, és mivel lehetne megelőzni, mikor kell védekezni ez ellen?

A dión károsító gubacsatkák, III. rész

2023. október 28. 11:10

A dolgozat első részében a dió nemezes gubacsatka által okozott tünetek kialakulását és évközi változását mutattuk be. A gubacsok legfontosabb tulajdonsága a levélfonák érközeiben megjelenő nemezszerű szőrképlet fehéres foltja, amely felett a levéllemez zöldessárgán, ráncolódva kidomborodik.

Erőteljesen terjed az almafa vértetű, védekezzünk ellene!

2019. július 31. 08:33

Július utolsó hetének időjárását főként a nagy változékonyság jellemezte. Zivatarfelhők jöttek- mentek az országban, kiszámíthatatlan valószínűséggel okoztak csapadékot, helyenként jeget is hozva. Kisebb körzetekben az eső intenzitása jelentős károkat okozott. A jelenlegi növény-egészségügyi helyzet a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvez, elsősorban a magas páratartalom és az erős éjszakai harmatképződés miatt. A talaj átmeneti magas nedvességtartalma kedvező mikroklímát teremt a kórokozók számára, de több kártevő rajzása ismét erősödött.