25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós

Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon?

Agrofórum Online

Az idei évben először termett a diófánk nagyobb mennyiséget. Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon? Mire kell leginkább odafigyelni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A héjas termésű gyümölcsfajok tárolására más szabályok vonatkoznak, mint pl. az almatermésűekre, mert könnyebben végezhető, és jó feltételek mellett hosszabb idejű tárolásuk is megvalósítható. Fontos, hogy felszedés után a diót mindenképp válogassuk át, majd szárítsuk, hiszen a termések akkor is vizesnek tekinthetők, ha nem esős időjárásban lettek a földről felszedve! A válogatás során csak a kellően beérett, buroktól mentesített, egészséges terméseket hagyjuk meg! A fekete, rothadó, beteg termések a tárolás során akár tovább is fertőzhetnek, ezzel jelentős mennyiségi termésveszteséget okozva.

A felszedett dióra jellemző, hogy a legjobb esetben is kb. 30%-os víztartalommal rendelkezik, míg tárolásra a 10-12%-os víztartalmú termés tekinthető optimálisnak. A szárítást fontos elvégeznünk, hiszen e nélkül akár jelentős penészedés, termésromlás is bekövetkezhet. Fontos, hogy jól szellőző helyen, minél vékonyabb rétegben kiterítve, újabb bevizesedéstől védett helyen történjen meg a szárítás. Alkalmasnak tekinthető akár egy fedett terasz, padlás, de garázs egyaránt, a lényeg, hogy nagyon erős napsütés, de eső se érje a terméseket. A szárítás akár több hetet is igénybe vehet. A kellően száraz diókra jellemző, hogy felületük érintése száraz, feltörésükkor pedig reccsenés hallható.

A jól megszárított dió, megfelelő helyen akár 1-2 évig is eltartható jelentősebb veszteség nélkül. A választott tárolóhelyünk legyen száraz, párától, penésztől és dohtól egyaránt mentes. A helyiség átszellőztethetősége is fontos lehet, mellyel a páratartalom mellett a hőmérsékletet is szabályozni tudjuk. Hőmérséklet szempontjából pedig az 5-10 fok tekinthető elfogadhatónak.

Ajánlatos nemcsak a szárítás, hanem a tárolás során is kiterítve elhelyezni a terméseket, de a raschel zsákos vagy a rekeszes tárolás szintén elfogadható módszernek számítanak. A biztonság kedvéért a termések átforgatásával időnként átszellőztetésüket is érdemes biztosítanunk. A megtört dió helyes tárolására is érdemes nagy gondot fordítanunk, hiszen az aszalványmolyok hamar felélhetik, tönkre is tehetik a dióbelet. Érdemes tehát feltörés után a diót mihamarabb felhasználni vagy megóvását fagyasztással biztosítani.

Kiemelt kép: Pixabay

Mi teszi tönkre a dió termését? Mit lehet tenni ellene?

2018. május 14. 09:14

C. Dezső kérdése: Nem kis területen termesztek diót, két éve az egész termést tönkretette, tavaly is rengeteg problémám volt a dióburok-fúróléggyel. Mit javasol?

Külföldön is keresett a magyar dió

2022. december 20. 12:42

Az adventi időszakban sokan vásárolnak diót – elég, ha csak a bejglihez szükséges mennyiségre gondolunk.

Mitől lett fekete foltos a dióbél?

2023. február 6. 04:37

Bár az idei évben jó diótermést szüreteltem, sajnos a termés tisztítása során sok foltos dióbelet találtam. A foltok sötétszürkéből feketébe hajlanak és letörölhetetlenek. Az interneten található fotók és leírások alapján nem tudom azonosítani a foltosodás okát. Kérem szíves véleményüket!

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).