Milyen betegség miatt lesznek foltosak és hullanak le a dió apró termései?

Milyen betegség miatt lesznek foltosak és hullanak le a dió apró termései?

Agrofórum Online

Diófáim levelein sötét foltok vannak, apró, zöld termései hullanak, rajtuk feketés foltok láthatók. Mi ez a betegség? Tudok-e ellene védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Országszerte jellemző a diófákra, az Ön által leírt jelenség, melyet a tartósan esős napok, hetek időjárása segített elő. A diófákon két betegség is okozhat levélfoltosodást, jelenleg a baktériumos betegség az uralkodó (Xanthomonas arboricola pv. juglandis, korábbi neve: Xanthomonas campestris pv. juglandis). Állandóan jelen van a diófákon, felszaporodását folyamatosan vizes növényzet segíti, terjesztését a vízcseppek és szél végzi.

Baktériumos foltok a zöld dión

A diófa zsenge zöld részeit fertőzi:

  • Leveleken erek mentén, szegletes apró foltokat okoz, ezek kezdetben vizenyősek, hamar sötét barna színűek lesznek. A kis foltok megnőnek, sokszor összefolynak, a beteg levelek deformálódnak. A foltokat kezdetben vizenyős udvar szegélyezi, mely később sárga színre változik.
  • Levélnyeleken, hajtásokon megnyúlt, hosszúkás alakú sötétbarna, feketés elhalások, foltok alakulnak ki.
  • A termés zöld buroklevelét is megfertőzi, nyomában szabálytalan alakú, egynemű, besüppedő, fekete elhalások fejlődnek. A foltok nagyméretűvé is válhatnak. A buroklevél elrohadhat, alatta a kemény héj is megfeketedik, a baktérium áthatol a gyümölcs kemény héján és a magbelet is megfertőzi. A magbél is megfeketedik, gyakran nyálkás állományú lesz vagy később fekete színnel beszáradhat, összeaszalódhat.
Dió buroklevelén baktériumos fertőzés

A baktérium a lehullott leveleken, a fertőzött dión tartja fenn magát, valamint a fakéreg repedéseiben és rügypikkelyek között is, itt is telel át.

Dió xanthomonasos levele

A fertőzött, lehullott növényi részek összegyűjtésével csökkenthetjük a kórokozó felszaporodását. A diófa alatti területet levegősnek kell kialakítani, hogy a lombozat alsó, talajhoz közeli része is hamar felszáradjon. Az aljnövényzet okozta párásság segíti a baktériumok fertőzését. Baktériumok ellen a réztartalmú gombaölő szerek hatnak, ezek a rézoxiklorid, rézszulfát, rézoxid, rézhidroxid, bordói keverék hatóanyagú szerek. A védekezés alapja a téli lemosó permetezés, majd tavasszal a virágzás előtt és után – csapadékos idősjárásnál – megelőző jelleggel ajánlott a lombozat permetezése. A házikerti vagy szórványban növő diófák permetezését nehezíti a fák magassága és a permetezéshez szükséges gépi technika hiánya.

Talajélet: a föld alatt megbújó biológiai sokféleség

2023. október 17. 05:40

A talajminőség kialakításában a talaj élőlényeinek jelenléte nélkülözhetetlen. Szerepük a talajban az elsődleges és a másodlagos szerves anyagok, így a humusz kialakítása is.

Mi lehet a karfiolra emlékeztető elváltozás a kecskerágón?

2022. augusztus 8. 07:37

Kecskerágó bokrunkon ökölnyi nagyságú, leginkább karfiolra emlékeztető daganatszerű képződmény fejlődött. Mit tegyek vele? Gyógyítható a bokor?

Miért van szükség a szója vetőmag oltására?

2023. november 12. 13:10

Beoltassam a szója vetőmagot? A Beck's szakértői szerint ez a felvetés évről évre visszatérő kérdés. Hogy miért? Mert a válasz egy kicsit összetettebb, mint egy egyszerű „igen" vagy „nem".

Mi lehet a diófa törzséből kifolyó olajszerű anyag?

2023. január 29. 10:38

Szeretném megkérdezni, hogy a diófánk törzséből kifolyó anyag, ami olyan, mint a fáradt olaj, mármint színre, mi lehet, és hogyan lehetne segíteni a fán?