Nemcsak anyagilag spórolhatunk az előre megtervezett bevásárlásokkal és a tudatos termékválasztással, hanem a környezetet és az egészségünket is óvjuk vele.
A téli ünnepek közeledtével a család szakácsai előszedik a jól bevált recepteket, vagy keresnek valamilyen izgalmas újdonságot, amivel elkápráztatják a rokonságot. Sajnos a konyhai előkészületek háttérbe szorulhatnak az ajándék- és karácsonyfavásárlás, és persze az időigényes takarítás mellett. Azonban hisszük vagy sem, az élelmiszerek beszerzésével spórolhatjuk meg a legtöbbet a pénztárcánknak és a bolygónknak is, ha tudatosan felkészülünk a vásárlásokra.
A megfelelő előkészületek
Mivel az ünnepek közeledtével a vásárlók száma is ugrásszerűen megnő, így az egy főre jutó szabad kocsitologató felület is minimálisra csökken, ezért érdemes lehet minél kevesebb időt tölteni a zsúfolt üzletekben. Ennek érdekében készüljünk fel alaposan a vásárlásra:
- Írjuk össze papírra vagy telefonba, hogy mit és hol szeretnénk megvásárolni!
- Tervezzük meg a körutat, ha nem ússzuk meg, hogy egynél több helyre kelljen bemenni!
- Készítsünk össze otthon elegendő bevásárlótáskát, kisebb zacskókat, vászontáskákat a zöldségeknek, gyümölcsöknek, pékáruknak, szaloncukroknak!
- Mélyhűtött termékek vásárlásához vigyünk magunkkal megfelelő tárolóeszközt!
A megfelelő hely
A tökéletes ünnepi ebédhez és vacsorához megfelelő alapanyagokra van szükségünk. Ilyenkor érdemes a jól bevált helyekről beszerezni a hozzávalókat, ne most kezdjünk új helyekkel kísérletezni! Különösen az alkalmi árusokat, ellenőrizetlen helyeket kerüljük! Ilyen helyeken még egyszerű alapanyagokat, csokoládét, zöldséget és gyümölcsöt se vásároljunk! Akkor is gyanakodhatunk, ha túlságosan olcsón kínálnak nekünk élelmiszert.
Ha mások ajánlására, vagy kíváncsiságból mégis betévednénk addig ismeretlen üzletbe, akkor mindenekelőtt nézzünk körül, és mérjük fel gyorsan az üzlet állapotát! Ha az üzlet nem takarított, nem oda illő dolgokat látunk, az eladónak nem megfelelő a ruházata, vagy esetleg csupasz kézzel fogja meg az eladni kívánt árut (pl. hús, hal, felvágott) inkább távozzunk!
A megfelelő csomagolás
A csomagolás az üzletről és a termékről is sokat elárul. Ne vásároljuk meg a terméket, ha:
- sérült, és/vagy szennyezett a csomagolása (még ha akciósan árulják, akkor sem);
- a fagyasztott áru csomagolása belül zúzmarás, vagy egy tömbbé összefagyott, ebben az esetben ugyanis valószínűleg egyszer már felengedett a termék, de visszafagyasztották;
- ha a terméket eredeti csomagolásából kibontották;
- ha a csomagolás hiányos, vagy nem fedi be teljesen a terméket, ilyen esetben az élelmiszer könnyen szennyeződhet, fogyasztása kockázatos lehet;
- hiányzik a termékismertető címke, vagy hiányos/sérült rajta az írás, a jelölésen rajta kell lennie legalább a termék nevének, összetételének, gyártójának vagy forgalmazójának, és a minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idejének.
A megfelelő termék
Az ünnepi asztal főszereplői a szárnyas vagy halételek, amelyek kiválasztása a legnagyobb körültekintést igényli. Első és legfontosabb szabály: mindig, mindenhol legyünk körültekintőek! Ezenkívül a következőkre kell nagyon odafigyelnünk:
- Ha a termék nem friss, akkor a szaga, színe eltér a megszokottól. Ebben az esetben semmiképpen se vegyük meg! Amennyiben pultból vásárolunk húst, és ott frissen csomagolják, akkor is nyugodtan ellenőrizhetjük a terméket, még ott, a helyszínen.
- Zöldség-gyümölcs vásárlásakor is nagyon figyeljünk a termék frissességére és általános külalakjára!
- Külön oda kell figyelni a citrusokra: a citrom, narancs héját csak alapos tisztítás után tegyük a süteményekbe! A legbiztosabb, ha bio minősítésű terméket veszünk.
A megfelelő „idők”
Minden esetben ellenőrizzük a termékek címkéjén a feltüntetett minőségmegőrzési időt vagy a fogyaszthatósági időt. Egy kis segítség a két fogalom közti különbséghez:
A fogyaszthatósági idő a gyorsan romló termékeken (pl. tej és tejtermékek, hús, tojás) szerepel. A fogyaszthatósági idő azt jelenti, hogy a feltüntetett dátum után már nem ajánlatos azt elfogyasztani, mert megbetegedést okozhat. Ezen az időponton túl fogyasztása egészségi kockázattal járhat.
A minőségmegőrzési idő hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos (pl.: rizs, fűszerek, tea). Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után is el lehet fogyasztani, de az ilyen termék minősége romlik.
Bármelyik paraméterrel is rendelkezzen a termék, a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időn túl azt tilos árusítani!
Mindenkori, alapvető szabályok a vásárláshoz
A fenti intelmeken és tudnivalókon túl a következő szabályok betartásával még több extra, szükségtelen termékvásárlást megelőzhetünk:
- Ne siessünk: szánjunk időt a vásárlásra! Főként akkor, ha új terméket szeretnénk venni (pl.: egy új recept kipróbálásához), mert csak így szerezhetünk róla kellő mennyiségű információt.
- Soha ne menjünk szomjasan vagy éhesen vásárolni: mivel ebben a „módosult tudatállapotban” sokkal több mindent megkíván a szemünk, mint amit a listánkra felírtunk, sokkal többet is fogunk vásárolni, hogy enyhítsünk az éhségünkön!
- „Csak azért, mert akciós”: ne vegyünk meg úgy egy terméket, hogy nem tudjuk még, mikor, mire használjuk fel, és csak azért vennénk meg, mert leárazták! Ha olyan terméket akcióznak le, amelyet rendszeresen vásárolunk, ellenőrizzük, hogy nem sérült-e, vagy nem jár-e le a napokban a szavatossága (ha igen, akkor mérlegeljük, hogy biztosan elfogyasztjuk-e addig)!
- Kerüljük az impulzusvásárlást! Az éhesen vásárlás mellett ez a legnagyobb ellenség, és főként fizetésnap utáni első vásárlásoknál jelentkezik. Ilyenkor beleteszünk a kosarunkba olyan termékeket is, amelyeknek vagy a csomagolása, vagy a szlogenje tetszett meg, vagy csak egyszerűen azért, mert most „ilyen kedvünk van”, vagy „majd jó lesz valamire”.
- Minél kisebb létszámban induljunk el: ha tehetjük, menjünk egyedül vagy a párunkkal, barátunkkal, testvérünkkel, szülőnkkel vásárolni – bárkivel, akivel hatékonyan és gyorsan be tudunk vásárolni! Ilyenkor ugyanis minél hamarabb túl akarunk esni az egészen, és ha velünk vannak például a gyerekek, akkor pont a tudatosság fog hiányozni a vásárlásból.
- Minden esetben őrizzük meg a vásárláskor kapott nyugtát vagy számlát! A nagyobb sietségben hajlamosak vagyunk eltekinteni a megőrzésüktől, el sem vesszük, eldobjuk az üzletből kifele, vagy otthon kipakolás közben landol a szemetesben. Azonban legalább a termékek felhasználásáig érdemes megőrizni a bizonylatot, hogy esetleges intézkedés vagy reklamáció szükségessége esetén rendelkezésre álljon.
Tudatosan és okosan vásárolni nem egyszerű, de mindenképpen kifizetődő – nemcsak anyagi okok miatt, hanem az egészségünk és a környezetünk szempontjából is!
Kapcsolódó cikkek:
- Karácsonyi és újévi ételmaradékok? – Fagyasszuk le!
- Minden, amit tudni érdemes az élelmiszerek minőségmegőrzési idejéről
- Hol adhatjuk le az élelmiszer-adományt?
- Élelmiszer adományozás – a legfontosabb kérdések
- Élelmiszer-tárolás okosan I. – Fagyasszuk le!
- Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?