Ház, táj
Ház, táj

Hol adhatjuk le az élelmiszer-adományt?

Hol adhatjuk le az élelmiszer-adományt?

Agrofórum Online

A karácsony és a téli hideg hetek közeledtével sokakban felmerül az élelmiszer-adományozás ötlete. A sok kérdés közül talán az egyik legfontosabb, hogy hol lehet leadni az élelmiszer-adományokat? Erre több karitatív szervezet is kínál lehetőséget, akik hosszú évtizedek óta szervezik a gyűjtéseket a rászoruló embertársaink részére.

Az előző cikkben sorra vettük az élelmiszer-adományozással kapcsolatos legfontosabb minőségbeli kritériumokat, de egy kérdés kimaradt: hova érdemes leadni vagy eljuttatni az adományt? Lássuk, hogy a hazánkban is aktív segélyszervezetek közül melyekhez fordulhatunk.

SzervezetAmit érdemes tudni
Magyar VöröskeresztEgész évben szívesen fogadja a tartósélelmiszer-adományokat. A szervezet honlapján tájékozódhatunk a lakóhelyünkhöz legközelebb lévő irodáról és annak elérhetőségéről. Érdemes felkeresni a szervezeti irodát telefonon vagy személyesen, hogy mit fogadnak éppen és mire van szükség. Idén is az egyik nagy áruházláncban gyűjtik karácsony előtt az adományokat, így még lehetőség van ebbe bekapcsolódni.
Katolikus KaritászA segélyszervezet országos hálózatán keresztül az Egyházmegyei Karitász Központokban és a hozzájuk tartozó plébániai karitász csoportokban is fogadja a rászorulók segítésére szánt, elsősorban tartósélelmiszer-adományokat. Az adományozóknak lehetőségük van a számukra legkönnyebben elérhető helyen leadni az adományokat. Az eddigi adományok sikeres eljuttatásáról és további segítség fogadásáról folyamatosan tájékoztatnak a honlapon is.
Magyar Református SzeretetszolgálatEz a szervezet az élelmiszer-adományt célzottan, egy adott időszakra koncentráltan (advent, iskolakezdés, katasztrófahelyzet) gyűjti nagyobb mennyiségben. Az ilyen jellegű tárgyi adománygyűjtésről minden esetben felhívást tesznek közzé honlapukon.
Magyar Máltai SzeretetszolgálatJelenlegi adománygyűjtő akciójuk az Adni öröm! kampány, melynek keretében a Szeretetszolgálat önkéntesei 2022. december 15. és 20. között fogadják a kijelölt SPAR és INTERSPAR áruházakban az adományokat, amelyeket az adományozók most egy személyes üzenettel is kiegészíthetnek, meghittebbé varázsolva mások ünnepét. További lehetőségekről a szervezet holnapján értesülhetünk.
Baptista SzeretetszolgálatA fővárosban és megyeszékhelyeken örömmel fogadja a felajánlásokat a szervezet. Fontos tudni, hogy szervezett, nagyobb mennyiségű adomány (pl. céges vagy települési szintű gyűjtés) esetén vállalja a szervezet az adományok elszállítását is.
Ökumenikus SegélyszervezetA kijelölt élelmiszermentési pontokon minden munkanapon 9:00 és 15:00 között adhatjuk le a segélyszervezet közvetítéséhez az adományokat. Emellett a szervezet honlapján elérhetőek az aktuális adománygyűjtő akciók, amelyekhez kapcsolódva segíthetjük azokat, akik éppen a legnagyobb szükségben vannak.
Tárgyi adományozásnál mindig érdemes egyeztetni egy segélyszervezettel, hogy szerintük éppen mire van szükség

Bár a segélyszervezetek szervezett munkájára nagymértékben számítunk, és a sikeres szervezéseknek hála az adományok minden esetben a legjobb helyre és leghálásabb emberekhez kerülnek, akár saját magunk is eljuttathatjuk a környezetünkben élő rászoruló családok számára az adományunkat. Amennyiben egy kisebb városi vagy falusi, zárt közösség tagjai vagyunk, és esetleg anonim szeretnénk segíteni egy környezetünkben élő családon, megkérhetjük a helyi közösség képviselőjét, hogy juttassa el névtelenül adományunkat a rászoruló család részére.

Az összekészített adományokat akár saját magunk is eljuttathatjuk a rászoruló családok számára

Mindannak ellenére, hogy megint egy rendkívül nehéz és kihívásokkal teli év van mindenki mögött, idén is sok adomány összegyűlt azok részére, akik nagy szükségben szenvednek. A tárgyi adományok mellett sokan élnek a lelki támogatás nyújtásának lehetőségével, ami sok esetben többet ér minden ajándéknál. Ha valaki anyagiakban nem tudja támogatni az idei adománygyűjtések valamelyikét, bátran csatlakozzon egy helyi kezdeményezésű támogatói önkénteskedéshez! Rendkívül nagy segítséget jelent minden szorgos kéz és nyitott szív!

Éppen ezért ha bármilyen úton-módon, de módunkban áll segíteni, éljünk a lehetőséggel, és támogassuk azokat a társainkat, akik nem tudják ebben a nehéz időszakban biztosítani családjuknak vagy saját maguknak a szükséges testi és lelki táplálékot.

Az elmúlt években is rendkívül nagy segítséget nyújtottak egymásnak a magyar családok, és mint adományozó szeretném megköszönni a segélyszervezetek és a helyi közösségi kezdeményezések szervezőinek a lehetőséget, hogy jót tehetünk. Köszönet az eddigi és a jövőbeni adományokért is Mindenkinek!

Áldott, békés, szeretetteljes és boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

A magyar agrárium jövője az agrárszakképzésben rejlik

2023. május 6. 13:39

Az agráriumban fontos a jól felkészült, szakmailag és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező fiatalok szerepvállalása, akik a jelenlegi gazdáktól átveszik majd a stafétabotot.

Idén először júniusban nőttek a világpiaci élelmiszerárak

2020. július 6. 09:34

Júniusban különösen a pálmaolaj jelentős drágulására a növényi olajok árindexe 11,3 százalékkal nőtt, a cukor árindexe 10,6 százalékkal, a tejtermékeké pedig 4 százalékkal emelkedett.

Száz milliárd forintnyi beruházást tervez a Bonafarm

2019. május 17. 07:17

Az innovációt és a termékfejlesztést a fogyasztói igények is indokolják, hiszen a felmérések szerint a vásárlást ma már leginkább az egészséges termékek iránti kereslet, valamint a magas élelmiszerárak miatti aggodalom határozza meg.

Kezdetét vette az élelmiszerek kötelező akciózása

2023. június 1. 10:08

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására.