4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Ősgabona, kovász: tegyük tisztába a fogalmakat!

Agrofórum Online

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet tavaly Száron szervezte meg az idén is várható Gazda-Molnár-Pék tudományos rendezvényét, ahol többek között az ökológiai búzatermesztés, -feldolgozás, valamint élelmiszer-előállítás jelentőségéről, lehetőségeiről esett szó.

A gabona kultúrnövénykörön belül az ősgabonák közé három búzafajt sorolunk: az alakort, a tönkét, és a tönkölyt. Ezek az ősbúzák, más néven pelyvás gabonák alkalmasak arra, hogy az ökológiai növénytermesztésbe vonják őket, hiszen viszonylag alacsony tápanyag-ellátottság mellett is jól termeszthetők, gyakorlatilag növényvédelmi beavatkozások nélkül.

Kalász gabona
,,Látogató” a kalászon (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Cikkünk alján található videónkban többek között az ÖMKi szakembere beszél nézőinknek az ősgabonákról, és a kovász meghatározásának útja is szóba kerül Kovács Beáta Klára segítségével.

Ősgabona, bio, és kovász

A tavalyi év időjárása nem kedvezett az ősgabonáknak és egyes búzafajtáknak sem. A korai meleg, kései csapadékkal nem engedte a korábbi évekhez hasonló, szép termés kialakulását.

A minőségi, hazai kenyérkészítéssel kapcsolatban is hallhattunk előadókat, akik a hazai kovászoskenyér-készítés színvonalának emelését tűzték ki célul. Ezt a Magyar Kézműveskenyér Társaság megalakulása is támogatja. Kovács Beáta Klára, a Búzalelke Pékség vezetője 12 évvel ezelőtt kezdett sütni, de immár a szervezet elnökeként beszélt: sok a feladat.

Ősgabonákat szemrevételező látogatók Száron
Ősgabonákat szemrevételező látogatók Száron (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

A társasági tagokat a szakmán túl, természetesen más tényezők is összefűzik. Amikor azt mondjuk, hogy kovász, az ma Magyarországon több mindent is jelenthet. Az élelmiszeripari könyv szerint ez liszt, víz valamint ipari élesztő hozzáadásával is készülhet. 

 A Magyar Kézműveskenyér Társaság égisze alatt védjegyrendszer is kialakításra kerül, melynek célja tisztázni a kézműves kenyér fogalmát. Ez egy minőségbiztosítási rendszer felállítása, amely a fogyasztó felé garanciaként szolgál a tekintetben, hogy természetes kovásszal készült, hosszú érlelésű kenyeret vásárol, amely lehetőleg magyar biogabonából készült és leigazolható gazdálkodótól származik. 

További részletek a videóban!

Több okból is fontos a nitrogénveszteség csökkentése

2025. november 21. 04:48

A mezőgazdaságban a fenntarthatóság és a hatékony tápanyag-gazdálkodás egyre nagyobb hangsúlyt kap. A résztvevők a nitrogénmenedzsment aktuális kérdéseit járták körül a BASF Hungária Kft. rendezvényén.

Korszerű szójafajták, megalapozott döntések

2025. november 20. 11:10

A hazai termelők zöme rendelkezik olyan adottságú földterülettel, ahol a szója megfelelően fejlődik.

Napraforgó: Jó piaci pozíció és kiszámítható jövedelem

2025. november 14. 11:10

Klasszikusnak tekinthető gazdasági növényeink között a napraforgó mára a szántóföld egyik stabil pontjává vált.

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Már ősgabona lisztből is készülhet a kenyér

2022. január 17. 10:16

A tájfajta ősgabonák kiállták az idő próbáját és a jövőben is kulcsszerepet kaphatnak. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) többéves munkája eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba azok a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona lisztek, amelyek izgalmas sokszínűséget hoznak a gasztronómiába. A magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú lisztek elsőként hazai kézműves pékségek kemencéiben bizonyítottak. Legújabb receptjeiket mi is megmutatjuk cikkünkben.

Térképen az ősgabonából készült termékek hazai előállítói

2024. július 1. 14:40

Csaknem hatvan helyszín került fel a térképre, amely a vásárlók számára mutatja, hogy hol lehet ősgabonából készült termékeket vásárolni.

A pelyvás ősgabonák termesztésének kockázatai

2024. május 27. 12:10

Érezhető egyfajta trend az egyéb búzafajok élelmiszeripari felhasználását illetően. Így kerültek képbe a pelyvás „ősgabonák”: a tönkölybúza, a tönkebúza és az alakor.