Hogyan ápoljuk kora tavasszal a kertbe ültetett szamócát?

Agrofórum Online

Hogyan ápoljuk kora tavasszal a kertbe ültetett szamócát? Köszönöm a válaszukat!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Fontos feladata a kiskerti, de a nagyüzemi termesztőknek is, hogy szamócáikat a vegetációs időszakra felkészítsék, hiszen csak így érhető el megfelelő minőségű és mennyiségű termésképzése. Ezt akár a tél végi melegebb napokban, de március első heteiben már mindenképp érdemes elvégezni. A szamóca ápolása során a legfontosabb feladatunk az, hogy a télen elhalt, elbarnult levelektől a növényeket megszabadítsuk. A folyamat meglehetősen idő- és munkaigényes, viszont annál nagyobb jelentősége van a betegségek terjedésének megakadályozásában. A levágott, eltávolított leveleket ne dobjuk el, hanem gyűjtsük össze a tövek közül, ezzel is megakadályozva az azokból elinduló későbbi fertőzést!

A tisztogatási munkával egymenetben az esetlegesen tél folyamán elhalt töveket is távolítsuk el, majd lehetőség szerint még a tavasz első felében gondoskodjunk a hiányzó növények pótlásáról is! A növények körül található gyomokat se hagyjuk a területen, hiszen ezek nemcsak vizet és teret, hanem rengeteg tápanyagot is felhasználnak a szamóca elől. A tisztogatás befejeztével – a többi gyümölcstermő növényhez hasonlóan – érdemes lemosó permetezést is végezni. Főként réz hatóanyaggal végezzük a lemosást, de ahol atkák és levéltetvek is megjelentek a töveken, olaj és kén kijuttatása is indokolt.

A tápanyagpótlás nagyon fontos

A termésképződéshez, és a termések kineveléséhez szükséges lombozat fejlődéséhez a szamócának sok tápanyagra is szüksége van, főként érvényes ez a folyton termő fajták esetében. Az előrelátó kertészek már az ősz folyamán gondoskodtak ennek kijuttatásáról, viszont a tavaszi időszakban sem árt ezt kiegészíteni és pótolni. A kezdeti időszakban még a gyökérfejlődés serkentése a cél, hiszen csak az erős gyökérzettel rendelkező növények tudnak kellő mennyiségű virágot fejleszteni, így foszfortúlsúlyos ellátást érdemes biztosítani.

A tápanyagigény akár mű- és szerves trágya formájában is biztosítható, de tápoldat kijuttatásával ugyancsak kivitelezhető, ez főként a takarással végzett termesztés esetében jelenti a legjobb megoldást. A tápanyagfelvétel kb. 15-20 fokos hőmérsékletnél már aktív, így március végén – április elején már szükséges a növény számára felvehető formába rendelkezésre állnia. A tápanyagok mellett természetesen a víz is nagyon fontos a fejlődéshez, így öntözéssel, a gyomok irtásával, kapálással való talajlazítással is segítsük a tavaszi időszakban a szamócánk fejlődését.

Kiemelt kép: Pixabay

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében

Az eper inkább szamóca - jön a hazai szabadföldi

2019. április 30. 12:11

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a magyar szabadföldi szamóca várhatóan május közepén jelenik meg nagyobb mennyiségben a piacokon.

Miért nőttek apró levelek a szamóca termésén?

2023. április 17. 04:36

Szamóca termésén apró, zöld levelek nőttek, olyan lett, mint egy leveleit hátán hordozó sündisznó. Mi okozhatja ezt az elváltozást, lehet-e védekezni ellene?

A fóliás után itt a szabadföldi szamóca is!

2020. május 12. 11:51

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi szamóca a hétvégétől kezdve folyamatosan nagyobb mennyiségben jelenik meg a piacokon, üzletekben. A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.