Növényvédelem
Növényvédelem

UV-C fénnyel dolgozó robot: megbízható harcos a lisztharmat ellen

UV-C fénnyel dolgozó robot: megbízható harcos a lisztharmat ellen

Agrofórum Online

Nagyon messziről érkeztek azok a szamócatermesztők, akik szerették volna megérteni az UV-C fény lisztharmat elleni védekezésben betöltött szerepét.

A kutatás eredményeiről Stef Laurijssen, a Proefcentrum Hoogstraten munkatársa tájékoztatta a jelenlévőket. A kutatás célja nyilvánvaló volt. Nyáron és ősszel a lisztharmat (vagy ahogy a flamandok mondják, a „fehér kórság”) komoly problémát jelent a szamóca termesztésében. Márpedig manapság, amikor egyre kevesebb erőforrás áll rendelkezésünkre, igencsak nagy szükség van egy újabb megoldás kidolgozására.

Ezért megmagyarázza, hogy miért éjszaka kell elvégezni az UV-C fénnyel történő kezeléseket. Egyrészt azért, mert ez a módszer egészségkárosító hatású az emberekre nézve, másrészt pedig azért, mert ez a megoldás így hatékonyabb.

Hogy mit is jelent ez pontosan? Egy gombafaj (például a lisztharmat) kék fény hatására gyorsan regenerálódhat. Nappal mindig akad egy kis kék fény, éjszaka azonban nincs. A Hoogstraten Proefstation letesztelte, hogy melyik a legjobb időszak az UV-C kezelésre. Mint kiderült, az éjszakai kezelést napnyugta előtt 1 órával érdemes elkezdeni, és napfelkelte előtt 3-ig lehet folytatni.

További előnye, hogy senki sem tartózkodik az üvegházban. A kezelés zavartalanul elvégezhető, és az emberre nem hat rájuk nézve ártalmas fény. Nagy fertőzési terhelés esetén 2-3 kezelés is elegendő a megfelelő eredmény eléréséhez. A kisebb fénydózisok már kellő védelmet nyújtanak a lisztharmat ellen. Sőt, nem szabad túl sok UV-C-t használni, nehogy az kárt okozzon a növényekben.

Mellékhatások
A szabadon engedett üvegházi ragadozóatkák populációja elegendő ahhoz, hogy továbbra is ellássák a feladatukat. Ugyanakkor a takácsatkafélék felülkerekednek rajtuk, hiszen UV-C fény hatására a ragadozó atkák 60%-a elpusztul.

Mindent egybevetve, ez kellő alapot szolgált a Proefstation Hoogstraten számára, hogy négy UV-C készüléket vásároljon. Ezek használatára négy tapasztalt termelőt kerestek meg, így például az achtmaali Roovers-t is, akiket arra kértek, hogy osszák meg a tapasztalataikat.

Ez kezdetben nem bizonyult könnyű feladatnak; minden termesztőhelyen más a termesztési rendszer vagy a csővezeték mérete, vagy egyáltalán nincs semmilyen csővezeték. Miután ezt a gyakorlati akadályt elhárították, a kutatás folytatódhatott a termelőkkel. Méghozzá sikerrel.

„Az UV-C fényről kiderült, hogy megbízható harcos a lisztharmat ellen”

– jelentette ki Stef.

Automatizált
A következőkben Thomas Hoeterickx, az Octiva munkatársa kapta meg a szót. Az Octiva robotikus munkaerő-automatizálási megoldásokat fejleszt. Olyan autonóm alkalmazásokat is kínálnak, mint az UV-C növényvédelmi rendszerek. De felderítésre, autonóm permetezésre és tápoldatozásra is van megoldásuk. Mindezek az alkalmazások ugyanarra a platformra illeszthetők: Xenionra. A Xenion teljesen autonóm módon működik, és 42 és 114 cm közötti csősínekre, valamint (csősín hiányában) gumiabroncsokra is felszerelhető.

Az UV-C-hez készült szuperszámítógépet Lumion névre keresztelték. A rendszer okostelefon segítségével állítható be. És emberi beavatkozás nélkül teszi azt, amit tennie kell: UV-C fénnyel árasztja el a növényállományt. Jelenleg az UV-C fénnyel működő receptet eper-, paradicsom- és uborkatermesztésre fejlesztették ki.

„Úgy tekintünk az alkalmazásunkra, mint a növényvédelmi terület partnereire – magyarázta Thomas. – A körülöttünk fekvő országokban a termelők roppant tanácstalanok, mivel a lisztharmat ellen ma már nincs semmilyen hatásos megoldás.”

Közéjük tartozik Gordon Yakel is, aki a kanadai Delta View Farms egyik termesztőként tevékenykedik:

„Mi a Lumion UV-C robotot használjuk az epres üvegházainkban a lisztharmat hatékony megelőzésére – árulta el Gordon Yakel. – A robotot éjszaka vetjük be, és minden héten 2-3 alkalommal haladunk át minden egyes soron. A termesztés 2022. januári kezdete óta alkalmazzuk ezt a módszert. A Lumion UV-C robot segítségével sikerült meggátolnunk az üvegházainkban a lisztharmatot, ami korábban a legnagyobb problémát jelentette az örökzöld eperfajtáinkban a gép használata előtti két évben. A biodiverz programunkra semmilyen negatív hatást nem gyakorolt ez a módszer. Mivel nem kell vegyszeres növényvédő szereket permeteznünk a lisztharmat elleni védekezés érdekében, a hasznos rovarjaink nagyon jól teljesítenek.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Növényvédő szer természetes összetevőkből

2024. június 30. 10:10

Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlnunk, amikor a levéltetvek vagy más kártevők megtámadják a növényeinket. Íme, egy organikus megoldás.

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

Mitől lett fehéres bevonat a szamóca levelein és bogyóin?

2023. május 2. 04:36

Szamócák levelén fehéres bevonat jelent meg, sajnos a bogyókon is. Korábbi években nem találkoztam vele. Féltem a termést. Mi lehet ez, mit tegyek, tehetek ellene?

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.