Kérem segítségüket abban, hogy mikor érik be a füge? Milyen jelei vannak az érettségnek?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A füge már hazánkba is egy meglehetősen elterjedt gyümölcsfajnak mondható, számos kertben megtalálható, nemcsak terméseinek, hanem díszes, mediterrán hangulatú megjelenésének köszönhetően is. A kertekben termesztett fajták meglehetősen sokfélék, de terméshozási típusukat tekintve az egyszer, illetve kétszer is termést hozó változatokat tudjuk megkülönböztetni. A kétszer is termést érlelő változatok az adriai típusú fügék csoportját képviselik, melyek hazai körülmények között, megporzás nélkül is képesek termést hozni.
Az egyszertermő változatok is tudnak megtermékenyítés nélkül termést érlelni, azok úgymond a második terméshullámban fognak majd beérni. A kétszertermők esetében az első termésérési hullám a nyár első felére tehető, mely mennyiségileg általában kevesebbnek mondható a második, vagyis fő érési időszakban szedhető terméshez képest. A második terméshullám fügéi az adott évben növekedett hajtások leveleinek tövében fejlődnek, így több időre van szükségük a teljes beérésig. A termések éréséhez melegre, napfényre, a növény számára kellő körülmények meglétére is szükség van, melyhez hozzá tartozik az aszályos időszakokban végzett öntözés is.
Az adott évben megjelenő és fejlődő, őszi szedésű termések megérése nagymértékben függ a környezeti körülményektől, de általában 3-4 hónap szükséges a szedésre alkalmas állapot eléréséhez. A termések érésére jellemző, hogy egy bizonyos, végleges méret elérése után kezdődik meg színesedésük, kisebb mértékben további duzzadásuk. Az érés folyamán, a termések fokozatosan elkezdenek lógni, éretlen társaikkal ellentétben, melyek továbbra is merőlegesen állnak.
A szüret idejét jelzi továbbá a fajtára jellemző sötétedő fedőszín megjelenése is, de egyes változatoknál megfigyelhető a héj kisebb mértékű felrepedezése is. Érdemes lehet a színesedés kezdetétől naponta a terméseket szemrevételezni, azoknak a tényleges érett állapotát megvárni a szedéssel, hiszen csak a kellően érett termések lesznek igazán ízletesek. A korán szedett termések sajnos utólag már nem érnek be, míg a késői szedésű termések le is hullhatnak, de a darazsak és a hangyák táplálékává is válhatnak.
Kiemelt kép: Pixabay