Mikor és hogyan metsszük meg a fügét?

Mikor és hogyan metsszük meg a fügét?

Agrofórum Online

Mikor és hogyan metszhetem meg a fügét? Kérem segítségüket a kérdésem megválaszolásában!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A mediterrán származású füge (Ficus carica) kertben való nevelése, nemcsak termései, hanem dekoratív jellege miatt is egyre nagyobb körben elterjedt. A gyümölcsfákhoz hasonlóan a fügét is általában érdemes metszésben részesíteni, főként a nagyobb növekedési eréllyel bíró, a rendelkezésre álló helyet gyorsan túlnövő fajták esetében. A metszéssel nemcsak a fügefák vagy fügebokrok alakja tartható meg, hanem termőképessége, valamint gyümölcseinek minősége is megőrizhető. Metszés hiányában a termések számának csökkenése, a koronarészek elsűrűsödése, belső részeinek felkopaszodása is bekövetkezhet idővel.

Déli származása miatt fényigényes növényfaj, így a metszéssel a túlzott növekedés megakadályozása mellett célunk a korona jobb megvilágítottsága, ezáltal átláthatóságának fokozása is. A metszés elvégzésének optimális időszaka tavasszal, a tartós fagyok elmúltával van, de még a növény nedvkeringésének megindulása előtt, vagyis mielőtt még a fa kihajtana. Az őszi, illetve téli időszakban a növény hidegre való érzékenysége miatt nem ajánlható metszése, hiszen akkor még könnyen fagykárt szenvedhetnek fás részei.

A füge egy könnyen metszhető növényfaj, így nagy hibát a folyamat során nem tudunk elkövetni, még nagyobb volumenű ifjítása során sem. A metszés megkezdésekor első körben a beteg, sérült, befelé növő részeket távolítsuk el. Ezután a túlzottan sűrű koronából a gyenge és vékony, valamint keresztbe növő elemek kerüljenek kivágásra, válogatásra. Az erősen felnyúló részeket minden esetben egy kifelé álló elágazásra vágjuk vissza, ezzel is fényt engedve be a koronába. Nagyobb mértékű, vastagabb ágak lemetszése esetében érdemesebb azok tövi részénél csonkok meghagyása is, melyek rügyeiből a növény képes lesz újra kihajtani. Erősebb metszést csak ifjítást igénylő egyedeken végezzünk, hiszen ennek hatására erőteljes hajtásnövekedés, valamint kevesebb termésmennyiség lesz várható. A metszés során ajánlatos a még előző évről fent maradt termések eltávolítása is, valamint a vágási felületek sebkezelő anyaggal való lezárása a munka befejeztével.

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

2020. június 12. 04:36

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

Szedd magad akciók még mindig vannak, itt a lista

2023. október 6. 17:40

Még nem késő szüretelni! A Szedd magad akciók keretében garantáltan friss gyümölcsökkel tölthetjük fel az éléskamránkat!

A brit gazdák nepáli és tádzsikisztáni gyümölcsszedőket keresnek

2023. május 15. 08:09

Bal Kumar Khatri korábban rizs és bab betakarításával foglalkozott szülőföldjén, Nepálban, és túravezető volt a Himaláján. Idén azonban a 26 éves férfi egy észak-nottinghamshire-i üvegházban dolgozik, ahol epret takarít be.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: megállíthatatlanul terjednek a rothadásos megbetegedések

2022. szeptember 28. 09:32

A rovarkártevők aktivitása a hőmérséklet csökkenése miatt a minimálisra csökkent, a rothadásos megbetegedések viszont megállíthatatlanul terjednek.