Miért fekete a dióbél, amikor a burok, a héj egészségesnek látszik?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni, hogy miért fekete a dióbél, amikor a burok, a héj egészségesnek látszik? Arra lennék még kíváncsi, hogy fogyasztható-e? Szellős kamrában raschelzsákban felfüggesztve tároltam.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A dióbél elszíneződését, gyakran feketedését több tényező is okozhatja egyedül is és együtt is.

Ilyenek:  

  • A diót az érés, betakarítás után túl sokáig hagyták a földön, arról a zöld külső buroklevelét, a „héját” nem megfelelő időben, későn, nem megfelelő módon, hiányosan távolították el.
  • Dió baktériumos betegsége fertőzte meg.
  • Rovarfertőzést (almamoly) követően lép fel a bél elfeketedése.
  • Belső gombafertőzés okozza.

Túlzott, fokozott oxidációnak tulajdonítják a kifejlett diónál a dióbelet határoló, vékony hártyájának elfeketedését. Ez úgy is kialakulhat, hogy csak a hártya színesedik el, a dióbélre nem terjed át a változás.

Feketedik a dióbél
Feketedik a dióbél (fotó: a kérdező felvétele)

A dió jelentős baktériumos betegsége (Xanthomonas arboricola pv. juglandis) a diófa minden zöld részét megtámadja, tavasztól őszig jelen van és fertőz. Így a leveleket, hajtásokat és a diótermés zöld buroklevelét is. A növekedésben lévő dióterméseket is. A még puha csonthájon, annak ízesülésénél a baktérium behatol a terméskezdeménybe, és fejlődésnek induló diószemekben felszaporodik. A fertőzött dióbél a sárgástól a fekete színig minden árnyalatot felvehet, a bél feketedése nedves, folyós, aszályos időszakokban a fekete fertőzött dióbél összeaszalódik, elszárad, és lehet a fertőzött bél gumiszerű is. A fertőzött dió egészségre ártalmas, az elfeketedett dióbél étkezésre nem alkalmas.

Dió baktériumos betegsége a zöld buroklevélen
Dió baktériumos betegsége a zöld buroklevélen

A dió termését elterjedten fertőzik az almamoly (Cydia pomonella) lárvái. A szabad szemmel is jól látható, enyhén rózsaszínű almamolylárvák kifejlődésük alatt kirágják a dió magját, a felszabaduló üreges helyet ürülékükkel töltik ki. A rovarrágás nyomán fellépő magbél elfeketedés gyakori jelenség a diótermésben, az almamoly 2. és 3. nemzedéke okozza a fertőzést. Rovarölő szeres lombpermetezéssel eredményesen megelőzhető a kártétele.

Dióbél feketedését okozza a baktériumos fertőzés
Dióbél feketedését okozza a baktériumos fertőzés

Meleg nyári hetekben, ha a dió csonthéján sérülés (pl. almamoly rágás), vagy a szorosan egymáshoz tapadó két maghéj között hézag keletkezik, azon bekerülő gombaspórák dióbél penészesedést okozhatnak. A penészbevonat alatt a dióbél általában sötét színű, melyhez kellemetlen szag is párosulhat. A gombatelep színe a kórokozó fajától függően változó, kékeszöld vagy szürke, fekete a leggyakoribb.

Mi a teendője az elszínesedett diókkal?

  • Válogassa át a héjas diót, és csak a kívül egészségesnek látszó, ép héjú diót tárolja hűvös, szellős helyen! Ezt mintaszerűen végezte leírása szerint.
  • Ha saját dióterméséről van szó, érdemes végiggondolni, hogy a dió mennyi ideig maradt a zöld buroklevelében a fa alatt lehullva. Ha több hétig, akkor érdemes mielőbb gyorsan megtörni és megtisztítani a dióbelet alaposan átválogatva azt. A fekete hártyával borított vagy fekete bélű szemeket válogassa ki, azokat étkezésre ne használja fel!
  • Sokan úgy vélik, hogy zöld héjban található tanninok és juglon a napfény hatására oxidálódnak, és az okozza a mag, maghéj megbarnulását. Ezt a folyamatot a magas hőmérséklet és a párás levegő serkenti. Megelőzésére javasolt a tisztított dióbelet sötét, szellős, hűvös helyen tárolni. Amennyiben a dióbél vékony hártyája barna színű, és alatta a dióbél fehér színű, kemény, nem színesedett meg, ez esetben a dióbél fogyasztható. A barna hártyaszínt sokan nem preferálják, a világos, sárga dió kedvelt a piacon, bár beltartalmi értékük nem különbözik.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

A dión károsító gubacsatkák, III. rész

2023. október 28. 11:10

A dolgozat első részében a dió nemezes gubacsatka által okozott tünetek kialakulását és évközi változását mutattuk be. A gubacsok legfontosabb tulajdonsága a levélfonák érközeiben megjelenő nemezszerű szőrképlet fehéres foltja, amely felett a levéllemez zöldessárgán, ráncolódva kidomborodik.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

2018. november 15. 08:17

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra.