Nem volt sikeres a karalábé esetén a termesztési próbálkozásom. Mit rontottam el, mitől lett a karalábé kemény, fás belül?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A káposztafélékhez tartozó karalábé (Brassica oleracea convar. acephala var. Gongyloides) egy rövid nevelési idejű növény, mielőtt termesztésébe fogna, érdemes utánanézni, hogy milyen nevelési körülményeket igényel.
A karalábé alacsony hőmérsékleti igényű növény, magok csírázása már 5 °C felett megindul, és növekedési hőmérsékleti minimuma 10 °C, míg optimuma 16-20 °C között van. Ez a termesztési korlátait is megmagyarázza. Mivel enyhe, hűvös, temperált körülményeket igényel, és nem kedveli a forró, 30 °C feletti nyári hőséget, ez az igénye behatárolja termesztési lehetőségeit.
Nem véletlen, hogy üzletekben tavaszi hajtatásban nevelt karalábéval találkozhatunk. Szabadföldön a megnevelt palántákat a fagyok elmúltával szokták kiültetni áprilisban. Nyár végén is kiültethető, és termeszthető karalábé még a fagyok előtt. Szabadföldi termesztése a nyári meleg hónapokat kikerüli. Termesztési célnál fontos a megfelelő fajta kiválasztása, vannak rövid és hosszú tenyészidejű fajták, termesztésének sikeréhez helyes fajtaválasztás is párosul.

A karalábé kifejezetten tápanyagigényes növény, tápanyaggal feltöltött, jól előkészített talajban fejlődik dinamikusan. Emelt mennyiséget kíván nitrogénből és káliumból.
Vízigénye magas és folyamatos, és mivel gyökerei sekély elhelyezkedésűek, hamar kiszárad a gyökereket tartalmazó felső talajréteg, folyamatos, rendszeres öntözést kell számára biztosítani.
A karalábé megvastagodott szára a gumó, amit étkezésre felhasználunk. A fiatal, zsenge karalábé sejtjei vékony falúak, nedvdúsak és rugalmasak – ez biztosítja a karalábé könnyen harapható, roppanó állagát, mellette édeskés ízét.

Ahogy azonban a növény öregedik, túl sokáig marad a földben, a sejtfalak megvastagodnak, megkeményednek, a sejtfalakba lignin rakódik le, íze is megváltozik.
A karalábé fásodását előidéző okok:
- A fajta növekedési igényénél hosszabb ideig a földben marad, ott tartják;
- vízhiányos körülmények között termesztik;
- vízellátása változó, rendszertelenül öntözik;
- hektikus, erősen kilengő hőmérséklet-változás, túlzottan magas nyári hőmérséklet;
- bizonyos fajták hajlamosak a fásodásra.
Fásodás megelőzésének lehetséges módjai:
- Rendszeres öntözés biztosítása vízhiányos időszakokban.
- Rövid tenyészidejű fajta választása, mely lehetővé teszi a hűvösebb időszak alatti sikeres termesztést.
- A karalábét időben történő felszedése a fajtára jellemző mérete elérése után, ne maradjon hosszabb ideig a földben!
Kiemelt kép: Pixabay