Vándorpoloska lepte el a paprikát?

Agrofórum Online

G. Tamás kérdése: Mi lephette el a paprikámat, hogyan tudok védekezni ellene?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A mellékelt képek alapján egyértelműen a vándorpoloska (Nezara viridula) jelent meg a paprikán. Hazai, 2002-es megjelenése óta az egész országban elterjedt, tápnövényei főként a zöldségnövények és dísznövények, de valójában a legkülönfélébb növényeken megtalálható.

A poloska gyakran szívogat a növények fiatal levelein és a terméseken, melyeken besüppedő foltok mutatják a kártétel nyomát. A szúrások helye idővel elhal, besüppedő, elparásodó foltok maradnak vissza. A megtámadott levelek felülete megbarnul, elszárad, a termések összeszáradnak.

A kifejlett poloska hasonlít a zöld bogyómászó poloskára, de annál (2-3 mm-el) nagyobb. Fején kétoldalt egy-egy összetett szem, tetején két pontszem található. Tojásai hordó alakúak, sárgásfehérek vagy sárgák. Külalakja igen változatos, a különböző lárvastádiumokban más-más rajzolattal láthatóak, de általánosságban elmondható, hogy a lárvák alapszíne a fekete és változatos módon, sárgás, fehéres és piros pöttyök láthatóak rajta, míg a kifejlett egyed alapszíne zöld és a nyakpajzs pereme alatt 3 apró fehér pötty látható.

Magyarországon két nemzedéke fejlődik ki, a telet kifejlett alakban vészeli át. Az áttelelt poloska tavasszal a tápnövényeire vándorol és lerakja a petéit. A lárvák 5 fokozatban fejlődnek ki, az új poloskák már a nyár közepén megjelennek, és újra petét raknak. Az ebből kikelt egyedek imágói ezúttal ősszel jelennek meg és áttelelnek. A telelés során sem barnul meg úgy, mint a zöld bogyómászó poloska, a tavasszal előbúvó poloskák színe változatlanul zöld.

A poloskák megjelenésének az előrejelzését végezhetjük szabad szemmel, vagy fénycsapdák segítségével. A konyhakerti kézi begyűjtésen kívül egyéb biológiai védekezési lehetőség egyenlőre nem ismert ellenük, ha a növényenkénti számuk eléri a 2 db-ot, el kell kezdeni a kémiai védekezést, melyet a kultúrnövényektől függően többnyire a lamba-cihalotrin és a tiakloprid tartalmú készítmények valamelyikével végezhetünk el.

Ha gondban van a hatóanyag nevekkel, az alábbi cikkben hatékony segítséget kaphat a megfelelő készítmény megtalálásához:

https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/hogyan-keressunk-megfelelo-novenyvedo-szert/

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

2019. január 20. 04:31

Az íz különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedését segítenék.

Jön a csokoládészínű paradicsom

2021. július 30. 11:41

Bőséges lett az idei paprika- és paradicsomtermés, és bár még mindig a hagyományos verziókat vásárolják a legnagyobb mennyiségben, nő a különlegességek, mint például a csokoládészínű vagy a koktél-, cherry- és snack paradicsom rajongótábora is. Az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ adatai szerint idén a friss piaci termékeknél, így a paprikánál és a paradicsomnál 28,3 ezer tonnára szerződtek a termelők, ami jelentős, 28 százalékos növekedést jelent a tavalyi 22,14 ezer tonnához képest.

Ennyi mindenre jó a parlagfű, ez a „haszontalan” gyomnövény

2024. augusztus 26. 07:10

A parlagfű hasznos is lehet a kertünkben, mivel – friss kutatások szerint – képes elcsalogatni a paprikákról a kártevőket.

Mivel kezeljem a paprikát és az uborkát a fólia alatt, ha sárgulnak, száradnak a leveleik?

2023. július 16. 14:36

Mivel kezeljem a paprikát és uborkát, melyek most fólia alatt vannak? Sárgulnak, száradnak. Mi lehet a bajuk?