Hogyan keressünk megfelelő növényvédő szert?

Hogyan keressünk megfelelő növényvédő szert?

Agrofórum Online

M. Ibolya kérdése: Hogyan keressem meg a javasolt növényvédő szer nevét, ha csak a hatóanyagát mondták? Miért nem lehet a készítmény nevét is megnevezni?

Aki válaszol:
Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

Tisztelt Olvasó!

Bárki, aki növényvédő szereket szeretne használni, legyen akár kezdő hobbikertész vagy 30 éve praktizáló növényvédelmi szakmérnök, mindig a hatályos jogszabályoknak, engedélyokiratoknak megfelelően kell, hogy elvégezze a növényvédelmi kezelést. Ez a feladat egyre nehezebb az újabb és újabb terméknevekkel teli kavalkádban, melyek többsége a termékek újraengedélyeztetése, vagy az új kombinációk során keletkezik. Egy dolog nem változik, a hatóanyag megnevezése! Ezért, illetve a jogi következmények elkerülése végett használják a szakemberek inkább a hatóanyagok pontos megnevezését.

Az alábbiakban pontokba szedném a hatóanyag szerinti keresés legpraktikusabb lehetőségeit:

  • A legegyszerűbb és a leggyorsabb keresési forma az internetes keresés. A hatóanyag pontos megnevezésének az internetes keresőbe történő beírásával általában az első pár találat közül megtaláljuk az adott növényvédő szer legelterjedtebb kereskedelmi megnevezését, márkanevét. A növényvédő szer neve és hatóanyaga mellett, megtaláljuk a legfontosabb információkat is a termék használatáról. De vigyázat, az interneten ebben a formában téves információkhoz is juthatunk, a legfrissebb és hatályos információkat minden esetben az engedélyokirat tartalmazza.
  • Gyakorlott gazdálkodók számára érdemes megvásárolni az évente megjelenő Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok című kiadványt, melyben mindig az adott év elején még engedéllyel rendelkező összes termék megtalálható a legfontosabb információkkal. A felhasználó számára minden olyan információ megtalálható a kötetben, amit a kijuttatás során szükséges tudnia. Azonban ez is tájékoztató jellegű, az év közbeni engedély-módosítások, esetleges kivonások csak a következő évi kiadványban szerepelnek majd.
  • A legpontosabb és legaktuálisabb információkat minden esetben a termék legfrissebb engedélyokiratának a letöltésével érhetjük el, melyre a Nébih egy külön adatbázist hozott létre a könnyebb keresés érdekében.
    • A növényvédő szerek adatbázisát az alábbi linken érhetik el:

https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

  • A termésnövelő szerek adatbázisát pedig a következő linken érhetik el:

https://termesnovelo.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

A fent említett online elérhető, ingyenesen használható adatbázisok rendkívül praktikusak, akár növénykultúrára, akár károsítóra, akár felhasználhatóságukra, speciális, munkát megkönnyítő keresési paramétereket lehet beállítani.

Madárinfluenza: Magyarországon nincs, de Európában előfordul

2019. március 27. 04:38

Magyarországon nincs, de Európában szórványosan előfordul a madárinfluenza - mondta Vajda Lajos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának vezetője.

Kukorica gyomirtó szert vontak ki a forgalomból

2018. június 2. 06:00

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy ha rendelkeznek a megadott azonosítókkal ellátott tételekből, azt ne használják fel és vigyék vissza a vásárlás helyére!

Budakeszin is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis

2019. szeptember 30. 08:02

A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületéről több esetben is vaddisznók elhullását jelezték az elmúlt napokban a Nébih-nek.

Fontos a tömeges méhpusztulások felderítéséhez kapcsolódó adatszolgáltatás teljesítése!

2019. április 25. 08:04

Az április elején indult felmérés célja a tavalyi nagymértékű méhpusztulás okainak felderítése.