Ház, táj blog

Érintés

Agrofórum Online

A természet sokszínűsége mindig megérint. Most is ez történt elem, mint ahogy tíz évvel ezelőtt is. Ezt a hangulatot szeretném visszaidézni egy régi írásommal.

A múltkoriban egy zenei műsornak adták ezt a címet, amelyet a tévé is közvetített. Valahol a műsor elején, csak úgy találomra, belenéztem (hallgattam), és ott is ragadtam a képernyő előtt. Megfogott a régies zeneszámok hangulata.
Találó volt az előadás címválasztása – engem is megérintett.
Érintés. Mennyi mindent lehet ezzel a halkan zengő szóval kifejezni, lelki és testi értelemben is.

A szerelem is így kezdődik: megérint, egy látvány – Valakié -, megérint egy hang – az Övé -, megérinti egy kéz – az enyém -, és megérint egy száj – az Övé.
Megérint a zene, a természet, az idő múlása, vagyis a bennünket körülvevő világ.

Gyermekkorunkban sok minden szerettünk volna lenni, amíg a „boldog” felnőtteket csodáltuk. Aztán lehámlott a csodálat, és kamaszodván nem akartunk semmit, mert nem tudtuk mit kezdjünk a felnőttekkel meg az életünkkel. És mégis lettünk valamivé, mert valahol, valamikor egy érintésre eldőlt a sorsunk.

A miénk, akik a földet választottuk, emigyen, másoké másként.

Nekünk a gondolat szabadsága mellett megadatott a természet szabadsága is A hozzánk hasonló halász-vadász, erdő-, mezőjáró embereknek ugyancsak. De a többieknek? Legfeljebb hétvégeken.

Jó idekint a határban, meg a szőlőben, meg az almáskertben és jó a munka mellett élvezni az októberi nap néha még erős, de egyre bágyadtabb ragyogását.

Számomra az egyik legkedvesebb hónap az október, a maga bársonyos őszi érintésével. A naplementében egyre hosszabbra nyúló árnyékokkal, a völgyekbe beülő köddel, amelyet a hajnal is csak nehezen tud kikergetni onnan.

Ilyenkor boldog vagyok – meg máskor is, – hogy az élet ide sodort a föld közelébe.

A múlt hónapban arról írtam kissé kesernyésen, hogy miként orozza el az érdek az értéket, vagyis az üzleti szellem a termőföldet.

Arról viszont nem szóltam, hogy mi, akik belőle élünk, vajon mi megvédjük-e a földet?

Söpörjünk egy kicsit a saját portánk előtt is, ne csak a mások felelősségét firtassuk.

Ki védi meg a termőföldet – a sajátunkat – az eróziótól, a belvizektől, az árvizektől?

Lehet a kérdést továbbhárítani, mondván: ennek java része nem a mi dolgunk, de azért – valljuk be – a földdel szemben elkövetett hibáknak gyakorta mi is részesei vagyunk.

Mi módon is lehet hibákat elkövetni?!

„Cselekedettel és mulasztással”. Az ismeretek híján végzett rossz minőségű talajmunkát minek minősítjük? Cselekedetnek vagy mulasztásnak? Mulasztás, ha az ismereteink helyben topognak, és nem törekszünk az újabb információk megszerzésére. Mulasztás, ha elnagyoljuk a tennivalókat, mulasztás, ha a döntéseink nem megalapozottak, mulasztás, ha átlépjük az értékrend szabta korlátokat; folytathatnám, és mindez meglátszik, visszaköszön a cselekedeteinkben.

Október van. A talaj, a föld még meleg, bár az éjszakák, de különösen a hajnalok már hűvösek, és néha dérszőnyeget terítenek a bokrok aljára, amely azonban a Nap első sugaraira harmattá olvad.

Szép az október, a vénasszonyosnak csúfolt nyárutóval, a fák színesedő lombjaival, a kisorolt repcevetésekkel, meg a sokhelyütt idejekorán elvetett és már kelőfélben lévő árpákkal, amelyek nemsokára szabad prédái lesznek a vírusvektoroknak.

Nagy a készülődés. Befelé is, kifelé is. Szorgos kezek és mindentudó gépek nyomán takarulnak be az ősziek, tetézve a kalászosok többlettermése és az esőzések miatti gyenge minősége okozta gondokat, amelyek raktári pihenésre ítélték a búza java részét. Most meg jön a kukorica – garmadával.

Hogy ebből mi lesz?

Kifelé is nagy a készülődés: talajmunkák, búzavetés. Most kell elővenni a tapasztalatokat, az új ismereteket, amikor döntünk: tápanyagról, fajtáról, minősített vetőmaghasználatról. Nehogy hibát kövessünk el: mulasztással.

Október van, még meleg a talaj, mely áldott ölébe fogadja a jövő reménységeit, hogy a duzzadó magvakból ezernyi új élet fakadjon.

Ahogy múlnak a hetek, a fák színes levelei egyre fakóbbá válnak, és az arra nyargaló szél érintésére elvitorláznak az enyészet felé.

A tábla széléről 2008 októberében – Dr. Bódis László

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Helyezzünk ki fészekalapanyagot a madaraknak!

2025. április 8. 05:40

A megfelelő fészekanyag összegyűjtése energia- és időigényes feladat a kertünkben fészkelő madarak számára is, éppen ezért már ezekben a hetekben is kevesebb idejük van a leendő madárszülőknek eleség után nézniük.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

2025. március 28. 05:40

Milyen hibák miatt válhat büdössé a komposzt? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Töltött dagadó

2018. február 9. 12:36

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.

Cukkinis lasagne - recept

2019. augusztus 24. 07:48

Nálunk még mindig tombol a cukkiniszezon. Én nem is bánom, mert nagyon szeretek ezzel a zöldséggel ételeket alkotni. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, kalóriaszegény és egészséges.

Mindent a kávéról - világnapja van!

2020. szeptember 29. 08:36

Mi mindent nem tudunk arról a növényről, amelynek feldolgozásából megszületik a minden napunkat segítő élvezeti ital, a kávé. Hol és milyen fajtáit termesztik? Milyen eljárásokkal készül? Milyen alternatívája lehet, és pontosan mi az a gyöngykávé?

Az erdőgazdálkodás módjai és az élőhely-megőrzés fontossága

2022. február 28. 04:36

Milyen módjai léteznek az erdőgazdálkodásnak? Mit jelent a vágásforduló és a száradéktermelés? Hogyan kapcsolódik mindez az erdei élőhelyek megőrzéséhez?