Nyárfa termése mindent eláraszt! – Hogy lehetne ezt csökkenteni?

Agrofórum Online

H. János kérdése: A nyárfák ez évben is szennyezik a környezetet, hogy lehetne ezt csökkenteni?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Nagyon sok embert foglalkoztat ez a kérdés. Sokan vannak, akik a nyárfa virágát nevezi meg, mint gondot okozó növényi részt. Több ember arra gondol, hogy a nyárfavirág allergiát okoz, másokat esztétikai okok miatt a termést körülvevő sok fehér vattapamacs zavarja. Azt kérik, a hatóságtól, hogy vágják ki ezeket a nyárfákat.

Először azt kell mondanom, hogy az a nyárfafaj (fehér nyár), amely sok gondot okoz kétlaki növény, ez azt jelenti, hogy ennek a nyárfának nőivarú és hímivarú egyedei vannak. A hímivarú egyedei termelik a virágport, ezek a pollenszemek aprók, szabad szemmel nem látható részecskék. Márciusban kerülnek a levegőbe, ekkor okozhatna allergiás tüneteket, eddigi adatok szerint a fehérnyárfa-pollenallergiás betegek száma bizonyítottan nagyon kevés. Erre nem is panaszkodnak az emberek.

Hímivarú nyárfa barkamaradványa

Hímivarú nyárfa barkamaradványa

A nővirág, mint virág nem jelent gondot, de a virágból fejlődött termések zavarják az embereket. Amit az emberek többsége a nyárfa virágának gondolnak, az nem más, mint a termésének úgynevezett repítő szőrei és magjai.

Nővirágú nyárfáknak az éretlen termése

Nővirágú nyárfa éretlen termése

Nőivarú nyárfa

A magtermésein lévő szép, hófehér pihe a szem vagy orrnyálkahártya közelébe érve ingerlő hatást okozhat, de allergiát közvetlenül nem. A termés vékony szálaira a fűfélék pollenjei is rátapadhatnak, így okozhatnak ezek áttételesen allergiát. Ezenkívül a környezeti szennyeződésekből a termésre rátapadhatnak egyéb allergiát okozó anyagok is. A jelenségnek tehát nincs köze a nyárfa pollenéhez, a nyárfa pollene allergiás tüneteket nem okoz.

Nővirágú nyárfák érett termése

Nővirágú nyárfa érett termése

Kérdés, hogy mi a megoldás, mint nagyon sok esetben most is a megelőzés. Jövőben az elmondottak miatt csak hímivarú nyárfa ültetése javasolt. A nőivarú nyárfák kivágása, sok szempontból nem könnyű feladat, ezért a virágainak, termésinek eltávolítása a fákról megoldás lehet, de ez ma még kutatási feladat.

Pocsék volt a tavalyi gabonatermés Finnországban

2019. április 13. 06:19

A délnyugati régió Finnország kenyereskosara, amely rendszerint az országos gabonatermés jó 20 százalékát adja, tavaly azonban a szokásosnál nagyjából 30 százalékkal kevesebbet takaríthattak be.

Hihetetlen, világrekord szójatermés az USA-ban: 13,7 t/ha!

2024. augusztus 29. 10:40

A Georgia állambeli termelő ráadásul a saját korábbi, 13 tonnás világrekordját döntötte meg, pedig még nemesítőt és hibridet is váltott.

FruitVeB: megkezdődött a hajtatott zöldségek betakarítása

2020. március 15. 10:38

Már megkezdődött az üvegházakban a hajtatott zöldségek betakarítása, amelyből nagyobb mennyiség megjelenése áprilisra várható.

Miért hagyja veszni talajának termőképességét?!

2021. október 7. 09:05

A szántóföldi termesztés kockázatossága évről-évre folyamatosan nő a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt.