Miért nem terem nálam sem az őszibarackfa, sem a sárgabarackfa?

Miért nem terem nálam sem az őszibarackfa, sem a sárgabarackfa?

Agrofórum Online

Érdeklődöm, hogy meg tudnám-e menteni az őszibarack- és sárgabarackfámat, melyek kb. 4-5 évesek? Az őszibarack már virágzott, volt rajta 30 szem barack, de kb. 2 cm-es méretnél lehullott minden termés. Azóta nem virágzik, nem terem, a fa kérge kicsit szürkés. A sárgabarackfa egyszer virágzott, termés nem volt, illetve idén az egyik ágvégen kb. 25 cm-es részen volt virág, de termés nem. Sokat locsoltam őket, lehet, hogy ez a baj? Előre is köszönöm a válaszukat.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák általában az ültetést követő harmadik, esetleg negyedik évben fordulnak termőre. A termőre fordulás ideje azonban nemcsak a fa életkorától, hanem annak fajától, fajtájától, illetve alanyától egyaránt függ. A fiatal, termőre fordult fák esetében azonban jelentős mennyiségű termésre is csak pár év elteltével kell számítanunk. A gyümölcsfák virágrügyeinek kialakulását számos külső tényező befolyásolja, melyek egy része a környezeti körülményektől is függhet, míg másik részéért mi is felelősek lehetünk, befolyásolhatjuk.

A virágok képződése még az előző év nyarán kezdődik meg a rügyek differenciálódása során. A virágrügyek differenciálódása általában a nyár közepén kezdődik meg és egészen a lombhullás időszakáig is eltarthat. Őszbaracknál általában július végén, míg a kajszi esetében július végén, augusztus elején kezdődik, majd pedig kb. 40-80 napig is eltarthat. A fákat ebben az időszakban ért hatások nagymértékben befolyásolják abban, hogy a rügyeikből később hajtások, vagy virágok fognak kifejlődni.

A túlzott mennyiségű víz, illetve nitrogén adagolása általánosságban erősebb hajtásnövekedést eredményez. Az erős metszés csakugyan negatívan hat a virágberakódottságra, hiszen a fák nagyobb veszteségeiket legtöbbször erős hajtásnövekedéssel próbálják meg kompenzálni. A metszés hiánya is a virágképződés elmaradásához vezethet, hiszen a túlsűrűsödött, fényben szegény koronában minden esetben csak kevesebb virág képződik. 

Érdemes lenne tehát a teljes fát szemügyre venni, esetleges tápanyaghiány-tüneteket keresni a leveleken. Emellett a levelek egészségi állapotát a teljes vegetációs időszakban fenn kell tartani, hiszen a csökkent értékű lomb miatt nem tud kellő mennyiségű tartalék-tápanyag felhalmozódni, mely ugyancsak negatívan hat a virágrügyek képződésére. A termőrügyek differenciálódása a megfelelő mennyiségű foszfor és nitrogén rendelkezésre állásával, aszályos időszakban történő öntözéssel elősegíthető. Emellett a hajtások vízszinteshez közeli helyzetben való tartásával, ilyen helyzetbe való rögzítésével szintén a virágok képződését segíthetjük elő.

Ezt kell tudni az öntözött területek műholdas ellenőrzéséről

2024. május 7. 11:10

Az egységes kérelem benyújtásakor a kérelmező köteles megjelölni minden táblát és bejelentett területi elemet, amelyen öntözési tevékenységet kíván folytatni.

Mitől lesz sikeres a fűmag vetése?

2023. június 18. 10:36

Jönnek a nyári melegek, és ha a fűmagvetésbe most kezdünk bele, akkor lesz pár olyan szempont, amit érdemes figyelembe venni.

Öntözésfejlesztés: hol és hogyan érdemes?

2018. december 10. 10:38

Örvendetes, hogy az öntözésfejlesztésben konkrét lépéseket alapozott meg a kormány, de ügyelni kell arra, hogy maradjunk a realitásoknál – figyelmeztetnek elemzésükben az OTP Agrár szakértői.

Téli öntözési tippek – a fákhoz

2022. november 11. 11:24

A fák évről évre megtapasztalják a zord időjárás okozta stresszt – bár ez nem mindig látszik meg rajtuk –, de általában a vízhiány okozza számukra a legnagyobb károkat.