Támad a dióburok fúrólégy és csipkézőbogár – Növényvédelem és piaci helyzet a csányi dióültetvényben

Agrofórum Online

A már jól ismert növényvédelmi problémákon túl az elmúlt években új kihívásokkal is szembesültek a csányi dióültetvényben, ez pedig az invazív nyugati dióburok-fúrólégy kártétele, ami mind a 4500-4600 diófára nagy veszélyt jelent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

"Büszke vagyok a 6 tonnás repcémre" - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárád)

03:51

"Büszke vagyok a 6 tonnás repcémre" - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárád)

2019. július 18. 10:21

Varga Balázs családi gazdálkodó a Pápához közeli Nyárád térségében termeszt őszi búzát, őszi árpát, kukoricát, napraforgót, a zöldítés részeként némi lucernát, és 2005 óta őszi káposztarepcét is. A kultúrnövény vetésterülete az elmúlt majd másfél évtizedben 10-20 hektárról 100 hektárra, a termésátlagok pedig 2 tonnáról 4-5 tonnára emelkedtek.

Új sulitraktor és pótkocsi a jövő agrárszakembereinek

2021. január 19. 16:44

Január 11-én délelőtt azonban egy nyerges vontató érkezett a piliscsabai intézményhez, ami egy, a néhány hónappal ezelőtt átadott Steyr traktorokhoz csatlakoztatható kéttengelyes Pronar pótkocsit hozta a gyakorlati oktatás színvonalának emelése érdekében.

Lisztharmat fertőzés őszi árpában, védekezési javaslatokkal - Agrofórum növenyvédelmi kisokos

03:40

Lisztharmat fertőzés őszi árpában, védekezési javaslatokkal - Agrofórum növenyvédelmi kisokos

2019. július 18. 10:45

Mit kell tudni a lisztharmat gombabetegségről őszi árpában? Hogyan lehet megelőzni a lisztharmat fertőzést? Védekezés és a lisztharmat jellemzői. Agrofórum növényvédelmi kisokos Békési Pállal.

A régi Rába újjászületése - HT-300 traktor a földeken

2021. január 27. 13:39

Bármennyire is szerették a dolgozók, a Besenyőtelki Agrár Zrt. 31 éves Rábájával az idők során egyre több lett a gond, folyamatosan meghibásodott, így végül leselejtezték. A magyar traktor előnyeiről azonban nem feledkeztek meg a cégnél, így amikor lehetőség adódott rá, a Huntractor Kft.-t megbízva újjáélesztették a fehér-sárga erőgépet.

Gabonafélék őszi gyomirtásának indokai - Sipos gazda gyakorlata alapján

2021. március 22. 17:51

A megváltozott klimatikus tényezők a gyomosodási tendenciákat és ezzel együtt a gazdálkodási A megváltozott klimatikus tényezők a gyomosodási tendenciákat és ezzel együtt a gazdálkodási szokásainkat is folyamatosan formálják. Egyre elterjedtebb az őszi vetésű gabonák őszi gyomirtása. S hogy erre miért van szükség? Sipos gazda elmondta, milyen körülmények indokolhatják ezt a kezelést.

Új lendület előtt a szója? - AF kerekasztal 3. rész

2020. március 30. 11:02

Valóban új lendületet kaphat a magyarországi szójatermesztés? Ezt a központi kérdést tettük fel szakértőinknek az Agrofórum kerekasztalbeszélgetésén a 2020-as AGROmashEXPO és AgrárgépShow idején. Előadóink határozott véleménye az volt, hogy a vetésterület jelentősen növelhető lenne, ám ahhoz nagyon komoly szaktudásra van szükség.

Hajtatott paradicsom termesztése üvegházban - Integrált növényvédelem az Árpád-Agrár Zrt.-nél

05:34

Hajtatott paradicsom termesztése üvegházban - Integrált növényvédelem az Árpád-Agrár Zrt.-nél

2019. március 11. 07:42

Az Árpád-Agrár Zrt.-hez tartozó Szentesi Paradicsom Kft. legnagyobb, több mint 4 hektáros üvegházában már szedik az érett koktélparadicsomot, a fürtös paradicsom pedig nagyjából két múlva kerülhet az áruházak polcaira. A technológia alapja a talaj nélküli, hidropónikus termesztés, a tápanyag-ellátást a öntözőrendszerrel oldják meg, a fűtést pedig termálvízzel.

Mik a kilátások idén? A XV. Kukorica Termésverseny a versenyző szemével

3:42

Mik a kilátások idén? A XV. Kukorica Termésverseny a versenyző szemével

2023. november 21. 14:40

Ács Norbert 2018 óta vesz részt rendszeresen a Magyar Kukorica Klub Egyesület szerevezésében megvalósuló Kukorica Termésversenyen. A mintegy 900 ha műveléséért felelős fiatal gazda Keszthelyen végezte tanulmányait, és mezőgazdászként kétszer is nyertese lett a megmérettetésnek. Az idei év csapadékviszonyai nagyban meghatározták a vegetációs időszakot és a nyertesjelölt tábla esetében kedvezőtlen hatásokat is eredményezett. A fiatal gazda így más üzemi táblákat indított el a versenyben. Az augusztusi száraz időszak hatására csökkent az ezerszemtömeg, így ezekben az állományokban is kevesebb termés született a várthoz képest...