Multiva: nemcsak a gépek színe változott

Agrofórum Online

A finn Multiva először a németországi Agritechnica kiállításon mutatta be az újraszínezett gépeit. Azonban nemcsak a színek változtak, új gépek is a gazdák szolgálatába álltak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A talajtakarás előnyei szőlőben

5:27

A talajtakarás előnyei szőlőben

2024. január 3. 14:10

A szőlőültetvényekben jelenleg is általános az intenzív talajbolygatás, főleg ami a szőlő sorközeit érinti. Ezzel szemben megoldást jelentő alternatíva lehet a növénytakarásos kezelés. A sorközvetés folytán azonban a talajt átszövő gyökérzet vízkonkurenciaként jelenhet meg a szőlő számára, és azokban az esetekben, amikor ez kerülendő, például telepítés esetén, megoldást jelenthet a szalmatakarás. A sötétbarna, humuszban gazdagabb talaj felmelegedésre, ezáltal a párologtatásra való hajlama sokkal kifejezettebb, így jelentős mennyiségű vizet veszíthet, így szalmatakarással csökkenthetjük a vízveszteség mértékét. A kellően vastag, elhalt növényi maradványnak, jelen esetben szalmatakarásnak köszönhetően a gyomok csírázásához szükséges fényviszonyok sem alakulnak ki, és így nem szükséges a kapálás sem. Hogyha intenzív kapálás, és szervesanyag-beforgatás zajlik egy talaj esetében, a szervesanyagot lebontó korhadéklakó szervezetek felszaporodnak a mikrobiális közösségen belül.

Agrofórum metszésiskola - Alma termőkaros orsó fenntartó metszés

04:39

Agrofórum metszésiskola - Alma termőkaros orsó fenntartó metszés

2019. március 24. 06:36

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az almafát, hogy bő termésünk legyen? Melyek a termő részek, és mit kell levágni, illetve meghagyni? Mi az a termőkaros orsó forma?

Bio palántanevelés - minden, amit tudni kell

2021. május 31. 09:50

Sok kihívást tartogat, nagy odafigyelést, és rengeteg apró trükköt igényel a palántanevelés egy ökológiai szemléletű kertészetben. A Zsámboki Biogazdaságban 2,5 hektáron, azon belül pedig 2000 négyzetméteren zajlik a termesztés, Matthew Hayes 2010 óta gyűjtheti itt a saját tapasztalatokat, és minden évben kísérletezik is valamin. Magyar feleségével majdnem 30 éve ismerkedett meg Angliában, és végül, álmának valóra váltsása érdekében, hogy saját gazdasága legyen, a Pest megyei településre költözött.

Väderstad innovációk III. - Gumifelfüggesztés és gumiágyazás

2022. április 27. 10:42

A Väderstad innovációkat bemutató videósorozatunk harmadik részében a gumiágyas csapágyazást és a gumibakos függesztést, valamint ezek előnyeit ismerhetik meg nézőink.

A ciroké lehet a jövő, de érkezik a KWS új Giro kukoricája is

2022. október 3. 10:54

A cirok lehet a jövő takarmánynövénye? Milyen tartalékok vannak még a kukoricában? Hogyan segítheti a gazdálkodókat a digitalizáció, a dróntechnológia és más modern megoldások? Többek között ezekre a kérdésekre próbáltak meg választ adni a KWS szakemberei a Vas megyei Bozzaiban megrendezett szántóföldi bemutatón.

Elfeledett növényünk, az olajlen - Agrofórum határszemle Sipos Gazdával

2022. június 27. 17:39

Virágzik az olajlen, miközben szenved, küzd a csapadékhiánytól. Mit is kell tudnunk erről a csodálatos növényről? Sipos gazda összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat az Agrofórum határszemle videórovatában.

Egészséges és finom is a fürjtojás - de hogyan kell tartani a madarakat?

2020. október 19. 08:54

Kovács Dóráék lassan tíz éve tartanak és tenyésztenek fürjet, ami igazi szenvedélyükké vált, így nem véletlen, hogy sok tapasztalatot gyűjtöttek az apró, ám annál különlegesebb madárfajról.

Nem lesz meg az önellátásunk kukoricából? - Csökkenhet a vetésterület is

2022. október 6. 13:04

3,5 millió tonna betakarított kukoricára számítanak 2022-ben a Kukorica Kör Egyesület szakemberei. A gazdálkodók nagyon nehéz, és tanulságos évet fognak zárni, ami már most bizonyította, hogy a jövőben sokkal jobban oda kell figyelni a talaj vízmegtartó képességére, a talajszerkezetre, a talajéletre, ezek ugyanis stratégiai tényezővé váltak.