Mitől sárgulnak a paradicsompalánta sziklevelei?

Agrofórum Online

V.J. István kérdése: A lakáson belül dobozban nevelt paradicsom palántáim sziklevelei sárgulnak, és ez a sárgulás a további levelek végén is megjelent. Mi lehet az oka, és mit kellene tennem?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A palántanevelés körülményeinek (tápoldat, közeg, öntözés, hőmérséklet stb.) ismerete hiányában, összegyűjtöttem a tünetek kialakulásáért felelőssé tehető okokat.

A kis növények levélcsúcsi száradása visszavezethető a túlzott melegre, mely tünet mellett a növények megnyúlása is megfigyelhető. Szikleveles korban a paradicsomnak sokkal alacsonyabb a hőigénye, mint csírázáskor, ilyenkor a 20 °C körüli hőmérséklet elegendő a kis növények számára. Érdemes olyan helyet választani a lakásban, ahol állandó hőmérséklet és páratartalom biztosítható. A magas páratartalom sem előnyös már ilyenkor, hiszen ez kedvez a palántákat megtámadó gombabetegségeknek, a palántadőlésnek.

Öntözni is csak mérsékelten szabad, a túlöntözés ugyanis gyakori probléma a palántanevelés során. Figyelni kell, nehogy túlöntözzünk palántáinkat, mert ennek hatására elsősorban a növények fiatal leveleinek sárgulása tapasztalható. Továbbá arra is ügyelnünk kell, hogy az öntözővíz ne legyen túl hideg, öntözéshez 20-22 °C-os vizet használjunk, mert a hideg víz stresszhatást okozhat az állománynak. Az öntözést a délelőtti órákra korlátozzuk, hogy a levelek fel tudjanak száradni a sötétedés idejére. Ha rossz a víz minősége, megemelkedhet a gyökérközegben a tápanyagtartalom is, ami gyökérbarnulást is eredményezhet.

A tápanyaghiány- és tápanyagmérgezési-tünetek megjelenésének mértékét és módját nagymértékben befolyásolja a növény kora. A palánták általában gyorsabban és fokozott mértékben reagálnak az egyes elemek hiányára vagy a toxikus anyagokra, mint a kifejlett növények. A palántáknak szükséges tápanyagokat komplex műtrágyák formájában, oldott állapotban szoktuk adagolni, melynek töménysége 0,2-03%-os legyen. Az énnél nagyobb töménységben kijutatott tápoldat, főként meleg és száraz időben perzselést okozhat.

Palántakorban ügyeljünk a növények fokozott foszforigényére is, a növénykék lilás elszíneződése foszforhiány kialakulására ad okot. A nitrogénnel megfelelő mennyiségben ellátott egészséges palánta sötétzöld színű, míg a túl világos szín nitrogénhiányra, a túl haragos zöld szín nitrogén túltápláltságra utalhat.

Zöldségpalánták sikertelen tűzdelésének okai

2022. november 29. 09:44

Jövőre nemcsak a palánta-előállítás lesz drágább, várhatóan a maga a technológia is fog a magasabb kiadásokhoz kisebb-nagyobb mértékben igazodni.

Tavasszal palántanevelési tanfolyam indul

2023. február 24. 12:51

A zöldségek szinte minden házikertben megtalálhatók, ezért a jó minőségű, egészséges palánta előállítása olyan tudást jelent, amelyet széleskörben lehet hasznosítani.

Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

2023. április 13. 04:38

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?

Merész voltam: újra palántáztam a cukkinit őszre

2023. szeptember 14. 09:40

Nem szeretjük, ha üresen állnak az ágyások, mert az olyan, mintha elpocsékolnánk a veteményesből egy csomó helyet.