Miért lett lila a paradicsom szára és levelei?

Agrofórum Online

Gy. Irén kérdése: Miért lett lila a paradicsom szára és levele? Ez a jelenség fajtafüggő, mert nem mindegyik az.  

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A foszforhiány a többi tápelem hiányától könnyen megkülönböztethető, jól felismerhető elváltozásokat okoz a zöldségnövényeken. Az alsóbb leveleken nem klorotikus tünetek formájában jelenik meg hiánya, hanem kezdetben sötétzöldre, majd kékes-szürkére, barnás-zöldre majd lilára színeződnek a levelek. A levél fonáki oldalán mindig korábban és erőteljesebben figyelhető meg a színelváltozás, mint a színi oldalon. Az idő előrehaladtával már a középső leveleken is megfigyelhetőek a tünetek. Kezdetben itt is barnás-zöld majd sárgás-barna elváltozások figyelhetőek meg. Súlyos hiány esetén erőteljes felkopaszodás a foszforhiány jellegzetes tünete. Az ilyen növények növekedésükben visszamaradnak, vékony szárúak és fejletlen gyökerűek. A virágzásuk is később kezdődik, virágaik csököttek, rosszul kötnek, terméseik is fejletlenek, melyekben rosszul csírázó magvak képződnek. Zöldségnövényeink közül főként a paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, káposzta és bab esetében fordul elő leggyakrabban foszforhiány okozta probléma. Ahogy az Ön esetében is palántakorban, vagyis a növények kezdeti fejlődési szakaszában fordul elő nagyobb mértékben ez a probléma. Ebben a fiatal korban ugyanis a növények több foszfort igényelnek, mint később a termésképzésük időszakában. A tápanyag felvétele továbbá nehézségekbe is ütközhet, hiszen a gyökér fejletlen, valamint a foszfor felvétele is lassúbb az alacsonyabb hőmérsékletű talajból.

A tünetek megszüntetése foszforhiány esetében nem mondható könnyű feladatnak, hiszen a foszfor pl. a nitrogénnel ellentétben nagyon lassan mozog a talajban. A foszfor pótlását általában ősszel, az alaptrágyázás idején szokás elvégezni, hiszen később a tenyészidőben nem vagy csak nagyon nehezen pótolható. A tenyészidőben észlelt foszforhiányt nehéz megszünteti, hiszen a talaj felszínére kiszórt műtrágya már késve jut el a gyökerekhez. Kritikus esetben többszöri lombtrágyázással lehetséges orvosolni a problémát. A gyökér növekedésével, a hőmérséklet emelkedésével, valamint lombtrágya alkalmazásával nagy valószínűséggel a növények foszforhiánya is csökkenthető.

Mitől barnul, rothad meg a paradicsom alja?

2022. július 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miért barnul, rothad meg a paradicsom alsó része?

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?

Paradicsommal kapcsolatos étkezési szokások és két tájfajta értékelése

2019. augusztus 26. 04:37

A 2018-ban végzett kutatásom során két paradicsom tájfajtát, a sárga bogyószínű Ceglédit és a rózsaszínes-piros árnyalatú Faddit vetettem alá növényvédelmi és termesztéstechnológiai vizsgálatnak. A kutatás mellékágát egy fogyasztói kérdőív adta, melynek eredményeit a következőkben ismertetem.

Terjed paradicsomon és burgonyán a sztolbur fitoplazma, jelentős gazdasági károkat okozhat

2024. augusztus 26. 08:10

A fitoplazmák vektorszervezetei általában különböző kabócafajok, de parazita növények, mint pl. az aranka is képes lehet átvitelükre.