Miért lett lila a paradicsom szára és levelei?

Agrofórum Online

Gy. Irén kérdése: Miért lett lila a paradicsom szára és levele? Ez a jelenség fajtafüggő, mert nem mindegyik az.  

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A foszforhiány a többi tápelem hiányától könnyen megkülönböztethető, jól felismerhető elváltozásokat okoz a zöldségnövényeken. Az alsóbb leveleken nem klorotikus tünetek formájában jelenik meg hiánya, hanem kezdetben sötétzöldre, majd kékes-szürkére, barnás-zöldre majd lilára színeződnek a levelek. A levél fonáki oldalán mindig korábban és erőteljesebben figyelhető meg a színelváltozás, mint a színi oldalon. Az idő előrehaladtával már a középső leveleken is megfigyelhetőek a tünetek. Kezdetben itt is barnás-zöld majd sárgás-barna elváltozások figyelhetőek meg. Súlyos hiány esetén erőteljes felkopaszodás a foszforhiány jellegzetes tünete. Az ilyen növények növekedésükben visszamaradnak, vékony szárúak és fejletlen gyökerűek. A virágzásuk is később kezdődik, virágaik csököttek, rosszul kötnek, terméseik is fejletlenek, melyekben rosszul csírázó magvak képződnek. Zöldségnövényeink közül főként a paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, káposzta és bab esetében fordul elő leggyakrabban foszforhiány okozta probléma. Ahogy az Ön esetében is palántakorban, vagyis a növények kezdeti fejlődési szakaszában fordul elő nagyobb mértékben ez a probléma. Ebben a fiatal korban ugyanis a növények több foszfort igényelnek, mint később a termésképzésük időszakában. A tápanyag felvétele továbbá nehézségekbe is ütközhet, hiszen a gyökér fejletlen, valamint a foszfor felvétele is lassúbb az alacsonyabb hőmérsékletű talajból.

A tünetek megszüntetése foszforhiány esetében nem mondható könnyű feladatnak, hiszen a foszfor pl. a nitrogénnel ellentétben nagyon lassan mozog a talajban. A foszfor pótlását általában ősszel, az alaptrágyázás idején szokás elvégezni, hiszen később a tenyészidőben nem vagy csak nagyon nehezen pótolható. A tenyészidőben észlelt foszforhiányt nehéz megszünteti, hiszen a talaj felszínére kiszórt műtrágya már késve jut el a gyökerekhez. Kritikus esetben többszöri lombtrágyázással lehetséges orvosolni a problémát. A gyökér növekedésével, a hőmérséklet emelkedésével, valamint lombtrágya alkalmazásával nagy valószínűséggel a növények foszforhiánya is csökkenthető.

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

2023. október 6. 14:10

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

2019. július 10. 08:03

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban.

Mi okozza a paradicsom leveleinek foltokban történő barnulását?

2025. augusztus 27. 04:38

A paradicsom levelein vettem észre számomra ismeretlen tüneteket, foltokban történő barnulást. Mi okozza ezt a levélbetegséget?

Túl sok a marokkói paradicsom az EU-ban

2021. augusztus 1. 06:56

Az olasz, francia, és spanyol paradicsomtermelők hatósági panaszt tettek annak kapcsán, hogy Marokkó megsérti az Európai Unióval kötött paradicsom-kereskedelmet érintő megállapodást.