Mi teszi tönkre a kövirózsát?

Agrofórum Online

J. Emőke kérdése: Kövirózsáim levelein apró, kiemelkedő „ragyák” nőttek. Sűrűn vannak rajta, a levelei elpusztulnak. Nem látok rajta semmi mozgó alakot. Mi teszi tönkre a kövirózsáimat, soha semmi baja nem volt még?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Kérdező!

Valóban a kövirózsa fajok (Sempervivum spp) igénytelen, mindent túlélő virágok, külön gondoskodás nélkül, öntözés nélkül megélnek átlagos időjárási viszonyok között. Ezért is közkedveltek.

Az Ön által kérdezett elváltozást a kövirózsarozsda betegsége okozza, melynek kiváltója az Endophyllum sempervivi rozsdagomba. Magam is régóta látom és figyelem ezt a betegséget, mely a Jovibarba és Sempervivum fajokon fordul elő.  A rozsdagombák fejlődése sajátságos, több gomba-spórát fejlesztenek ki egymás után, ennél a gombánál csak 2 spóra-forma követi egymást, hiányos fejlődésmenetű.

A kövirózsa pikkelyszerű, húsos levelein először csak gombostű fejnyi színelváltozás jelenik meg a levelek színén, a foltok később kiemelkednek, és nőnek, kezdetben sárga színűek. A levelek hátoldalán hasonló kicsi kiemelkedő telepek fejlődnek, majd a foltok felett a bőrszövet felszakad, a barna színű spóratömeg kiszóródik, további fertőzést indít el. A fertőzött levelek meghosszabbodnak, túlzottan megnőnek, ennek oka, hogy a fertőzött sejtek indolecetsav tartalma megemelkedik. A megtámadott levelek elhalnak, leszáradnak. A fertőzött kövirózsa állomány évek alatt kipusztul.

A gomba micéliummal telel a növényekben. Erős fellépéséhez a párás, csapadékos tavaszi májusi időjárás kedvező.

Bár esetenkénti, alkalmilag megjelenő betegségről van szó, ahol egyszer fertőzi a kövirózsa növényeket, később is rendszeresen visszatér, számítani lehet kártételére. A beteg növényeket mielőbb el kell távolítani az állományból az elhalt, rozsdatelepekkel fertőzött levelekkel együtt. Erős, a növényeket veszélyeztető fertőzés esetén mankoceb (pl Dithane), azoxistrobin (pl. Amistar) vagy tritikonazol (Saprol) hatóanyagú szerekkel lehet megvédeni. A permetezéshez tapadást biztosító adalékanyag is szükséges.

Milyen egynyári dísznövényekről szedhetünk magot?

2020. szeptember 3. 15:40

Mikor és hogyan kell azokat begyűjteni?

Mikor vihetők ki a szabadba a beteleltetett dísznövényeink?

2022. május 8. 04:36

Szeretném megtudni, hogy a dísznövények kihelyezése a kertbe mikor tekinthető biztonságosnak a teleltetés után?

Amit a krotonról tudni érdemes

2023. március 8. 05:36

Érdekessége a krotonnak, hogy ahogy öregszik a növény, úgy sötétednek a levelei is. Akár egy egészen nagy bokorformává is nevelhető még lakásban is. De hogyan? Nézzük, mit kell tudni az ápolásáról!

Mely csigafajok nem tesznek kárt a kertünkben?

2018. május 4. 05:00

Nagy robajjal érkezett idén a meleg tavasz. Számítanunk kell kertünkben számos kártevő megjelenésére, így a csigákra is – nem árt felkészülni a védekezésre ellenük.

Ház, táj Képgaléria