Hogyan védekezzünk a levéltetű ellen?

Agrofórum Online

Kerti gyümölcsfáimon évek óta nagy számban jelennek meg a levéltetvek. Mivel permetezzek most ellenük? Hogyan lehet sikeres az ellenük való védekezés?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfákon kisebb nagyobb mértékben minden évben megfigyelhető a különböző levéltetűfajok károsítása. Míg pl. alma, cseresznye, őszibarack és szilva esetében minden évben, addig pl. kajszi fáinkon csak alkalmi károsítóként vannak jelen. A levéltetvek szívogatásukkal a megtámadott növényi részek torzulását, görbülését, sodródását, a levelek hólyagosodást, sárgás vagy vöröses elszíneződést is okozhatják. Nagyobb problémát jelent azonban, hogy a levéltetvek a növényi vírusok egyik legnagyobb terjesztői.

A levéltetveket életmódjuk szerint két csoportba sorolhatjuk. Az egyik csoportba tartoznak az egygazdás (nem migráló) fajok pl. zöld alma levéltetű, fekete őszibarack levéltetű. Ezek a fajok egész vegetációs időszakban megtalálhatóak az adott növényeken, így az ellenük való védekezést egész évben fent kell tartani. A másik csoportba a többgazdás (migráló) fajok sorolhatóak, mint pl. a fekete meggy- és cseresznye levéltetű, sárga szilva levéltetű és szürke almafa levéltetű.

Ezek a fajok gyümölcstermő növényeinken telelnek, majd tavasszal itt is károsítanak. Május végén, június elején azonban nyári tápnövényeikre, lágyszárú növényekre vándorolnak. A telelésük közeledtével gyümölcsfáinkra újra visszatérnek, így tavasszal és ősszel esedékes az ellenük való védekezés elvégzése.

A levéltetvek elszaporodását már a tápanyagok utánpótlásával is befolyásolhatjuk. Főként a nitrogén mennyiségének optimalizálása, harmonikus ellátása a fontos. A tél végén és tavasszal a fakadás előtt elvégzett olajos tartalmú lemosó kezelés a telelő tojások számát gyéríti. Tavasszal a tojásokból kikelt ősanyák ellen, a károsítók megjelenésének korai szakaszában jó hatékonyságot érhetünk el a lambda-cihalotrin és deltametrin kontakt hatóanyagú készítményekkel.

A besodort levelekben élő egyedek ellen, valamint az intenzív hatásnövekedés időszakában felszívódó készítményekkel permetezzünk (acetamiprid, pirimikarb, flonikamid). Amennyiben tavaszi védekezésünk hatékonynak bizonyul, úgy a nyár folyamán már csak a betelepülő egyedek és felszaporodó utódaik ellen szükséges néhány alkalommal permeteznünk.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (16. rész)

2020. február 5. 08:16

A borsó esetében növényvédelmi szempontból a termesztési szezon nagyobbik része elsősorban a rovarkártevők számára alakult kedvezően, a májusi csapadékos hónap pedig a kórokozók járványszerű fellépését idézte elő.

Milyen kártevők okozhatnak problémát télen a szobanövényeken?

2023. december 15. 04:36

Kérem válaszukat: milyen kártevők okozhatnak problémát télen is a szobanövényeken? Köszönöm.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Melyek a bodza leggyakoribb növényvédelmi problémái?

2018. június 18. 13:44

Z. Áron kérdése: A kertembe szeretnék pár bodzabokrot ültetni. Milyen növényvédelmi problémákra számíthatok?