A málna és szeder gyümölcse esetében is tapasztaltam, hogy a szemek egy része kiszáradt. A málna termésén nem csak kiszáradást, hanem fehéredést is tapasztaltam. Mi okozhatja ezt?
Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
Egyre gyakrabban előforduló probléma a gyümölcsök termesztése során a napégés okozta tünetek megjelenése. A nagy fényintenzitás a gyümölcsök bőrszövetének és az ahhoz közel elhelyezkedő szöveteknek a perzselését, valamint a színanyagok képződésének lelassulását vagy leállását okozhatja. A sejtek ezáltal úgymond ”megfőnek”, elpusztulnak, végezetül szövetrészeik elhalnak. Hazánkban ez főként nyár közepén, júliusban fordulhat elő, amikor a tartósan magas hőmérséklet erős napsugárzással párosul. Veszélyhelyzet akkor van, amikor a levegő hőmérséklete tartósan 30 fok felé emelkedik. Az erős napsugárzásnak kitett gyümölcsök felülete ilyenkor akár több mint 15 fokkal is magasabb lehet a levegő hőmérsékleténél. A napégés veszélyét tovább növelheti, ha a magas hőmérséklet alacsony páratartalommal párosul. A napégésből keletkező sérüléseken további problémákat okozhatnak a kórokozók, melyek a sebzéseken keresztül könnyebben bejutnak és romlást idéznek elő.
Gyakori problémát a napégés az alma és körtefák gyümölcse esetében okoz, de előfordulhat csonthéjasokon, dión, valamint bogyósokon egyaránt. A napégés okozta tünetek minden esetben a termés nap felőli oldalán mutatkoznak, mely azonosításukat megkönnyíti. Az almához hasonlóan a csonthéjasoknál is a gyümölcsök héjának megbarnulása, majd felrepedése tapasztalható. Vannak olyan szilva és kajszifajták, melyek a tartós felmelegedésre a gyümölcsök húsának barnulásával reagálnak a mag körüli részen. A dió zöld burkának enyhe károsodása esetében termését még be tudja jó minőségben érlelni. A bogyós gyümölcsöknél okozott feltűnő tünete, hogy a szövetek helyén általában világosabb, sok esetben fehér, száradó foltok jelennek meg. A napégés ellen már a termőhely és a fajta megválasztásával is védekezhetünk illetve a növények megfelelő tápanyag utánpótlással is sokat tehetünk a megfelelő kondíciójuk érdekében. A gyümölcseinket a napégéstől pl. a termőfelület takarásával, árnyékolásával (raschel-háló) vagy párásító öntözés alkalmazásával is megóvhatjuk.