Tényleg könnyű bodzát termeszteni?

Agrofórum Online

Másod éves fekete bodza bokraim levelei foltosak, többsége elhalt. Azt hittem, hogy a bodza probléma mentes növény, erdőszéleken minden kezelés nélkül szépen nő. Van-e más betegsége, kártevője is, amire számíthatok?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Sokan elkezdték üzemileg is termeszteni a bodzát, és Önhöz hasonlóan váratlan kihívásokkal találkoztak. Az „igénytelennek, ellenállónak” vélt bodzán számos károsító jelenhet meg.

A közvetlen kérdése a bodza leggyakoribb levélfolt betegségére irányult, ez a cerkóspórás levélfoltosság (kórokozó Cercospora depazeoides). A leveleken néhány mm-es világosbarna színű elhaló foltokat okoz sötétbarna szegéllyel, a foltok gyakran összeérnek, és bennük – a levél színén és hátoldalán is – fekete apró kiemelkedő pontok, a szaporító képletei láthatók. Azokon képződő fertőző spórák terjesztik a kórokozó gombát. Párás, esős időben a foltosodás miatt a lombozat idő előtt elhal, a növény a lombozatát elveszíti, levelei lehullanak. Levélfoltosságot más, bodzán kevésbé gyakori gombafajok is (Ascochyta, Phoma, Phyllosticta) is okozhatnak.

Számos vírus is fertőzi a bodzát, és különböző színelváltozásokat idéznek elő a leveleken: ilyenek a sárga mozaik, klorotikus gyűrűs mintázat, rajzolat, levélsodródás stb. A vírusok egy része sok tápnövényű, de vannak kifejezetten bodzára specializálódott vírusok is. Törekedni kell az igazoltan vírusmentes szaporítóanyag vásárlására, és a kiültetett növények vírusterjesztő rovar vektorai (levéltetvek) elleni rendszeres védekezésre.

A bodzát erősen szokták metszeni, alakítani, eközben a sebek különböző parazita gombákkal fertőződhetnek, amik a fás részek elhalásához vezetnek. Ezt megelőzendő a vágó eszközöket folyamatosan fertőtleníteni kell, visszavágásnál igyekezni kell minél kisebb sebek kialakítására, és a sebek gyógyulását sebkezelő szerekkel kell gyorsítani.

Gyakori kártevői a bodza levéltetű (Aphis sambuci) és a fekete répa levéltetű (Aphis fabae), szerepük a lombozat deformációján kívül a vírusok terjesztése miatt jelentős, ezért védekezést igényelnek. A többi szívó kártevő mellett – takácsatka, bodza-levélatka, bodza tripsz, pajzstetvek, kabócák – különböző ormányos bogarak és lepke hernyók is károsíthatják rágásukkal a bodza leveleit és rügyeket.

Terméseik nedvét különböző poloska fajok szívogatják, valamint megjelent egy viszonylag új invazív károsító a pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii), ez utóbbi elsősorban bogyós gyümölcsűekre jelent veszélyt. A bodza bogyók romlását, „penészedését” leggyakrabban Aspergillus, Fusarium, Botrytis gombafajok idézik elő.

A felsorolás elég hosszú, és nem is teljes. Ebből látszik, hogy nem „könnyű” növény a bodza, figyelmet kíván a nevelése, ápolása.

Valóban elegendő egy bioaktív készítmény használata gombaölőnek?

2019. június 30. 05:38

Sz. Tamás kérdése: Tisztelt Németh Zoltán Úr! Egyik kertész ismerősöm kizárólag egy bioaktív készítményt használ a gyümölcsfáira, de szinte valamennyi növényére a kertben (gyümölcsfák, palánták, eper, málna, tuja, buxus stb.). A kérdésem az volna, hogy ez igaz lehet? Valóban elegendő lenne a kertben e készítmény gombaölőnek, és az a technika, amit leírtam?

Leperegnek a fenyő levelei, a törzsén kicsi, kerek lyukak vannak. Mi okozhatta ezeket a tüneteket?

2023. január 14. 04:36

Az egyik fenyőnkről szeptembertől elkezdtek leperegni levelei, mostanra a megküldött képeken látható mértékű lett a probléma. A törzsén, kérgén kicsi, kerek, fúrásszerű lyukak vannak. Azt szeretném kérdezni mi okozhatta ezt, mik a fa további esélyei, ki kell-e vágni?

Mely dísznövények bírják jól a szárazságot a virágoskertben?

2022. augusztus 27. 14:38

Milyen dísznövényeket ültethetünk kertünkbe, melyek jobban bírják a szárazságot?

Mi lehet a baja a viaszvirágnak? Hogyan gyógyíthatom meg?

2023. február 2. 04:37

Most került hozzám egy viaszvirág (Hoya), de a levelein valamilyen betegség vagy kártevő okozta tünetek láthatók. Mit tudok tenni, hogy meggyógyuljon? A többi növény veszélyben lesz a közelében?