Mi okozza a balkonon nevelt paradicsom levelének foltosságát?

Mi okozza a balkonon nevelt paradicsom levelének foltosságát?

Agrofórum Online

H. Mária kérdése: Balkonon nevelt paradicsomjaim levelein furcsa elváltozásokat láttam, a levelei kivilágosodtak, fehéres apró foltok jelentek meg. Mi okozhatja?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Balkonkertész!

Van egy gyakori, elterjedt kártevő a takácsatka, mely a leírtakhoz hasonló kártételt okoz termesztett és vadon élő növényeken egyaránt. Több takácsatka faj közül a leggyakoribb, legelterjedtebb a kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae).

Kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae)

Kártétele, az okozott kárképe a különböző növényeken hasonló: apró, tűhegynyi fehéres, ezüstös színű foltok elsősorban a fiatal leveleken, a levelek gyakran kissé összesodródnak, majd a levél szövete elkezd sárgulni, száradni. A fertőzött levelek hátoldalát megvizsgálva, melyhez ajánlott kézi nagyító használata, apró 1 mm körüli, pókszerű rovarok mozognak. Súlyos fertőzésénél az atkák szinte egymást érik a finom pókháló szerű szövedékükben. A szövedékkel a hajtások leveleit gyakran összefogják, a hálóban mozgó atkák már a laikusok számára is szembeötlőek.

A takácsatkák kifejezetten a meleg, száraz levegőjű helyeken szoktak felszaporodni, a napnak kitett erkélyek, teraszok tipikus kártevői. Ha Önnek ilyen tájolású erkélyen, teraszon vannak a növényei, sajnos minden évben számíthat tömeges felszaporodásukra. Ennek ideje júniusra prognosztizálható.

Takácsatka kártétele paradicsomon

Védekezésre fel kell készülnie. Ha tudja, a forró nyári időszakban próbáljon meg félárnyékot biztosítani a növényeknek, ne engedje a helyet, annak burkolatát felforrósodni. A növények lombjának finom vízporlasztással történő hűtése, a levegő párásítása nem kedvez az atkáknak, szaporodásukat fékezi. A terasz burkolatának nap közbeni locsolásával hasonló hőmérséklet csökkenést és páratartalom növekedést lehet előidézni. Ezen praktikák mellett figyelni kell a levelek hátoldalát, és amikor az első atkás levelek megjelennek, gyakran eltávolításuk is elegendő a megelőzésre. Speciális atkaölő szeres permetezés kezdeti felszaporodásuk idején leállítja a kártétel kifejlődését. Paradicsomnál az abamektin, az etoxazol, a fenpiroximát, a hexitiazox, valamint a Beauveria bassiana élő szervezetet tartalmazó készítmények vannak engedélyezve. Paradicsom és egyéb élelmezési céllal nevelt növénynél vegye figyelembe az alkalmazott növényvédő szer élelmezésügyi várakozási idejét, a termés beérésének várható idejét. Kezeléseknél a hőmérséklet ne haladja meg a 25 °C-t.

Növényvédő szerek: kisebb forgalom, emelkedő árak

2018. március 2. 14:48

Emelkedtek a növényvédő szerek értékesítési árai januárban, pedig folyamatosan csökken a kereslet.

Mi lesz az állományszárítással? - Újabb növényvédő szereknek inthetünk búcsút

2018. december 11. 09:04

Az EU rendeletek értelmében a tirámmal csávázott vetőmagok 2020. január 30-ig forgalmazhatók és vethetők el, a dikvát készítmények felhasználásának végső határideje pedig 2020. február 4.

A bőség itt terem - Arassa le a hasznot a Bayerrel

2018. április 23. 12:08

A Bayer Gazda Haszna akciójában jelentős árkedvezménnyel vásárolhat növényvédő szereket, vagy vásárlásai után értékes szakmai ajánlatok közül választhat.

Hamarosan már csak üvegházakban lehet alkalmazni a neonikotinoid hatóanyagokat

2018. november 9. 17:25

Négy termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonták, további 21 készítmény engedélyéből pedig törölni kellett a szabadföldi felhasználásokat.