Mi okozza a balkonon nevelt paradicsom levelének foltosságát?

Mi okozza a balkonon nevelt paradicsom levelének foltosságát?

Agrofórum Online

H. Mária kérdése: Balkonon nevelt paradicsomjaim levelein furcsa elváltozásokat láttam, a levelei kivilágosodtak, fehéres apró foltok jelentek meg. Mi okozhatja?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Balkonkertész!

Van egy gyakori, elterjedt kártevő a takácsatka, mely a leírtakhoz hasonló kártételt okoz termesztett és vadon élő növényeken egyaránt. Több takácsatka faj közül a leggyakoribb, legelterjedtebb a kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae).

Kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae)

Kártétele, az okozott kárképe a különböző növényeken hasonló: apró, tűhegynyi fehéres, ezüstös színű foltok elsősorban a fiatal leveleken, a levelek gyakran kissé összesodródnak, majd a levél szövete elkezd sárgulni, száradni. A fertőzött levelek hátoldalát megvizsgálva, melyhez ajánlott kézi nagyító használata, apró 1 mm körüli, pókszerű rovarok mozognak. Súlyos fertőzésénél az atkák szinte egymást érik a finom pókháló szerű szövedékükben. A szövedékkel a hajtások leveleit gyakran összefogják, a hálóban mozgó atkák már a laikusok számára is szembeötlőek.

A takácsatkák kifejezetten a meleg, száraz levegőjű helyeken szoktak felszaporodni, a napnak kitett erkélyek, teraszok tipikus kártevői. Ha Önnek ilyen tájolású erkélyen, teraszon vannak a növényei, sajnos minden évben számíthat tömeges felszaporodásukra. Ennek ideje júniusra prognosztizálható.

Takácsatka kártétele paradicsomon

Védekezésre fel kell készülnie. Ha tudja, a forró nyári időszakban próbáljon meg félárnyékot biztosítani a növényeknek, ne engedje a helyet, annak burkolatát felforrósodni. A növények lombjának finom vízporlasztással történő hűtése, a levegő párásítása nem kedvez az atkáknak, szaporodásukat fékezi. A terasz burkolatának nap közbeni locsolásával hasonló hőmérséklet csökkenést és páratartalom növekedést lehet előidézni. Ezen praktikák mellett figyelni kell a levelek hátoldalát, és amikor az első atkás levelek megjelennek, gyakran eltávolításuk is elegendő a megelőzésre. Speciális atkaölő szeres permetezés kezdeti felszaporodásuk idején leállítja a kártétel kifejlődését. Paradicsomnál az abamektin, az etoxazol, a fenpiroximát, a hexitiazox, valamint a Beauveria bassiana élő szervezetet tartalmazó készítmények vannak engedélyezve. Paradicsom és egyéb élelmezési céllal nevelt növénynél vegye figyelembe az alkalmazott növényvédő szer élelmezésügyi várakozási idejét, a termés beérésének várható idejét. Kezeléseknél a hőmérséklet ne haladja meg a 25 °C-t.

Növényvédő szerek sorsa az Európai Unióban

2021. október 3. 04:39

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió Tanácsának francia elnökségi ideje alatt felgyorsítják az egyes növényegészségügyi termékek kivonását.

Az enyhe tél miatt idén különösen fontos a kalászosok védelme - ÚJ növényvédő szer csomagok!

2018. március 14. 09:19

A Riza® 250 EW előnye, hogy a kalászosokon kívül felhasználható őszi káposztarepcében, almatermésűekben, csonthéjasokban és szőlőben.

Mikrobiológiával a talajgombák ellen

2023. május 17. 08:34

A gondosan dédelgetett növényeinket számos környezeti veszély fenyegeti. A talajainkban felszaporodott kórokozók egyre nagyobb gondot jelentenek a növénytermesztésben, mert az állományok gyors leromlásához, akár a teljes pusztulásukhoz is vezethetnek.

Összefoglaló a növényvédő szerek háztáji alkalmazásáról

2019. szeptember 2. 11:49

A növényvédő szerek otthoni alkalmazásánál számos előírást és íratlan szabályt be kell tartani annak érdekében, hogy növényünk, környezetünk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ez az összefoglaló útmutatásul szolgál a szakszerű, biztonságos és eredményes háztáji növényvédőszer-használatról.