A burgonyafélék családjába tartozó Capsicum nemzetség tagjaink termése rendkívül népszerű élelmiszer színező-fűszerező természetes nyersanyaggá vált hazánkban és globálisan egyaránt.
Fűszerként való hasznosítása egybeolvad a prekolumbiánus amerikai civilizációk kialakulásával. Elterjedésében óriási lépésként könyvelhető el az Újvilág felfedezése, mely elindította ezt a nemzetséget világhódító útjára. Mára ennek a rendkívül változatos növényi csoportnak számos fajtáját világszerte termesztik és jelentősége a nemzetközi kereskedelemben is számottevő fűszerként, valamint a frisspiaci fogyasztású primőr kertészeti termékként egyaránt. Legjelentősebb alkaloidája a kapszaicin, melyet egyedülálló módon kizárólag ebbe a nemzetségbe tartozó növények képesek előállítani. A gasztronómiai jelentőségén túl gyógyászati alapanyagként is szerepet játszik.
Termőterület és termésmennyiség alakulása a világon
Globális termőterülete az ezredfordulótól jelentős mértékben nem változott, mintegy 1,5-1,8 millió hektárra tehető (1. ábra). Ezzel ellentétben a termésmennyiség közel a kétszeresére emelkedett és meghaladta a 4 millió tonnát. A fűszerpaprika tradicionális növénynek számít hazánkban. Termőterülete 1.800-2.000 ha között alakul. Korábban nagy mennyiségben készítettek őrleményt a hazai termésből, azonban mára ez jelentősen csökkent. A fűszerpaprikából készülő nyers paprikakrémek és darálmányok piaca fokozatosan bővül, azonban a hazai termőterület jobb esetben is csak stagnáló tendenciát mutat.
Időjárás és növényvédelem
A 2018-as szezonban az időjárás a vetés és az ültetés idején viszonylag kedvező volt a paprika számára. A tavaszi időszakban igen erős levéltetű invázió volt tapasztalható, ennek következtében az uborka mozaik vírus fertőzés is jelentős volt (1. kép).
Júniusban igen jelentős mennyiségű csapadék hullott, a hőmérséklet is alacsonyabb volt a korábbi évekhez képest, így a Xanthomonas baktérium fertőzéséhez optimális volt a klíma. A júniusi nagyobb mennyiségű csapadék a növények tápanyag-utánpótlását is korlátozta, a virágzáskor fellépő nagyobb tápanyagigényt nem lehetett kielégíteni. Az időjárás következtében a paprika növekedése nem volt optimális, viszonylag hamar generatív irányba fordult és a növények magassága nem érte el a korábbi években tapasztalható mértéket (2. kép).
A betakarítás elején jelentős terméskiesést prognosztizáltunk. Szeptember végén egy erős lehűlés, talaj menti fagyok lokálisan veszélyeztették a paprikaállományokat, szerencsére ez nem okozott jelentős kiesést.
A fűszerpaprika kézi betakarítása a legnagyobb kézimunkaerő-igényű a termesztése során. A tavalyi évben szinte minden termelő tapasztalta, hogy a munkabérek jelentősen emelkedtek, illetve általánosságban is nehéz volt munkavállalót találni a betakarításra.
Termesztési tapasztalatok és fejlesztések az Univer Productnál
Az Univer Product Zrt. tavaly 1243 t pritamin paprikát, 295 t kápia paprikát, 1702 t édes fűszerpaprikát és 1409 t erős fűszerpaprikát termeltetett és vásárolt fel. A nehezen induló szezon ellenére a tervezett mennyiséget elérte a felvásárolt paprika, bőven fedezni tudja az Univer igényeit. A 2018. év szárazanyag-tartalom tekintetében kicsit jobb volt, mint az azt megelőző, azonban az erős fűszerpaprikáknál a csípősséget okozó kapszaicinoidok képződése alacsonyabb mértékű volt.
A Szegedi 178-as fajta 2018-ban 16,82% szárazanyag- és nyers paprikára vonatkoztatva 116 mg/kg kapszaicinoidtartalommal rendelkezett a laboratóriumi méréseink alapján. Az általunk nemesített Unihot fajta, a termeltetésünkben tavaly 18,03% szárazanyag-, illetve 194 mg/kg kapszaicinoidtartalommal rendelkezett. A felvásárlásunk jelentős részét biztosító hibrid fajtánk a Hetényi Parázs F1 szárazanyag-tartalma 19,15% és kapszaicinoidtartalma 251 mg/kg volt a 2018. évi szezonban. Az Univer által nemesített erős fűszerpaprika fajták magas kapszaicinoidtartalma biztosítja a csípős termékeink stabil kiváló minőségét.
Az Univer-Agro Kft. területén, a mintagazdaságunkban nemesítési csapatunk által létrehozott fűszerpaprika vonalak szabadföldi szelekcióját végezzük, valamint fűszerpaprika termesztéstechnológia kísérleteket hajtunk végre. Ezen felül hazai (ZKI, Duna-R Kft., Orosco Kft.) és nemzetközi (Nunhems, Rijk Zwaan) nemesítő cégek pritamin, kápia és egyéb olyan fajtáit vizsgáljuk fajtakísérletben, amelyek már most, vagy a jövőben a termeltetésünkben szerepelhet. A mintagazdaság által biztosított közel azonos talaj és környezeti tényezők mellett a fajták genetikai különbségei viszonylag jól meghatározhatóak. Az új fajták teljesítményét 4 ismétléses kisparcellás kísérletben vizsgáljuk. Hozam és beltartalmi méréseket végzünk, valamint minden fajtából külön-külön félkész és kész termékeket is készítünk, minősítünk. Mindezek alapján határozzuk meg azon fajtákat, amelyek termeltetésbe kerülhetnek. A kísérleti eredményeket az Univer Product Zrt. paprika termeltetésében hasznosítjuk, elsősorban a fajtaválasztás tekintetében. Az Univernél a paprikanemesítéstől kiindulva, az Univer-Agro Kft. szántóföldi kísérletein keresztül, valamint a központi laboratórium és az élelmiszerfejlesztők szigorú vizsgálatai által tudjuk garantálni a polcokra kikerülő termékek kiváló minőségét.