6℃ -2℃
február 5. Ágota, Ingrid, Etelka, Léda

Fűszerpaprika termesztési tapasztalatok

Agrofórum Online

A burgonyafélék családjába tartozó Capsicum nemzetség tagjaink termése rendkívül népszerű élelmiszer színező-fűszerező természetes nyersanyaggá vált hazánkban és globálisan egyaránt.

Fűszerként való hasznosítása egybeolvad a prekolumbiánus amerikai civilizációk kialakulásával. Elterjedésében óriási lépésként könyvelhető el az Újvilág felfedezése, mely elindította ezt a nemzetséget világhódító útjára. Mára ennek a rendkívül változatos növényi csoportnak számos fajtáját világszerte termesztik és jelentősége a nemzetközi kereskedelemben is számottevő fűszerként, valamint a frisspiaci fogyasztású primőr kertészeti termékként egyaránt. Legjelentősebb alkaloidája a kapszaicin, melyet egyedülálló módon kizárólag ebbe a nemzetségbe tartozó növények képesek előállítani. A gasztronómiai jelentőségén túl gyógyászati alapanyagként is szerepet játszik.

Termőterület és termésmennyiség alakulása a világon

Globális termőterülete az ezredfordulótól jelentős mértékben nem változott, mintegy 1,5-1,8 millió hektárra tehető (1. ábra). Ezzel ellentétben a termésmennyiség közel a kétszeresére emelkedett és meghaladta a 4 millió tonnát. A fűszerpaprika tradicionális növénynek számít hazánkban. Termőterülete 1.800-2.000 ha között alakul. Korábban nagy mennyiségben készítettek őrleményt a hazai termésből, azonban mára ez jelentősen csökkent. A fűszerpaprikából készülő nyers paprikakrémek és darálmányok piaca fokozatosan bővül, azonban a hazai termőterület jobb esetben is csak stagnáló tendenciát mutat.

1. ábra Fűszerpaprika termőterülete és termésmennyiségének alakulása a világon

Időjárás és növényvédelem

A 2018-as szezonban az időjárás a vetés és az ültetés idején viszonylag kedvező volt a paprika számára. A tavaszi időszakban igen erős levéltetű invázió volt tapasztalható, ennek következtében az uborka mozaik vírus fertőzés is jelentős volt (1. kép).

1. kép Uborka mozaik vírus fertőzés fűszerpaprikán

Júniusban igen jelentős mennyiségű csapadék hullott, a hőmérséklet is alacsonyabb volt a korábbi évekhez képest, így a Xanthomonas baktérium fertőzéséhez optimális volt a klíma. A júniusi nagyobb mennyiségű csapadék a növények tápanyag-utánpótlását is korlátozta, a virágzáskor fellépő nagyobb tápanyagigényt nem lehetett kielégíteni. Az időjárás következtében a paprika növekedése nem volt optimális, viszonylag hamar generatív irányba fordult és a növények magassága nem érte el a korábbi években tapasztalható mértéket (2. kép).

2. kép Az időjárás hatására a növények hamar generatív irányba fordultak, ebből adódóan alacsonyabbak maradtak

A betakarítás elején jelentős terméskiesést prognosztizáltunk. Szeptember végén egy erős lehűlés, talaj menti fagyok lokálisan veszélyeztették a paprikaállományokat, szerencsére ez nem okozott jelentős kiesést.

A fűszerpaprika kézi betakarítása a legnagyobb kézimunkaerő-igényű a termesztése során. A tavalyi évben szinte minden termelő tapasztalta, hogy a munkabérek jelentősen emelkedtek, illetve általánosságban is nehéz volt munkavállalót találni a betakarításra.

Termesztési tapasztalatok és fejlesztések az Univer Productnál

Az Univer Product Zrt. tavaly 1243 t pritamin paprikát, 295 t kápia paprikát, 1702 t édes fűszerpaprikát és 1409 t erős fűszerpaprikát termeltetett és vásárolt fel. A nehezen induló szezon ellenére a tervezett mennyiséget elérte a felvásárolt paprika, bőven fedezni tudja az Univer igényeit. A 2018. év szárazanyag-tartalom tekintetében kicsit jobb volt, mint az azt megelőző, azonban az erős fűszerpaprikáknál a csípősséget okozó kapszaicinoidok képződése alacsonyabb mértékű volt.

A Szegedi 178-as fajta 2018-ban 16,82% szárazanyag- és nyers paprikára vonatkoztatva 116 mg/kg kapszaicinoidtartalommal rendelkezett a laboratóriumi méréseink alapján. Az általunk nemesített Unihot fajta, a termeltetésünkben tavaly 18,03% szárazanyag-, illetve 194 mg/kg kapszaicinoidtartalommal rendelkezett. A felvásárlásunk jelentős részét biztosító hibrid fajtánk a Hetényi Parázs F1 szárazanyag-tartalma 19,15% és kapszaicinoidtartalma 251 mg/kg volt a 2018. évi szezonban. Az Univer által nemesített erős fűszerpaprika fajták magas kapszaicinoidtartalma biztosítja a csípős termékeink stabil kiváló minőségét.

Az Univer-Agro Kft. területén, a mintagazdaságunkban nemesítési csapatunk által létrehozott fűszerpaprika vonalak szabadföldi szelekcióját végezzük, valamint fűszerpaprika termesztéstechnológia kísérleteket hajtunk végre. Ezen felül hazai (ZKI, Duna-R Kft., Orosco Kft.) és nemzetközi (Nunhems, Rijk Zwaan) nemesítő cégek pritamin, kápia és egyéb olyan fajtáit vizsgáljuk fajtakísérletben, amelyek már most, vagy a jövőben a termeltetésünkben szerepelhet. A mintagazdaság által biztosított közel azonos talaj és környezeti tényezők mellett a fajták genetikai különbségei viszonylag jól meghatározhatóak. Az új fajták teljesítményét 4 ismétléses kisparcellás kísérletben vizsgáljuk. Hozam és beltartalmi méréseket végzünk, valamint minden fajtából külön-külön félkész és kész termékeket is készítünk, minősítünk. Mindezek alapján határozzuk meg azon fajtákat, amelyek termeltetésbe kerülhetnek. A kísérleti eredményeket az Univer Product Zrt. paprika termeltetésében hasznosítjuk, elsősorban a fajtaválasztás tekintetében. Az Univernél a paprikanemesítéstől kiindulva, az Univer-Agro Kft. szántóföldi kísérletein keresztül, valamint a központi laboratórium és az élelmiszerfejlesztők szigorú vizsgálatai által tudjuk garantálni a polcokra kikerülő termékek kiváló minőségét.

ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen