Hogyan tároljuk az almát házi körülmények között?

Agrofórum Online

A gyümölcsfajok közül tárolás szempontjából az almának és a körtének van a legnagyobb jelentősége hazánkban.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos   

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfajok közül tárolás szempontjából az almának és a körtének van a legnagyobb jelentősége hazánkban. Akárcsak a többi gyümölcs- vagy zöldségfaj esetében a tárolásra való felkészítés már a termesztés során elkezdődik. A szüret megfelelő időpontja alapvetően befolyásolja az alma minőségét és a tárolási veszteségeket. A túlzott mértékben öntözött, vagy egyoldalúan nagy mennyiségű nitrogénnel ellátott gyümölcsök laza szöveteik miatt rövidebb ideig tárolhatóak, hamar romlásnak indulnak. Az ilyen gyümölcsöket, illetve a szüretkor és tárolásra készítés során sérült, megnyomódott terméseket válogassuk külön és fogyasszuk el őket minél hamarabb. A jégvert, varas, vagy kártevők által megsebzett terméseket csakugyan szükséges különválogatni. A tárolhatóság időtartama az almánál elsősorban fajtafüggő is. Több hónapos tárolása főként az őszi és a téli fajtáknak lehetséges. A Jonagold a tároló típusától függően pl. 4-10 hónapig, a Golden Delicious akár áprilisig, az Idared termése pedig nyár elejéig is eltartható.

Az alma eltartására a hűvös, de fagymentes, jól szellőztethető helyiségek alkalmasak. Az a legkedvezőbb, ha a tároló hőmérséklete 5 °C-nál nem magasabb és télen sem megy -1 °C alá. A hőmérsékletet elsősorban szellőztetéssel szabályozzuk. Hideg téli napokon a szellőztetést a déli órákban, melegebb őszi napokon pedig éjjel végezzük el. A tárolónak nem csak a hőmérséklete, hanem páratartalma is meghatározó tulajdonság. A legkedvezőbb a 90%-os relatív páratartalom, így akadályozva a termések fonnyadásának megakadályozását. Az alacsony páratartalmat edényekben kihelyezett víz elpárologtatásával vagy a padló permetezésével emelhetjük. Az alma termését ne helyezzük más termény pl. birsalma, hagyma közelébe, mert az idegen szagok gyümölcsét könnyen átjárják. A betárolt termések épségét 2 hetente ajánlott ellenőrizni. Nem csak a romlott, foltos, hanem kisebb mértékben megpuhult gyümölcsöket is szedjük ki, mert ezek rövid időn belül az egészségeseket is megbetegíthetik.

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

2018. március 14. 11:15

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében

Miyen permetszereket használjunk a házikertben?

2020. május 7. 08:57

Abban kérek segítséget, hogy a cseresznye, barack, szilva, alma, birsalma fákhoz és a szőlőhöz milyen permetszer ajánlott kukacosság, gomba, kártevők ellen? Előre is köszönöm!

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.