Mikor és hogyan érdemes szüretelni a téli almát?

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a téli almát?

Agrofórum Online

Hogyan állapítható meg, hogy alkalmas a szedésre a téli alma?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A téli alma és a téli körték is utóérő gyümölcsök, leszedés után az érési folyamatuk folytatódik, és tárolás közben fejeződik be.

Szedés előtt a gyümölcsök következő külső tulajdonságait kell megvizsgálni a szüret időpontjának megállapításához:

érjék el a fajtára jellemző teljes méretet, a héjuk színesedjen be, kettévágva a magok héja barna színű legyen, gyümölcs kocsánya könnyen leváljon a fáról. Az érést jelzi az almák tömeges hullása is.

A fakoronák különböző részein növő almák nem egyszerre érnek be, a napnak erősebben kitett helyeken hamarabb megindul az érés, a korona árnyékos helyein az érési folyamat lassabb. Ezért a gyümölcsszedést válogatással, 2-3 alkalommal szokták elvégezni. A gyümölcsöt finoman megfogva, de határozottan, a kocsányával együtt kell leszedni, ügyelve arra, hogy a kocsány ne szakadjon ki, és a fáról ne törjön le termőrész. A kocsánytalan termések a sérülés helyétől kiindulóan romlásnak indulnak. Érett alma kocsánya könnyen leválasztható a fáról.

Érés jele, hogy a gyümölcs húsa kissé megpuhul, mely a belső fiziológiai elváltozásoknak a kísérő jelensége. A gyümölcs cukortartalma megnő, savtartalma csökken, és kialakulnak a fajtára jellemző íz és illatanyagok. Érés folyamata szaglással is ellenőrizhető.

Érés ideje termőhelyenként és évjáratonként 1-2 hetes eltérést mutathat. Tartósan száraz, meleg, páraszegény nyár hatására az alma gyorsabban érik a szokásosnál, ilyenkor a héj tipikus, fajtára jellemző színeződése elmaradhat.

A túl korán szedett gyümölcsöknél gyakoribbak bizonyos tárolási betegségek (magházbarnulás, fonnyadás, héjbarnulás, keserűfoltosság), mint a kifejlett állapotban szüretelt almáknál. Tehát a szüret helyes időpontjának megválasztása a tárolhatóságot alapvetően meghatározza. Szüretnél nagy figyelmet kell fordítani a gyümölcs törődés, ütődés mentes kezelésére, igyekezni kell a leszedett alma minél kevesebb mozgatására válogatás során.

Az alma tárolhatóságának alapfeltétele, hogy szedés után órákon belül hűvös tárolóba kerüljön a gyümölcs. Alma tartós tárolásához + 1-2 ℃ hőmérsékletű hűtött helyiség szükséges (hűtő tároló), ami házi kerti körülmények között általában nem biztosítható. Az ajánlottnál magasabb hőmérsékletű tároló helyeken az alma utóérése lelassul ugyan a szabadföldi viszonyokhoz képest, de nem hónapokig, hanem csak néhány hétig biztosítja az alma megfelelő minőségét, az utóérés fokozottabb. Ezt az alma gyorsabb elfogyasztásával, felhasználásával tudjuk kompenzálni. Az érés folyamatát, az alma minőségét ezért folyamatosan ellenőrizni érdemes.

463 millió forintból épül hűtőház Nyírparasznyán

2019. március 23. 03:47

A település tulajdonában lévő területen felépítendő hűtőházban zöldségek és gyümölcsök kézi előkészítését és feldolgozását, gyorsfagyasztását, valamint hosszabb távú fagyasztva tárolását végzik majd el.

Fog valaha teremni a magról nevelt mandarinfa?

2023. február 19. 04:39

Hogyan ápoljam a magról vetett mandarint? Fog valaha teremni is?

Jók a korai kilátások a magyar szamócaszezon kezdetén

2023. április 25. 11:20

A kicsit hűvösebb tavasz miatt a szokásosnál néhány nappal később, de jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon.

A 10. Keceli Meggyfesztivál margójára - avagy az összefogásért kiállt minden oldal

2019. június 12. 04:36

Múlt hét végén került megrendezésre a jubileumát ünneplő Keceli Meggyfesztivál, melynek első napján egy igazán színvonalas szakmai konferencián lehettem első előadó és mint ebből adódik, egy kicsit a napi „kitárgyalnivaló” fő téma bedobója.