Mi lehet a baja a viaszvirágnak? Hogyan gyógyíthatom meg?

Agrofórum Online

Most került hozzám egy viaszvirág (Hoya), de a levelein valamilyen betegség vagy kártevő okozta tünetek láthatók. Mit tudok tenni, hogy meggyógyuljon? A többi növény veszélyben lesz a közelében?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A viaszvirág, vagyis Hoya nemzetségbe kúszó, lazán lecsüngő cserjék tartoznak, melyek legyökeresedő hajtásúak. Jellemző rájuk továbbá a húsos és bőrnemű örökzöld levél. Több mint 200 faj tartozik a nemzetséghez, melyek Malajzia, India, Ausztrália melegebb vidékeiről származnak. Hazánkban általában szobanövényként nevelve leggyakrabban a Hoya carnosa, valamint a Hoya bella találhatók meg.

A küldött képen sajnos csak egy-egy levél látható, azonban a teljes növényről, annak száráról külön képet nem kaptunk. A leveleken itt-ott fehér váladék látható, mely viaszos pajzstetű jelenlétére utalhat. A leveleken ezek a tetvek táplálkoznak, szívogatnak. Nemcsak a fehér viaszváladékról és szívogatásuk által, hanem idővel a nagy mennyiségben ürített mézharmatról és az azon megjelenő korompenészről egyaránt felismerhetők e kártevők. Előfordulásuk a levelek tövi részénél gyakoribb, így érdemesebb a növény ezen részén keresni jelenlétüket.

A Hoya levelein látható elváltozások (fotó: a kérdező felvétele)

Sok tápnövényű faj a viaszos pajzstetű, de a szobanövények különösen kedvelt tápláléknak számítanak számukra, hiszen azokon az egész tél folyamán is képesek táplálkozni és szaporodni egyaránt. Az ellenük való védekezés meglehetősen nehézkes, hiszen évente akár 5-7 nemzedékük is kifejlődhet, valamint a fehér viaszos bevonat is védi őket a külső behatásoktól. A beteg növényeket ajánlatos társaiktól minél hamarabb külön helyiségbe vinni az átfertőzés megakadályozása érdekében. Első körben egy alapos mosást végezzünk a növény hajtásain szappanos vízzel átitatott szivaccsal. Kémiai védekezésre felszívódó készítmény használata javasolható, valamint a hatékonyság növekedése érhető el a megfelelően higított készítmény beöntözésével is.

A téli időszakban a szobanövények különösen érzékenyek a megváltozott körülmények miatt, így hamarabb fertőződnek meg betegségekkel és kártevőkkel is. Nagyon fontos, hogy a növényeknek ebben az időszakban is biztosítsuk az optimális feltételeket, mellyel kondíciójuk is javítható. A viaszvirágot pl. télen is próbáljuk világos, de hűvösebb körülmények között tartani, valamint mérsékelten öntözzük és tavaszig hagyjunk fel tápoldatozásával is.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Mik lehetnek a pajzstetűszerű kártevők az orgona és az őszibarack fás részein?

2019. szeptember 26. 06:37

L. Hedvig kérdése: Orgonabokrom tövi részén, és őszibarackfám fás részén is megfigyeltem, hogy rajtuk sok apró, fehér pajzstetűszerű kártevő található. Mik lehetnek ezek?

Miféle kukacok károsítják a málna bogyóit?

2023. július 10. 04:37

Málnabogyókban az idei 4. szedésnél néhány nappal ezelőtt apró, 2-3 mm nagyságú kukacokat találtam, előtte soha nem láttam ilyet. Egy termésben több is élt. A bogyó belseje elfolyósodott. Mik ezek a károsítók, és mit lehet tenni a málna megvédésére?

Elengedhetetlen a védekezés a kukorica kártevői ellen

2024. június 26. 08:40

Főleg a csemegekukorica- és vetőmagtermelőknek okozhat súlyos veszteséget a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke. Mit várhatunk tőlük idén?

Hogyan állítsuk meg a fülbemászó inváziót?

2023. augusztus 26. 13:40

A fülbemászók a kert nyirkosabb, sötétebb zugaiban nagy számban fordulnak elő. Egy elmozdított virágcserép vagy egy felfordított kő jól észrevehető módon emlékeztethet a jelenlétükre, hiszen tucatjával bújnak meg a hűs sötétségben. Ha megzavarják a búvóhelyüket, gyorsan szétszélednek, hogy új árnyas zugot keressenek maguknak.