Ház, táj blog

A tészta a koronavírus nagy nyertese

Kép: barillagroup.com

Virágzik a tészta piaca a világjárvány közepette: hamarosan heti négy alkalommal gördül át az Alpokon az úgynevezett tésztavonat. A járvány alatt az emberek egyre több tésztát vásárolnak. Az egyik fő exportőrnek számító Olaszországból a piacvezető Barilla rendszeresen több tonna tésztát küld Németországba.

Nem csak a WC-papír volt hiány a tavaszi koronaválság kezdetén, a tészta is gyorsan kevésnek bizonyult. Olaszországban szinte minden gazdasági mutató negatív irányba mozdult el, de a tészta export virágzott és még mindig virágzik.

Január és július között globálisan 30 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest a tésztaértékesítés. Mindez a lezárás ellenére, vagy talán annak köszönhetően. Ezt mutatják az olasz statisztikai hivatal, az Istat adatai. Az olaszországi teljes tésztatermelés 60 százaléka exportra megy.

Paolo Barilla, az 1877-ben alapított Barilla egyik vezetője különösen örül a szegmens fellendülésének. „A növekedés azt mutatja, hogy a tészta ízletes, és hogy a tészta volt a kedvenc étel a lezárás hónapjaiban” – mondja az 59 éves vállalkozó a német Handelsblatt gazdasági lapnak. Paolo Barilla az alelnöke annak a családi vállalkozásnak, amelynek testvére, Guido az elnöke. Paolo Barilla egyébként 2016 óta a Nemzetközi Tésztaszervezet elnöke is.

„Németországban az üzleti év várhatóan nagyon jól sikerült majd” – magyarázza a menedzser. A parmai cég Németországban piacvezető a tészták piacán, 22 százalékos részesedéssel rendelkeznek. A szószok piacán nagyobb, 40 százalékos a részesedésük.

„A járvány idején megnőtt a kereslet, és nemcsak Németországban, hanem Olaszországban és az egész világon fokozódott a tésztafogyasztás” – mondta Paolo Barilla. Ha sokat kell otthon lenniük az embereknek, akkor a tészta egyszerű, gyorsan elkészíthető ételként nagyobb szerepet kap, ráadásul ezt mindenki megengedheti magának – fűzte hozzá.

Annak biztosítása érdekében, hogy az ellátás észak felé stabil maradjon a Barilla vasúton szállítja a tésztáját: június vége óta minden héten három vonat haladt 839 kilométeres útvonalon Parmától Ulmig Milánón, Luzernen, Bázelen, Strasbourgon, Karlsruhén és Stuttgarton keresztül. A Barilla német központi raktára Ulm közelében, Langenau-ban található.

Minden szerelvény 16 kocsiból áll 32 konténerrel, amelyek körülbelül 490 tonna tésztát szállítanak. Ez több millió csomag, amely mellé még 60 tonna szószt és 40 tonna pestót is pakolnak. A bazsalikomos pesto a bestseller Németországban, ez különösen népszerű a fiatal fogyasztók körében.

Azzal, hogy vasúton szállítják az árut 5000 teherautó-fuvart váltanak ki és 70 százalékkal csökkentik a szállítás miatti szén-dioxid-kibocsátást.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

2025. március 28. 05:40

Milyen hibák miatt válhat büdössé a komposzt? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Március 22. - egy napon a Víz világnapja és a Föld órája

2025. március 22. 06:40

Idén különleges alkalom március 22., ugyanis a mindenkori Víz világnapja egy napra esik a Föld órájának napjával. Ez utóbbit minden évben március 3. szombatjára hirdeti meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi szervezete.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen I. rész

2025. március 21. 05:40

A gilisztáknak hála egy tápanyagokban rendkívül gazdag humuszanyagot nyerünk ki a gilisztakomposztálási folyamat végén.

Mit kell tudni a gilisztakomposztról?

2025. március 20. 05:40

A szakemberek szerint a talajban jelen lévő, kiemelkedően jó minőségű, a növények számára leghatékonyabban hasznosítható szerves anyagot a giliszták állítják elő.

Akár négyszer olyan drága Magyarországon ugyanaz a tészta, mint nyugaton

2023. augusztus 1. 13:10

Miért kerül a sokszorosába ugyanaz az élelmiszertermék Magyarországon, mint bizonyos nyugat-európai országokban? A magas infláció miatt még árérzékenyebbé vált hazai vásárlók jogosan tehetik fel ezt a kérdést.

A prémium tészták iránt érdeklődnek a fogyasztók

2022. február 1. 07:36

Az új tésztacsalád úgy készül, hogy a tésztát bronz formákon nyomják át, ami intenzívebb ízt és durvább felületet eredményez.

Együnk-e rendszeresen instant leveseket vagy sem?

2024. november 10. 10:10

A ramen olcsó, finom és könnyen elkészíthető étel. Az ezt fogyasztó ázsiai emberek, jóval magasabb életkort élnek meg, mint mi európaiak.

Bodzavirág tésztabundában

2024. május 17. 11:10

A bodzavirág nemcsak egészséges, de tésztabundában kisütve az egész család kedvence lesz. Receptet is találtunk hozzá!