Ház, táj blog

COVID-19: javulásra számít a húsipari óriás

Kép: tysonfoods.com

A Tyson Foods pénzügyi évének negyedik negyedéves nyereségre felülmúlta az elemzői várakozásokat, de az állati takarmány emelkedő költségei és a munkaerőpiaci bizonytalanságok nem könnyít meg a cég helyzetét.

A koronavírus-járvány csökkentette az Egyesült Államok legnagyobb húsipari vállalatának teljesítményét, mivel mérséklődött az igény az éttermek, szállodák és büfék felől. Az üzemekben a dolgozók körében tavasszal bekövetkezett vírusos megbetegedések a vágóhidak bezárására kényszerítették a céget, korlátozva az élelmiszerek előállítási ütemét, miközben a fogyasztók épp feltöltötték a készleteiket.

A Tyson Foods alkalmazottait most hetente tesztelik COVID-19-re, hogy elkerüljék a további leállásokat és biztonságban érezzék magukat a munkavállalók – mondta Dean Banks vezérigazgató. Az alkalmazottak hiányzása azonban továbbra is magas a járvány miatt, és 2021 első félében is erre számítanak.

A Tyson Foods összesen 540 millió dollárt költött a COVID-19-hez kapcsolódó kiadásokra a 2020-as pénzügyi évben, beleértve körülbelül 300 millió dollárt, amelyet jutalomkifizetésre és a vírus miatt aggódó alkalmazottak egyéb juttatásaira fordítottak.

Ezeket a kiadásokat 2021-ben 39 százalékkal szeretné csökkenni a vállalat. A Tyson Foodnak nem kell megismételnie olyan berendezések megvásárlását, mint az üzemekbe telepített infravörös hőmérséklet-szkennerek. Ez azt jelenti, hogy összességében a COVID-19 miatti helyzet javulására számít a húsipari vállalat.

További kihívást jelent a cégnek az állati takarmányként használt kukorica és szója drágulása. A Tyson Foods szerint az általános gabonaköltségek 2021-ben magasabbak lehetnek, miután 2020-ban viszonylag alacsonyak maradtak – számolt be a Thomson Reuters hírügynökség.

A cég teljes árbevétele 11,46 milliárd dollárra nőtt a negyedévben az egy évvel korábbi 10,88 milliárd dollárról. A Tyson Foods nettó jövedelme körülbelül 88 százalékkal 692 millió dollárra, azaz részvényenként 1,90 dollárra ugrott.

A Tyson Foods csirke, marha- és sertéshús és kész ételek forgalmazásával foglalkozik. Számos friss, fagyasztott és hűtött élelmiszeripari terméket gyártanak. Egyes szegmensekben vertikálisan integrált folyamatokat működtetnek. Ebben a tenyészállatok tartásától, a szerződéses termelőktől való felvásárláson, a takarmány előállításán, feldolgozásán, további feldolgozásokon, forgalmazáson és a kapcsolódó termékek előállításáig minden részfolyamat a cég irányítása alatt áll. Háziállatok számára állateledeleket is készítenek a Tyson Foods-nál.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Szlovéniában már fészkeket épített az idegenhonos keleti lódarázs

2025. szeptember 28. 05:40

Szeptember elején adták hírül Szlovéniában, hogy Koper városában keleti lódarázs fészkeire bukkantak.

Növényszaporítási módszerek, amiket a kiskertben is könnyen meg tudunk oldani

2025. szeptember 26. 05:40

Mi a különbség az ivaros és az ivartalan szaporítás között? Milyen módszerek léteznek ezeken belül? Mit lehet egyszerűen megoldani a kertben?

Egészségesebb felvágottak? Új megoldások a húsiparban

2025. június 22. 16:10

A nitrit- és nitrátcsökkentés kulcskérdés lett a húsiparban. A cél: biztonságos, természetesebb termékek kémiai tartósítószerek nélkül.

Beleremeghet a német húsipar a koronavírusba

2020. június 30. 09:47

Az autókkal ellentétben a húsiparban nem olyan egyszerű a leállás. Itt kilenc hónapot is igénybe vehet egy üzem leállítása.

A növekvő költségek elvihetik a profitot a húsiparban

2021. május 12. 05:03

A megnövekedett munkaerő-, szállítási- és nyersanyagköltségek, valamint a gabona és takarmányárak, számos vállalatnak gondot okozhatnak a húsiparban.

Öt újabb húsipari vállalat exportálhat Szingapúrba

2018. november 5. 09:47

Most már nemcsak a kacsa-, a liba- és más baromfihúsokat tudják exportálni Szingapúrba, hanem a nyúl- és a marhahúsra is megkapták az engedélyt - mondta a miniszter, hozzáfűzve: a magyar mangalicahús iránti kereslet dinamikusan nő Szingapúrban.