Hogyan lehet segíteni több virág képzését szobai vagy egyéb kerti növényeknél?

Agrofórum Online

 Tápoldatozni szoktam őket, de nem vagyok megelégedve a virágzás intenzitásával.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Cserépben vagy konténerben tartott növények fokozottabb mértékben igénylik vízzel és tápanyaggal való ellátásukat, mint a szabadföldbe ültetett növények, mert a részükre biztosított talaj kisebb, hamarabb kiszárad és gyorsabban felhasználják annak tápanyagtartalmát is. Ezek pótlására fejlesztették ki a tápoldatokat. Tápoldatok összetett, sok tápelemet tartalmazó komplex műtrágyák, az erre szakosodott gyártók a különböző virágfélékre egyedi tápoldatokat fejlesztettek ki, a felhasználásra ajánlott növény neve jól látható csomagolásukon. Tulajdonképpen a bőség zavara áll fenn, amikor a vásárló tanulmányozza a választékot. Több gyártó cég termékei között lehet válogatni: többek között Biopon, Fitohorm, Florimo, Garri, Oázis, Substral, Vitaflóra árusít virágzást segítő tápoldatokat. Gyakran muskátli és balkonvirág tápoldat néven forgalmazzák a virágot nevelő növények számára készített általános oldatokat.

Dísznövények tápanyag igényük alapján két csoportra oszthatók: az úgynevezett levéldísznövények (ezek csak szép, zöld leveleikkel díszítenek, virágzásuk nem jellemző, viráguk jelentéktelen) a több féle tápelem közül legtöbbet a nitrogénből (N) igényelnek. Ugyanis a nitrogén tartalom fokozza minden növény lombjának növekedését. Tápoldataikban a három fő elem (N, P K) koncentrációja hasonló, de a N tartalom mindig magasabb, mint a másik kettő. Ezek a nitrogén túlsúlyos tápoldatok

A virágot fejlesztő növények (lágyszárúak, egyévesek, évelők is) tápoldatainál a N, P hatóanyag alacsonyabb, míg a kálium (K) tartalom nagyobb, mivel a kálium serkenti a virágképződést. Választás előtt a flakonon található termékismertetőt, a tápelemek összetételét ajánlott elolvasni. Az oldat javasolt töménységét, a kezelések gyakoriságát a címkék szintén tartalmazzák. Többsége beöntözéssel és lombpermetezéssel is felhasználható.

Egyes gyártók virágzásindító-serkentő tápoldatot is fejlesztettek, melyek az előbbieknél is magasabb K tartalmuk miatt erőteljesebb hatásúak.

Téli, fényszegény időszakban a szobai növények többsége nyugalmi állapotban van, ezalatt a tápoldatozást kerülni kell. Csak olyan növényeknek adjunk télen kiegészítő tápanyagot, melyek aktív növekedésben vannak a megfelelő fény- és hőmérsékleti viszonyok mellett. Átültetés után 2-3 hétig ajánlott várni az első tápoldatozással.

Legtöbb lakásban, ház körül sokféle virág, növény található, sokaknak gondot jelenthet, hogy többféle tápoldatot használjanak. Általános tápanyagpótlásra szobai és szabadföldi növényeknél egyaránt bevált a Wuxal szuper és Volldünger Linz kombinált műtrágya, mind beöntözéssel mind lombpermetezés formájában.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Mire figyeljünk szobanövényeink átültetésénél?

2018. november 2. 08:29

Az átültetés időpontjára univerzális szabály nincs. Nagy általánosságban véve tél végén-tavasz elején ültetünk át, de a legtöbb szobanövény esetében tavasztól őszig el lehet végezni a munkát.

Hogyan trágyázzuk konténerben nevelt kerti dísznövényeinket?

2022. július 17. 04:37

A konténerben nevelt kerti dísznövényeim trágyázását hogyan oldhatom meg? Miként végezzem a tápoldatozást?