Növényvédelmi évértékelés Dr. Aponyi Lajossal – 1. rész

Növényvédelmi évértékelés Dr. Aponyi Lajossal – 1. rész

Agrofórum Online

Dr. Aponyi Lajos, a Növényorvosi Kamara főtitkáraként évek óta foglalkozik növényvédelmi előrejelzéssel. Vele beszélgettem az időjárásról, a növényvédő szer kivonásokról és a 2020-ban előfordult növényvédelmi kihívásokról. Az első részben az évet növénytermesztési szempontból értékeltük és végigvettük a komolyabb házikerti kártevőket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A folyékony tápanyag-utánpótlásé a jövő?

2021. szeptember 28. 09:31

Több mint 20 munkatárs, több mint 40 termék, komoly üzemi kapacitás, és magasfokú szakmaiság. A Vulcan Agro 2017 óta segíti a magyar termelők munkáját olyan egyedi, gyakorlati, komplex megoldásokkal, amelyek túlmutatnak egy-egy jó minőségű terméken. Így van ez a tápanyag-utánpótlás és talajjavítás kapcsán is.

A jövőben is támogatják a szójatermesztést? - Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

03:33

A jövőben is támogatják a szójatermesztést? - Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

2019. február 21. 08:45

A 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow nyitónapján dr. Nagy István agrárminiszter is bejárta a kiállítást a HUNGEXPO területén. A szakpolitikus a körbevezetés során a vasvári székhelyű Karintia Kft. standját is meglátogatta, ahol a szójatermesztés jelenlegi helyzetéről és jövőjéről beszélt.

Válaszok a klímaváltozásra - vetéstől aratásig

2021. szeptember 24. 10:39

Augusztus végén Dalmandon nagyszabású szántóföldi bemutatóval várta a gazdálkodókat a KITE Zrt., ahol az elmaradhatatlan gépbemutató mellett négy kultúrában mutattak komplex technológiai javaslatokat az érdeklődőknek. A kukorica és a napraforgó mellett a szója és a cirok is szerephez jutott.

Okosmarhák Várvölgyön - Szenzorok a legelőre alapozott húsmarhatartáshoz

2022. június 1. 19:21

A mezőgazdasági digitalizációja napjainkban már nemcsak elkezdődött, de javában tart is. Nincs ez másként az állattenyésztés területén, ahol számos szenzort, adatfeldolgozó szoftvert és egyéb modern megoldásokat alkalmaznak a gazdálkodók - például a tejelő tehenészetekben.

A soraljtakarásban rejlő potenciál a szőlőben

6:43

A soraljtakarásban rejlő potenciál a szőlőben

2023. július 5. 11:30

A szőlőkben a sorközfüvesítésnek jelentős talaj-, növény-, valamint környezetvédelmi aspektusa van, azonban a soraljtakarás jelentőségét egyelőre kevésbé méltatja a szakma. Ezzel kapcsolatban kezdett kísérletbe Dr. Kovács Barnabás, saját szőlőjében, a BioVitis pince területén. Tavalyi telepítésű soraljtakarásához jópár, pontosabban hét fűszer- és gyógynövény fajt tesztelt a Szent György-hegyi ültetvényben.

Őszi vagy tavaszi gyomirtás búzában? Összehasonlítottuk!

2021. április 27. 11:40

Erőteljesen bokrosodik, és gyommentes az októberben elvetett őszi búza az M43-as autópálya mellett, Algyő közelében. Szabó Zoltánék 570 hektáros gazdaságában a véletlen hozta úgy, hogy össze tudják hasonlítani az őszi és a tavaszi gyomirtást, hiszen az időjárás miatt az egyik táblájukon még el tudták végezni a kezelést, a másikon viszont már nem - így az kontrollterületté válhatott.

Fagyos, száraz tavasz: hogy állnak az őszi vetésű növények a szántókon?

2020. május 5. 15:53

Az idei tavasz nem kíméli az ősszel vetett szántóföldi kultúrákat. A gabonaféléknek és a repcének is hiányzott a téli hótakaró, a tavaszi fagy viszont már kevésbé. Most pedig a száraz időben a kártevők elleni védekezésre kell alaposan felkészülniük a termelőknek. A Kartali Mezőgazdasági Szövetkezet növényvédelmi szakmai vezetőjét, Sánta Attilát kérdeztem az idei év eddigi tapasztalatairól.

Jelentősen növelték a repce termésátlagát a rémi Görhöny Kft.-nél

2022. május 2. 08:58

Áprilisban, még a repce virágzása előtt megindult a permetezőgép a rémi Görhöny Kft. területein, hiszen 2022-ben is az FMC Avaunt rovarölő szerével védekeznek a repce-fénybogarak ellen, amihez már harmadik éve RhizoMagic-et is kevernek. A növénykondicionáló készítmény az 1200 hektár szántóföldet művelő, Bács-Kiskun megyei agrárvállalatnál mostanra a repcetechnológia alapvető, szerves része lett.