Házikert

Szerszámoskamra: ideje rendet rakni

Agrofórum Online

Rohanó léptekkel közeledik a tavasz, vagyis inkább a kerti szezon és most már biztos nem halogatható a kerti szerszámok rendbetétele. Ilyenkor még talán van idő javítani őket, új nyelet venni vagy épp takarítani a szerszámoskamrában, ami sokszor akár kincseket is rejthet.

Kézi szerszámok

Évente legalább egyszer hobbikerti szinten is érdemes a pengés kerti szerszámokat becsületesen megéleztetni szakemberrel. A metszőollók és ágvágók pengéit olyan szakemberhez vigyük, aki tudja azt a szabályt is, hogy ezeket az éleket csak egyik irányból szabad élesíteni a legtöbb esetben. Egy rossz élezéssel a szerszámunk használhatóságát kockáztatjuk.

A kézi szerszámoknál, mint például az ollók, ilyenkor van idő új rugót beletenni, bezsírozni, csavart cserélni, netán pengét, ha szükséges. Az éles kéziszerszám a metszések sikerét és egyben a növényvédelemben való fontos szerepet is jelentik. Egy szépen vágott metszlap kevesebb utólagos növényvédelmi munkát is eredményezhez!

Ásó, kapa, …..nagyharang

Az egyéb szerszámokat is ha nem tisztán raktad el, akkor itt az ideje letakarítani őket. A szerszámokon ugyanúgy át tudnak telelni a kártevők, kórokozók, ahogy egy fakupacon vagy lomb között a kertben, így nézd ezeket is végig. Az ilyen eszközöknél időnként nyelet kell cserélni. Általában évközben jövünk rá egy-egy szerszámnál, hogy valami nem stimmel vele. Most viszont nézd át őket és ami lötyög, kocog, eltört, dobd ki vagy javítsd meg, hogy jó szerszámokkal kezd el az idei szezont. Egy jó méretű kapanyél vagy ásónyél akár a derékfájástól is mentesít, így emlékezz vissza a tavaly melyik szerszámmal mi volt a probléma és itt az idő megoldani.

Vegyszeres polc

Házikerti gyakori probléma, hogy rejtett kincsek között lejárt vegyszerek, kifolyt tasakok és porok vannak szerteszét. Tapasztalatból mondom, hogy nemcsak egészségkárosító ez, de még veszélyes is. A vegyszeres polcon is ideje rendet tenni. Nevezzünk ki egy fix helyet a szerszámoskamrában és csak ott legyenek vegyszerek. Miután átnéztük a szavatossági időket, a csomagolások épségét, csak azt tartsuk meg, mely még valóban használható ebben a szezonban. A növényvédőszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, viszont többnyire gazdaboltokba vissza lehet vinni és ők összegyűjtve elküldik a megfelelő helyre. A műtrágyás zsákok esetében is hasonlóan járjunk el, nézzük meg a téli időszak alatt nem nedvesedett és tapadt össze a műtrágya, fel lehet-e még idén használni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Mi legyen télen a kerti szerszámokkal?

2021. december 24. 06:51

Növényeink mellett kerti szerszámaink téliesítéséről sem érdemes elfelejtkeznünk.

Miért és hogyan fertőtlenítsük a metszőollót és a többi szerszámot?

2023. január 28. 06:38

Növényvédelem és mégse: miért és hogyan fertőtlenítjük a szerszámainkat? Lássuk, hogy mi a jelentősége, és hogyan végezhető!

Praktikus ötletek a motorfűrészek és egyéb szerszámok tárolására

2018. június 21. 16:44

Gondot okoz, hogy hova kerüljön munka után a motorfűrész vagy a fűkasza? Praktikus ötletekre lenne szüksége a szerszámok tárolására? Segítünk!

Gépinfo Képgaléria

Az uborka kiegyenesítésének története 

2023. november 4. 07:10

Amióta világ a világ, a termesztők törekednek arra, hogy az ő termékeik legyenek a legesztétikusabbak, legnagyobbak és legízletesebbek. De vajon tudta-e, hogy az uborkák, ha rajtuk múlna, girbegurbák lennének?