Házikert

Mire jó az illatos ibolya a kertben?

Agrofórum Online

Sissi kedvenc virága és illata volt az ibolya, de ma is megállja a helyét mind a parfümgyártásban, mind a konyhában. Nézzük sorra, mire is jó az illatos ibolya és mit érdemes tudni róla?

Az illatos ibolya (Viola odorata), népies nevén: lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozó évelő növény, Európában és Ázsiában őshonos, de Észak-Amerikában is elterjedt. Hazánkban is rendkívül sok helyen előfordul, főleg a párásabb mikroklímájú kertekben tud elszaporodni, ahol akár a gyepet is teljesen eluralja.

Gyöktörzséből indák fejlődnek és így igen hatékonyan képes terjedni. Élénk kék, lila, rózsaszín és fehér virágaival a hóvirág után nyílik, így adva üde színfoltot a kertnek.

Kedvenc ehető virágunk

Az illatos ibolyát az ehető virágok közé sorolhatjuk. Számos ételkülönlegességet lehet belőle készíteni az ibolyaszörptől kezdve, az ibolyazselén át akár az ibolyavízig, ami koktélok alapjául is szolgálhat.

Halvány rózsaszín színű vizet tudunk belőle készíteni, mely rendkívül aromás, illatos.

Cukrásziparban kandírozásra is alkalmas, kiváló tortadísz lesz.

Az illatos ibolya virágából a világ egyik legdrágább illóolaját nyerik ki, így igen értékes kerti növényünk!

Hatóanyagok az illatos ibolyában

Míg a középkorban fekélyek borogatására használták, addig mára ez némiképp kikopott a népi gyógyászatból. Un. drogja a gyöktörzse, levele, ritkán virága. 
Hatóanyagai triterpénvázas szaponinok és szalicilsav származékok. Ezáltal hatásában köptetőként légcső- és hörghurut kezelésében használatos.

Friss, vagy szárított virágának szörpje, vagy forrázata enyhe hashajtó, hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákban alkotórészként vagy idegnyugtató, köptető, izzasztószerként is használható.

Gyerekeknek régebben a népi hagyományos orvoslásban állati zselatinnal főzték ki virágait és a kora hurutoldó gumicukorkáját készítették belőle.

A gyepben is átveszi az uralmat

Akkor telepítsünk a kertünkbe ibolyát, ha nem bánjuk, hogy hamar elterjed mindenhol. Kiválóan jelzi a kert párás mikroklímájában lévő helyeket, így akár jelzőnövénynek is tekinthetjük. Ahol az illatos ibolya megél, ott érdemes árnyéktűrő és párakedvelő más növényeket is ültetni, mint például egyes kakukkfüvek vagy épp a páfrányok.

Ha a gyepben elkezdi átvenni az uralmat, akkor jó ha tudjuk, hogy vele együtt a mohásodás is hamar megindul. Az ibolyát rendszeres fűnyírással nem tudjuk kiirtani viszont, igen ellenálló teremtmény. Emellett a méheknek is kedvenc legelőjük, így a virágzás idején a mezítlábas sétálást érdemes elkerülni, bár még az időjárás sem feltétlen ad rá okot, hogy cipő nélkül sétáljunk a kertben.

Magját a hangyák terjesztik

Természetes élőhelyén is és a kertben is a magját a hangyák terjesztik. Ez némi elővigyázatosságra is okot adhat az ibolyával szemben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

10 tipp a legszebb őszi növényekkel teli balkonládákért

2022. szeptember 25. 15:47

Az őszi hónapokban sem kell, hogy üresen álljanak a teraszunkon árválkodó dézsák és az ablakpárkányunkban hagyott balkonládák. Az egynyári növények után is van élet, de még milyen!

Ehető virágok a májusi kertben

2022. május 16. 06:38

Nézzük sorra, milyen ehető növények, virágok vannak már a májusi kertben!

Sisi kedvenc virágai és az ibolyás parfüm

2023. március 16. 05:36

Ha már Sisi és a virágok, akkor muszáj megemlíteni a fenséges parfümöket, melyeket virágillatok ihlettek még Sisi idejében. De ezeket ma már magunk is elkészíthetjük, ha egy kis kézügyességünk van.

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

2024. március 22. 08:10

A TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videójában megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.