22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Ház, táj blog

A fehérjeprobléma

Agrofórum Online

1975-ben ezzel a címmel jelent meg Kralovánszky U. Pál szerzőségével egy OMFB kiadvány. Hány év is telt el azóta? Ha jól számolom, 42. És a fehérjekérdés azóta is probléma.

A hazai takarmányfehérje-ellátás megoldására számos kísérlet történt, programok indultak, de a problémát ezek ellenére, vagy ezekkel a kezdeményezésekkel sem sikerült megoldani. Most úgy tűnik, újra gombolhatják a kabátot, és az új kezdeményezés már sikerrel kecsegtet. A 2017. október 16-án megtartott sajtótájékoztató legalábbis ennek reményét vetítette elénk.

*

A most „beharangozott” fehérjestratégia első lépésként százezer hektárra kívánja növelni a szója vetésterületét. (A lehetőség azonban ennél is nagyobb – ennek akár többszöröse is lehet az ökológiai adottságaink alapján – ahogy ezt már korábban közzétettük az MTA által gondozott és az Agroinform kiadásában megjelent: Magyarország fehérjegazdálkodásának helyzete és a fejlesztés stratégiája 2002. című kiadványban.)

A mostani fehérjestratégia – rendkívül előremutatóan – a szóján és az egyéb abrakhüvelyeseken kívül egyéb fehérjeforrásokat is bevon a programba az import szójadara kiváltására. Ennek a hároméves fehérjestratégiának van két óriási előnye az eddigiekkel szemben: van kormányzati szándék, és van 8 milliárd Ft a programra.

A termelési támogatás az ígérvények szerint változatlanul fennmarad, ami hektáronként nagyjából 60 ezer Ft-os összeget jelent. Erre szintén 8 milliárd Ft áll rendelkezésre, de ez már évente.

*

Amiért erre az írásra késztetést éreztem, azt intelemnek szánom mindazok számra, akik részesei lesznek a programnak, akár irányítóként, szervezőként vagy közreműködőként. (Megpróbáltam pontokba szedni az intelmeimet, bár lehet, hogy nem minden jutott eszembe, ezért mentségemül szolgáljon a sokak által idézett közhely: a teljesség igénye nélkül.)

1. A termesztési technológiák folyamatos korszerűsítése
2. Öntözés
3. Új típusú takarmányok összeállítása
4. Új takarmányreceptúrák, etetési kísérletek
5. A takarmánygyártók bevonása a programba
6. A támogatási rendszer fenntartása
7. Az eredmények folyamatos kommunikációja

*

A fentieket – bár sok újdonságot nem tartalmaznak – figyelemfelkeltésnek szántam. Részleteiben majd a szójás extra kiadványunkban megpróbálom kifejteni, hogy egy-egy pont alatt mire gondoltam konkrétan.

Akkor talán egy kis újkori fehérje történeti áttekintést is próbálok majd adni az elmúlt évtizedekre visszakanyarodva.

A tábla széléről – Dr. Bódis László

(Agrofórum Online)

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Szója: meghálálja a választását

2020. február 16. 08:15

A SAATEN-UNION olyan szójafajtákkal foglalkozik, amelyek közül hazai viszonyok között, eltérő termesztési célok esetén is mindenki megtalálja a neki megfelelőt.

Intenzív és sikeres szójatermesztés Yara technológiával

2019. május 10. 10:40

A szójatermesztés költségszerkezetében 40%-ot tesz ki az inputanyagoké (kb. 15%-kal alacsonyabb, mint a kukorica esetében), és ebből 15-20%-ot a műtrágyára fordított összeg.

Az Edamame nem olyan szója – de akkor milyen?

2024. március 14. 07:10

Folyamatosan emelkedik a növényi alapanyagokból készült élelmiszerek fogyasztása a jóléti társadalmakban. A hagyományos, jól ismert alapanyagok mellé sorra érkeznek az egzotikus gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek is, mint például az Edamame.

Kitüntetett szójafajta a Pannon régióból - Karintia Kft. az AGROmashEXPO-n

2019. február 8. 07:58

Komoly sikert könyvelhetett el a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon a vasvári székhelyű Karintia Kft., a rendezvény termékversenyén ugyanis két díjat is bezsebelhettek.