Házikert

Miért algásodik a kerti tavunk?

Agrofórum Online

A kerti tavak különleges biológiai és ökológiai rendszerek a kertben. Valójában attól külön állnak, mégis ahogy a kert hat a tóra, úgy egy nagyobb kerti tó is hat a kertre. Viszont az algásodási probléma sokfelé felütheti a fejét, amit érdemes időben megszüntetni.

Amikor a kerti tó algásodni kezd, akkor elkezdünk vakarózni, vajon mi történt. Sokan ilyenkor az azonnali vízcserének állnak neki: növények lavórokba kiszedegetése, halak kipecázása dézsákba, víz ki, takarítás, növények vissza, víz be, halak vissza. De eltelik pár nap és a probléma újra megjelenik. Ismerős a helyzet? Mivel az okot nem oldottuk meg, így ez egy teljesen normális szituáció.

Túl sok napfény

A leggyakrabban azok a tavak szoktak bealgásodni, ahol egész nap süti a nap a vizet és nincs elegendő víztömeg sem és elegendő növény sem a tóban ahhoz, hogy az algásodási folyamat ne induljon meg. Egy olyan túnál, ahol például vízen fekvő tavinövények sokasága úszik, ott sokkal ritkább még tűző napon is az algásodásnak.

Nem megfelelő pH-érték és EC-érték

A kerti tó vizének pH- és EC-értéke is befolyásoló tényező lehet. Amikor a tóba olyan vizet engedünk, melynek magas a nitrogén és foszfortartalma, akkor egyenes út lesz az algásodás felé. A túl sok haltáp is okozhat pH-felborulást, így mindig legyünk körültekintőek a halak etetésekor.

Nem megfelelő kialakítás

Itt két irányt kell megvizsgálni: növények és állatok. Egy jól kialakított kerti tó rendszerében megfelelő arányban vannak a növények és az állatok is. A növényeket teraszokba rendezve ültetjük, hogy funkcióikban is elláthassák feladataikat. Ugyanakkor csak annyi halat telepítünk a tóba, melyet a tú el tud látni megfelelő hellyel, élelemmel is akár, mert egy jól beállított tó esetében sokszor nincs szükség a halak etetésére sem. Nyilván itt nem a miniatűr kerti tavakra gondolunk, hanem a már komolyabb többnégyzetméteres vízfelületű tavakra.

Ideális esetben a tóban lévő növények felhasználják a rendelkezésre álló tápanyagokat és árnyékolják a vízfelszín 1/3-át. Ekkora a víz hőmérséklete és oxigéntartalma is többnyire ideális lesz, ami nem engedi az algákat felszaporodni.

Az algák akkor is felszaporodnak, ha túl sok a lebontandó szervesanyag a tóban.

A tavakban két algatípust különböztetünk meg:

  • Lebegő vagy zöldalga: a bezöldült és kevésbé átlátszó vízzel több-kevesebb ideig minden tó tulajdonosa találkozott már.
  • Fonalas alga: kezdetben a sekély, felmelegedett vizekben megjelenő, a köveken megkapaszkodó alga.

Egy jól kiválasztott szűrőrendszer is nagy segítségünkre lehet. A szűrő folyamatosan oxigénnel látja el a tavat, mely oxigén kell a lebontási folyamatokhoz.

Biológiai egyensúly visszaállítása

Tehát mielőtt nekiállunk kiszedni mindent a tóból és takarítani, a fentebbi okokat kell megvizsgáljuk. Ma már szerencsére kaphatóak olyan készítmények is, melyek koncentráltan tartalmaznak jótékony hatású, élő probiotikus mikroorganizmusokat, amelyek erőteljesen javítják a víz minőségét és nagymértékben visszaszorítják az algaképződést. Egészséges tavi környezetet hoznak létre és fenntartják, vagy visszaállítják a felborult biológiai egyensúly állapotát. Az esetek nagy többségében tehát egy felborult rendszerről beszélünk és nem egy-egy tényezőről.

Kávétermesztés otthon? Lehetséges!

2025. október 8. 14:10

Kávétermesztés lakásban? Igen! Íme, minden, amit a Coffea arabica otthoni gondozásáról és feldolgozásáról tudni érdemes.

Hogyan tervezzünk méhbarát kertet?

2025. október 8. 05:40

A méhek védelme nemcsak a környezetnek, hanem nekünk is előnyös: ízesebb gyümölcsöket, dúsabb termést és virágosabb kertet nyerünk.

Sövénymetszés ősszel – egyszerű trükkök kerttulajdonosoknak

2025. október 7. 14:10

Az őszi metszés nem csak formai kérdés – ha rosszul időzíti, könnyen kárt tehet a növényben.

Konyhakerti trend: újra divat a régi zöldségfajták termesztése

2025. október 7. 05:40

A régi zöldségfajták termesztése összekapcsol bennünket a múlt értékeivel, miközben segít felkészülni a jövő kihívásaira.

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

2019. szeptember 10. 12:47

Az emberiség meglepően kevés összetevőből készíti el a rendszeresen fogyasztott ételeit.

Alga lehet a jövő fehérjeforrása

2022. október 11. 15:03

Az algák szárazföldi termesztése válasz lehet a jövő humánélelmezési kérdéseire, miközben az élelmiszeralapanyag-előállítás környezeti fenntarthatóságát is javítaná.

Nyári támogatás a termésbiztonság érdekében

2021. április 19. 05:36

Növényeink nyári támogatásával sokat tehetünk a stressz-hatások okozta termésveszteség elkerüléséért, illetve többlettermés eléréséért. A szárazság vagy a kórokozók miatti gyenge indulás ellensúlyozására segítsük növényeiket természetes módon, élő algát (NEM DÖGLÖTT) tartalmazó biostimulátorral, az Algafix-el, kiegészítve szükséges mikro-makroelem lombtrágyákkal.

Az Európai Bizottság az algatermelés bővítését akarja előmozdítani

2022. november 22. 09:42

Az Európai Bizottság célja az algatermelés jelentős növelése az EU-ban. Az ágazatot az „Alga-kezdeményezés” részeként stabillá és fenntarthatóvá akarják tenni, hogy megfeleljen a növekvő keresletnek.