Házikert

Miért algásodik a kerti tavunk?

Agrofórum Online

A kerti tavak különleges biológiai és ökológiai rendszerek a kertben. Valójában attól külön állnak, mégis ahogy a kert hat a tóra, úgy egy nagyobb kerti tó is hat a kertre. Viszont az algásodási probléma sokfelé felütheti a fejét, amit érdemes időben megszüntetni.

Amikor a kerti tó algásodni kezd, akkor elkezdünk vakarózni, vajon mi történt. Sokan ilyenkor az azonnali vízcserének állnak neki: növények lavórokba kiszedegetése, halak kipecázása dézsákba, víz ki, takarítás, növények vissza, víz be, halak vissza. De eltelik pár nap és a probléma újra megjelenik. Ismerős a helyzet? Mivel az okot nem oldottuk meg, így ez egy teljesen normális szituáció.

Túl sok napfény

A leggyakrabban azok a tavak szoktak bealgásodni, ahol egész nap süti a nap a vizet és nincs elegendő víztömeg sem és elegendő növény sem a tóban ahhoz, hogy az algásodási folyamat ne induljon meg. Egy olyan túnál, ahol például vízen fekvő tavinövények sokasága úszik, ott sokkal ritkább még tűző napon is az algásodásnak.

Nem megfelelő pH-érték és EC-érték

A kerti tó vizének pH- és EC-értéke is befolyásoló tényező lehet. Amikor a tóba olyan vizet engedünk, melynek magas a nitrogén és foszfortartalma, akkor egyenes út lesz az algásodás felé. A túl sok haltáp is okozhat pH-felborulást, így mindig legyünk körültekintőek a halak etetésekor.

Nem megfelelő kialakítás

Itt két irányt kell megvizsgálni: növények és állatok. Egy jól kialakított kerti tó rendszerében megfelelő arányban vannak a növények és az állatok is. A növényeket teraszokba rendezve ültetjük, hogy funkcióikban is elláthassák feladataikat. Ugyanakkor csak annyi halat telepítünk a tóba, melyet a tú el tud látni megfelelő hellyel, élelemmel is akár, mert egy jól beállított tó esetében sokszor nincs szükség a halak etetésére sem. Nyilván itt nem a miniatűr kerti tavakra gondolunk, hanem a már komolyabb többnégyzetméteres vízfelületű tavakra.

Ideális esetben a tóban lévő növények felhasználják a rendelkezésre álló tápanyagokat és árnyékolják a vízfelszín 1/3-át. Ekkora a víz hőmérséklete és oxigéntartalma is többnyire ideális lesz, ami nem engedi az algákat felszaporodni.

Az algák akkor is felszaporodnak, ha túl sok a lebontandó szervesanyag a tóban.

A tavakban két algatípust különböztetünk meg:

  • Lebegő vagy zöldalga: a bezöldült és kevésbé átlátszó vízzel több-kevesebb ideig minden tó tulajdonosa találkozott már.
  • Fonalas alga: kezdetben a sekély, felmelegedett vizekben megjelenő, a köveken megkapaszkodó alga.

Egy jól kiválasztott szűrőrendszer is nagy segítségünkre lehet. A szűrő folyamatosan oxigénnel látja el a tavat, mely oxigén kell a lebontási folyamatokhoz.

Biológiai egyensúly visszaállítása

Tehát mielőtt nekiállunk kiszedni mindent a tóból és takarítani, a fentebbi okokat kell megvizsgáljuk. Ma már szerencsére kaphatóak olyan készítmények is, melyek koncentráltan tartalmaznak jótékony hatású, élő probiotikus mikroorganizmusokat, amelyek erőteljesen javítják a víz minőségét és nagymértékben visszaszorítják az algaképződést. Egészséges tavi környezetet hoznak létre és fenntartják, vagy visszaállítják a felborult biológiai egyensúly állapotát. Az esetek nagy többségében tehát egy felborult rendszerről beszélünk és nem egy-egy tényezőről.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

A fürdőtó vagy a hagyományos medence a jobb?

2023. szeptember 30. 12:40

Vajon van jelentősége a vízminőségnek abban, hogy mennyire élvezhetjük a pancsolást a kertben? Az bizonyos, hogy teljesen más vízkezelés kell egy fürdőtónál és egy klasszikus medencénél. Nézzük sorban az előnyöket és hátrányokat!

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

2019. szeptember 10. 12:47

Az emberiség meglepően kevés összetevőből készíti el a rendszeresen fogyasztott ételeit.

Talajélet: algák vagy moszatok

2021. november 2. 04:36

Az algák vagy moszatok a magasabb rendű talajélet úttörői. Az első növények, amelyek a nyers váztalajokon megtelepednek.

Alga elleni védekezés a termesztőközegeken

2022. november 16. 10:07

A legtöbb növénytermesztő számára nem számít szokatlannak, ha " zöld nyálkát" talál a termesztőközeg felszínén. Ez a zöld nyálka túlnyomórészt kék- és zöld algákból áll.