Bio palántanevelés – minden, amit tudni kell
Sok kihívást tartogat, nagy odafigyelést, és rengeteg apró trükköt igényel a palántanevelés egy ökológiai szemléletű kertészetben. A Zsámboki Biogazdaságban 2,5 hektáron, azon belül pedig 2000 négyzetméteren zajlik a termesztés, Matthew Hayes 2010 óta gyűjtheti itt a saját tapasztalatokat, és minden évben kísérletezik is valamin. Magyar feleségével majdnem 30 éve ismerkedett meg Angliában, és végül, álmának valóra váltsása érdekében, hogy saját gazdasága legyen, a Pest megyei településre költözött.
A biológiailag ,,lebomló" zacskók valósága
Látszólag talán nem fonódik össze szervesen a biológiailiag ,,lebomló" zacskók világával az agrárium... de ez csupán a felszín. Sajnos a növénytermesztés kapcsán is meg fogunk említeni számos olyan területet, ahol a legváratlanabb módon is kiderülhet: mikroműanyag szennyezi az általunk jó forrásból származónak hitt zöldséget, gyümölcsöt.
Kevesebb lesz a vadkár-vita? - Vadkár-megelőzés és konfliktuscsökkentés
Elkészült az egységes mezőgazdasági és erdei vadkárfelmérési útmutató, aminek célja, hogy a mező- és erdőgazdálkodásban a vad által okozott károk mennyiségének, a károsodott terület nagyságának, valamint a károk pénzbeli értékének meghatározása országszerte ugyanazzal a módszerrel történjen.
Műanyag tojástálca a fenntarthatóság és a költséghatékonyság jegyében - Kereki Farm
Amíg az egyszerhasználatos műanyag csomagolóanyagok nagyon komoly ökológiai lábnyommal rendelkeznek, addig maga a műanyag számos területen még segíthet is a környezettudatosabb, fenntarthatóbb gazdálkodásban. Így van ez a tojástermeléssel is, a kerekegyházi Kereki-Farmon ugyanis már évek óta elhagyták a papírtálcákat, amivel nemcsak jelentős mennyiségű pénzt, de a szemét és gyártási melléktermékek mennyiségét is csökkentették.
Elkezdődött a hazai szamócaszezon - jön a szabadföldi is!
A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.