Házikert

Ribiszke a kertben: aktuális ápolási munkák

Agrofórum Online

A júniusi hónap a bogyósgyümölcsök érési ideje elsősorban, így most a ribiszke ápolási munkáit vesszük sorra, mit érdemes megtenni ahhoz, hogy ízletes gyümölcsöt szüretelhessünk.

Víz, víz és víz

A víz elengedhetetlen a ribiszke számára is, mert ahogy beköszöntött a nyári kánikula, a cserjés növények is ugyanúgy igénylik a vizet, mint a lágyszárúak. Ha szomjasak a növények az érés során, akkor a gyümölcsök minőségén is érezni lehet majd a problémát, kicsi és töppedt bogyókat hoznak, netán ízetlenek is lesznek. A legyengült növényeket a kártevők is jobban megtalálhatják. A gyümölcsöt érlelő növényeknek sokkal nagyobb a vízigényük is ebben az időszakban. A piros ribiszke a feketénél igénytelenebb, nagyobb terméshozamú. A zsendülés és termésérés idején, június közepe-végén végzett öntözés a termésmennyiséget befolyásolja. 50-70 %-al lehet növelni a termésátlagot.

Tápanyagok utánpótlása

A gyümölcsérlelés tápanyagigényes folyamat, így nem árt, ha erre is odafigyelünk.  A piros ribiszke káliumigénye, míg a fekete ribiszke nitrogénigénye kimagasló. Mivel a rügydifferenciálódás is nyáron történik, így az érés után a tápanyagokra ugyanúgy szükség lesz, mint az érési időszakban. Ha a nitrogén alaptrágyát márciusban kijuttattuk, akkor a következő részletét augusztusra betervezhetjük. A tápanyagok kijuttatásánál fontos, hogy a ribiszke sóérzékeny, ezért max 0,1 %-os tápoldat töménységet kell használni. A tápanyagok 80%-át a hajtásnövekedéskor és az éréskor célszerű kijuttatni.  A kálium minőséget is meghatározó tápelem, mert javítja a termés tárolhatóságát, segíti az íz és zamatanyagok kialakulását.

Poloskaízű ribiszke

Sajnos az utóbbi években gyakori probléma, főleg a biokertekben, hogy a poloskákkal nem tudunk mit tenni. Az érő gyümölcsöket is rendre szívogatják és a gyümölcs sokszor poloskaszagú, poloskaízű lesz. A növényvédelem sarkallatos pontja ebben az időszakban a poloskák távol tartása.

Bár a levéltetvek továbbra is megjelenhetnek, ha a májusi levélpirosító ribiszkelevéltetű ellen eredményesen védekeztünk, akkor nagy baj levéltetű fronton nem ér minket. A biokertekben a poloskák ellen a rovarhálóval való befedés nyújthat megoldást, mert a nap így rendesen éri az érő gyümölcsöket, viszont a rovaroktól védettebbek a termő bokrok. Érő gyümölcsöknél a rovarölő szerek alkalmazása már nem javallott, de ha mégis azt választanánk, akkor az élelmezési várakozási időket mindenképpen tartsuk be, akár ráhagyással is!

Lombritkítás

Ha vontatottan érnek a gyümölcsök és ebben az időjárás sem nagy partner, akkor egy zöldmetszést is megtehetünk, hogy a napsugarak jobban átjárhassák a cserjék belsejét. Az érés és szüret után viszont egy komolyabb hajtásválogatást is megtehetünk, ha szükségét érezzük. Ez nemcsak a növény tehermentesítése végett lehet érdekes, de a későbbi növényvédelmet is megkönnyíti, ha a szél is átjárhat a lomb között, az eső után jobban meg tudnak száradni a levelek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Milyen rovar lárvája károsít a ribiszke vesszőjében?

2023. március 31. 11:13

Ribiszke metszése közben több olyan ágat is találtam, aminek a közepében hernyó élt. Milyen rovar lárváját találtam meg? Lehet ellene védekezni?

Hogyan metsszük a ribiszkebokrokat?

2022. április 3. 07:59

A ribiszkék esetében a metszés célja az erőteljes növekedésű, nagy termőfelületű, kellően ritka, jól megvilágított, egészséges, hosszú életű bokor vagy fácska kialakítása, valamint termőegyensúlyának fenntartása.

Mitől lesz hólyagos, deformált, piros színű a ribiszke levele?

2023. április 14. 04:36

Hólyagos, deformált, helyenként piros színű levelek jelentek meg a ribiszkebokraimon. Mi okozza? Nem látok rajtuk semmit a tüneteken kívül. Mivel védekezhetek ellene?

Már számítani lehet a kártevők, kórokozók megjelenésére a bogyós gyümölcsű növényeken

2018. március 30. 13:00

Ha a ribiszke bokrokban elhalt vesszőket találunk, akkor feltételezhetően a szitaszárnyú ribiszkelepke károsít a vesszők belsejében.