Mivel permetezzek ribiszke levéltetű ellen?

Mivel permetezzek ribiszke levéltetű ellen?

Agrofórum Online

Sz. Istvánné kérdése: Mivel permetezzek kora tavasszal a levélpirosító ribiszke levéltetű ellen?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A közönséges levélpirosító ribiszke-levéltetű (Chryptomyzus ribis) a leggyakoribb, s egyben a legjelentősebb levéltetűfaj a ribiszkén. Károsítására már igen korán, a fiatal levelek megjelenésekor számítani lehet. E kártevő jelenléte nem csak a házikertekben, hanem az ültetvényekben is gyakori, legyen szó fekete vagy akár piros ribiszkéről. Tojás alakban telelnek át a ribiszkebokrokon. Rügyfakadáskor a tojásból kelő ősanyák indítják el az az évi nemzedéket, hamar létrehozva első szárnyatlan nemzedéküket. Ezek sárgás színűek, apróak kb. 2 mm nagyságúak.

Táplálkozásuk nyomán a levelek felhólyagosodnak, majd bepirosodnak, nyáron pedig elszáradhatnak. A levéllemez fonáki oldalán találhatóak meg fejlődő lárváik és kifejlett szárnyatlan alakjaik. Szívogatásuk közben levélről-levélre vándorolnak. Később szárnyas egyedeik is megjelennek, és májustól fokozatosan elhagyják a ribiszkéket. Különböző vadon élő ajakos virágú növényekre (pl. csalánfélék) repülnek át, ahol károsításukat folytatják. Őszi nemzedéke újra visszatér a ribiszkékre. A megtermékenyített nőstények lerakják tojásaikat, mely a következő év nemzedékét indítják majd el. Egy év során a ribiszke levéltetűnek számos nemzedéke fejlődik.

Védekezés: Az olajtartalmú készítményekkel végzett lemosó kezelésekkel az áttelelő alakokat, vagyis a tojásokat gyéríthetjük, mivel ezek bevonatot képezve akadályozza meg légzésüket. A rügyfakadás előtt elpusztított tojásokkal akár több nemzedéksor kifejlődése is megállítható. A védekezés szempontjából alapvető fontosságú a kártevő jelenlétének korai felismerése. A levelek megjelenésekor, de még virágzás előtt mindenképpen el kell végezzük a kémiai védekezést, akkor, amikor az első károsodott levelek megjelennek. Kontakt hatású készítményeket használjunk, ha a tetvek még csak kis egyedszámban vannak jelen (pl. lambda-cihalotrin). A besodródott levelekben élő egyedeknek nagy az életben maradási esélye kontakt készítmények alkalmazása esetén, mivel ezekre a helyekre a permetlé eljutása korlátozott, ekkor a levéltetvek ellen már felszívódó rovarölő szereket alkalmazzunk (pl. acetamiprid). Ne felejtkezzünk el a későbbiekben a visszatérő szárnyas egyedek elleni védekezésről sem!

Elvégezhető még az elmaradt monília elleni kezelés a kajszinál?

2024. április 9. 04:40

A kajszibarackfáimon elhagytam a harmadik monília elleni kezelést, mert azt hittem, hogy elfagytak, viszont tegnap tapasztaltam, hogy tele vannak a fák apró barackkezdeményekkel. Ilyenkor még el lehetne végezni az elmaradt kezelést Chorus gombaölő szerrel?

Megkapta az AEF tanúsítványt a Weed-It ISOBUS alkalmazása

2021. március 20. 05:37

Az évek során a gyomfelismerés és megszüntetés technológiáját folyamatosan fejlesztették, de a Weed-It filozófiája nem változott: precíz, egyszerű környezetkímélő gyomirtás.

Mik lehetnek a fehér, nyúlós, kiemelkedő csomók a szőlő fás részein?

2022. június 5. 04:36

Szőlőtőke fás ágain fehér, nyúlós, kiemelkedő csomók jelentek meg. Egy nap alatt. Még soha nem voltak ilyenek a szőlőn. Mik ezek, és mit tegyek velük?

Milyen rovar van a kelkáposztán? Talán poloska?

2023. október 9. 04:40

Milyen rovar lehet a kelkáposztáimon? Hasonlít a poloskákra, korábban ilyen rovarral nem találkoztam a kertemben.