Házikert

Vágott virágok a kertből

Agrofórum Online

Akár méhbarát, akár lepkebarát kertünk van, vágott virágot a vázákba mindig találhatunk. Lelkünk egészsége szempontjából a vágott virágok ugyanúgy jótékony hatásúak lehetnek, mint a cserepes szobanövények otthonunkba, így mindenképpen megéri egy falat kertet a lakásba is becsempészni.

Cickafarkok a vázába

Az Achillea-fajták, vagyis a színes virágú cickafarkok igen jó vázatartóssággal bírnak, a fehértől egészen a mélyvörösig sokféle fajta kapható a kertészetekben. Egy évelőágyásnak amúgy is előkelő elemei lehetnek, főleg a vintage hangulat kedvelőinek.

Díszcsicsóka, a sárga szépség

A Helianthus helianthoides, avagy vidéki elnevezésében a díszcsicsóka egy kellemes habitusú szoliter évelő, mely gyepek közepén is érdekes színfoltként egymagában is megállja a helyét. Élénk citromsárga virágai és érdes levelei jól mutatnak vázába téve, ráadásul mivel nem egy klasszikusan illatos virág tele pollennel, így az allergiásoknak is egy alternatíva lehet.

A kerti rózsa miért hervad el hamar?

Gyakori kérdés, amikor a kerti vágott virágokról beszélünk, hogy vajon a kertből szedett rózsák miért hervadnak el sokkal gyorsabban a boltihoz képest?

A válasz abban keresendő, hogy a vágottvirágnak termesztett rózsákat speciális módon is termesztik és sok esetben a vízháztartásuk is kiegyensúlyozottabb. A kerti körülmények között a rózsaágyás nem tartozik kifejezetten a műtrágyázott, magas tápanyagszinten és rendszeres öntözésen tartott részek közé. Így a vázatartósságra is kihat ez az eltérés. Egy csipet sóval például egészen sokat tehetünk a váza vizénél a rózsák vázatartóssága szempontjából, de virágboltokban kapni is lehet olyan speciális sót, mely pontosan ezt a célt szolgálja.

Hagymások a vázában

Nyári időszakban a dáliák, kardvirágok a leggyakoribb hagymások a kertben, így belőlük is válogathatunk a lakásunk dekorálásához.

Kokárdavirág, mackóvirág, bíbor kasvirág

Júliusban már százával nyílnak az évelők a kertben, főleg a kokárdavirágokból, kasvirágból és a kakóvirágnak is nevezett mackóvirágból érdemes vázába tenni. Zöldnek választhatunk melléjük a sarkantyúka korongalakú levelei közül, vagy pár szál bodzalevelet, de ha épp a szőlőben járunk és kacsoljuk őket, akkor a szőlő hajtásai is kiváló tömítőzöldek lesznek egy ilyen kerti kompozícióban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Ideális növények homokos talajra

2024. június 21. 16:10

Az ilyen jellegű termőföld jellemzően igen gazdag tápanyagokban, mint például káliumban, vasban, bórban és cinkben.

Hogyan szaporíthatom dugványozással a fokföldi ibolyát?

2021. január 5. 11:16

A tarka színű anyanövényekről szedett dugványokból nagy eséllyel egyszínű, mutáns növényeink lesznek.

Érdemes lemosó permetezést végezni a rózsáknál?

2022. november 19. 05:42

Érdemes-e lemosó permetezni a rózsákat? Véd-e a lisztharmat ellen?

Megmenthető még a leveleit hullató kroton?

2023. szeptember 9. 04:36

Egy hétre elutaztunk, ezalatt a kroton virágomról sok levél lehullott, és a csúcsi leveleknél szövedéket látok a levelek tövében. Menthető még?