Az év minden szakában rejt az erdő olyan kincseket, melyeket érdemes összegyűjteni és eltenni. Az ehető erdei és vadnövények októberben is jól kiegészíthetik a konyhánkat, ha ügyesek vagyunk.
Galagonya
A galagonyáról megoszlanak a vélemények, mert van, aki akkor szedi, amikor még frissen bepirosodott, mások hagyják inkább, hogy megcsípje a dér. A galagonya (Crataegus monogyna, Crataegus laevigata) régóta az értékes gyógynövények közé sorolandó. Számos népgyógyászati feljegyzés található róla és szíverősítő gyógyteák alapanyaga még ma is. A virágos hajtásokat (Crataegi folium cum flore) az első bimbók nyílásakor, május-júniusban gyűjtjük. A pirosra színeződött termést (Crataegi fructus) az első fagyok előtt, októberben szedjük a hivatalos leírások szerint. Hatalmas tövisei miatt csak kesztyűben gyűjtsük. 5 kg virágos hajtásvégből, 2-3 kg termésből kapunk 1 kg száraz drogot nagyjából.
Nyárfa érdestinóru
Ősszel, amikor már több a pára és a csapadék, az erdők is megtelnek gombával. Az egyik ilyen őszi szednivaló a nyárfa érdestinóru. A nyárfa érdestinóru (Leccinum duriusculum) a tinórufélék (Boletaceae) családjába tartozó Leccinum nemzetség egyik ehető faja. Májustól októberig, kizárólag nyárfa alatt növő, egyes helyeken igen gyakori gombafaj. Ezt a gombafajt nyersen ne fogyasszuk, szükséges a 20 perces hőkezelés és csak fiatal friss gombát használjunk fel!
Zamatos turbolya
Ha már az előbb a gombát említettem, akkor az egyik elengedhetetlen fűszere lehet ugyanúgy az erdőből a zamatos turbolya. A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) nagyon sok házikertben is előfordul. Jellegzetes ánizsra emlékeztető illata miatt valaki vagy szereti, vagy messzire elkerüli. Mivel a francia konyha egyik kedvelt fűszere, így gyakran lehet vele találkozni francia ihletésű fűszerkeverékekben is. Gyógyteakönyvekben is összefuthatunk vele, népgyógyászati feljegyzések alapján vese- és hólyagbetegségek során tapasztaltak jótékony hatásokat.
Kökény
A kökény (Prunus spinosa) egy igen tövises cserje. Kitartónak kell lenni a szedéséhez, de cserébe értékes gyümölcsöt kínál. Mézzel, gyógyító hatású dzsem, vagy zselé készítésére használhatjuk. Ha jártunk már Spanyolországban, akkor akár ismerős is lehet a belőle készült gyümölcslikőr, a pacharán.
Ha kökénylekvárt készítenénk belőle, akkor érdemes almával vegyesen készíteni, mert sokkal kiadósabb és ízletesebb is lesz a végeredmény.