Szerves trágya: a szárított is jó?

Agrofórum Online

Ismertősök ajánlották a szárított szerves trágya használatát. Van-e különbség a „natúr”és a szárított szerves trágya összetételében, felhasználásában?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A legősibb, természetes eredetű szerves trágya számos kedvező hatást fejt ki a talajra. A szerves trágyák nagy mennyiségben tartalmaznak tápanyagokat is, de kedvező hatásuk nem csupán a tápanyagforrásuk miatt jelentős, fontos szerepet játszanak a talaj biológiai és abiotikus anyagcseréjében. A talajba juttatott szerves trágya a talajban élő mikroorganizmusok aktivitását, számát fokozza, elősegíti a tápanyagok felvehetőségét, javítja a víz, hő és levegő gazdálkodását.

Minden szerves trágya más összetételű a felhasznált háziállat ürülékétől és az alomtól függően. A jó minőségű érett szerves trágya hozzávetőlegesen 0,5% nitrogént, 0,3 % foszfort és 0,6 % káliumot tartalmaz, szerves anyag tartalma 20 % körüli.

Az emberi életmód változás következtében a városi ember számára a talajok tápanyag pótlására használt alapanyagokat is szállítható, zsákolt, vödrös formában is forgalomba hozták. Így kisebb tételben is, kulturáltan, a felhasználó által is szállíthatóvá váltak.

A szerves trágyák szárított, granulált (pelletált) formái néhány éve vannak kereskedelmi forgalomban. A termékek szerves anyagokat, makro és mikroelemeket, aerob és anaerob baktériumokat és hasznos, a talajban lévő mikroorganizmusok számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak. A bennük található szerves anyagok a talajba kerülve huminsavra és aminosavra bomlanak le. Hatásmechanizmusuk azonos a kezeletlen szerves trágyáéhoz. A granulált szerves trágyák egalizált minőségűek, összetételüket a csomagolás részletesen ismerteti. N, P és K tartalmuk 3- 8% között változó, vannak Ca pótlásra javasolt készítmények is (paradicsom és paprika csúcsrothadása ellen javasoltak), szerves anyag tartalmuk 65-80 % körüli.

Kijuttatásuk, adagolásuk egyszerű, a trágya kiszárítása következtében 1/7 súlyú anyagmennyiséget kell csak mozgatni. Előállításuk alatt a hőkezelés során a káros kórokozóktól mentesítik. A készítmények bontatlan csomagolásban szagtalanok, felbontás után szaguk enyhe. Nedvesség hatására a pelletek hamar szétesnek és feloldódnak, hatásuk kifejtéséhez nedves talaj szükséges. Minden kultúrában felhasználhatók, a gyártók növényenként megadják javasolt alkalmazásukat. Trágyalé készítésére is bevált vegetációs időszakban, megfelelő hígításban, tápoldatként. Márkánként változó a N, P és K, valamint a szerves trágya tartalmuk is, vásárlás előtt érdemes az interneten –  az áruk mellett – összehasonlítani hatóanyaguk mennyiségét is.

Hígtrágya vagy fermentációs maradék: melyik jobb a földnek?

2024. július 23. 08:10

Svájci kutatók azt vizsgálták, hogy a biogázüzemekből kikerülő, fermentált biotrágyának változik-e a hatása a termőföldre.

Így hálálja meg a talaj a szervestrágya-használatot

2023. október 5. 15:10

Magasabb terméshozamokat érhetnek el a gazdálkodók, ha nem csak a növények, hanem a talaj egészségére is odafigyelnek. A szerves trágyák - beleértve a feldolgozott formákat is - felhasználásával sokat javulhat a talaj szerkezete, vízmegkötő képessége, ami amellett, hogy kedvezőbb feltételeket teremt a növények számára, a termelési költségeket is csökkenti.

Hogyan készítsük fel a letermett veteményeskertet a télre?

2022. szeptember 28. 04:37

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsem fel a konyhakertemet a télre? Milyen teendőim lehetnek még az ősz folyamán?

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.