Házikert

Őszi gyümölcsfatelepítési tippek

Agrofórum Online

A sikeres eredéshez és jó terméshez megfelelő fatelepítési előkészületekre is szükség van. Az őszi gyümölcsfatelepítési időszakban járunk még most, úgyhogy időszerű is áttekinteni, mit tehetünk a sikerért.

Gyümölcsfákat addig tudunk telepíteni ősszel, ameddig nem állnak be a téli talajmenti fagyok. Ebben az időszakban a talajhő még megfelelő arra, hogy a gyümölcsfákat elültessük és a fák meg is fogják a talajt.

A legtöbb faiskolából az oltványokat október közepétől, szabadgyökerű változatban vihetik haza a vásárlók. A telepítésre szánt fajták, oltványok milyensége több kérdést is felvet, de a sikerhez nem árt vásárlás előtt kicsit odafigyelni és gondosan válogatni.

Ültetni mindaddig ültetetünk, amíg a napi hőmérséklet 0 Celsius-fok alá nem megy tartósan.

Biokertbe vagy hagyományos kertbe ültetünk?

Ha gyümölcsfát választunk, akkor ez az egyik legfontosabb kérdés. Egy rezisztens vagy biotermesztésre ajánlott fajtával tudunk elsősorban biokertben hatékonyan termeszteni, míg egy hagyományos kertbe nagyobb a választék is. Így biokertbe például almánál ilyen a Florina, a Freedom, meggynél a Csengődi fajta.

Talajadottságoktól is függ a fajta és alanyválasztás

Mivel a gyümcsfák oltványként kaphatók, így az alanyra jellemző, hogy milyen talajra érdemes őket telepíteni. Egy erős növekedésre hajlamos alannyal és fajtával hatalmas fákat nevelhetünk, ha tápanyaggazdag és nedvességben gazdag talajra ültetjük. Ezt ilyenkor a kertben rendelekzésre álló hely is meghatározza majd.

A porzófajtákról se feledkezzünk el

Sok olvasói kérdés szokott ilyenkor beérkezni, hogy a nagy multikban árusított fajtákból bevásárol a hobbikertész és évekkel később sem terem, vajon ez mi okozza? Ha nincs a közelben porzófajta, akkor a gyümölcsfánk sem fog teremni. Ha porzófajtát igénylő fajtát választunk, akkor erről is gondoskodni kell mindenképpen!

Telepítésnél is figyeljünk oda

A gyökereket kicsit vágjuk vissza, ez serkenti a gyökérnövekedést. A föld a gyökerek körül ne száradjon ki, így a kiásott mélyedést is öntsük fel vízzel, majd ebbe süllyesszük bele a gyökereket, tegyük tele komposztos talajjal és újra öntözzük be alaposan.

Használhatunk a telepítéskor víztartó kiegészítőket is, akár agyagból készültet, akár más nedvszívó segítséget, ami fokozatosan adja le majd a későbbiekben is plusz nedvességet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: védekezzünk a varasodás és a lisztharmat fertőzése ellen

2023. május 10. 09:10

Az előző héten tovább folytatódott a légköri frontoktól mentes, mérsékelten melegedő időjárás.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: sokat tehetünk gyepjeinkért, hogy életerősen vészeljék át a fagyos hónapokat

2022. október 19. 11:04

A pázsitok rendszeres nyírására még most is szükség van, de a tarlómagasságot emeljük fel, nehogy az első fagyok károsítsák a nyugalmi állapotban levő rügyeket.

Taplógombák a gyümölcsfán: mi a teendő?

2020. november 27. 10:37

Cseresznyefám törzsén kagylószerű gombák jelentek meg. Mi lehet ez, mit kell tennem vele?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erős a levéltetű-invázió, rajzik az almamoly

2023. május 31. 09:16

Külön ki kell emelni a levéltetű fajok igen erős invázióját, mely szinte minden növénykultúrát érint.