Házikert

Milyen permetezőt válasszunk a kiskertbe?

Agrofórum Online

Minden kertbe kell egy jól működő permetező. Akár biokertészkedünk, akár a vegyszeres kertészkedés hívei vagyunk, ugyanúgy vannak olyan munkák, melyekhez egy permetezőgép elengedhetetlen lesz.

Kis kézi vagy háti?

Kertmérettől függően bármelyik verzió jó lehet. Az első megfontolandó, hogy egyszerre mennyi permetszert vagy lombtrágyát kell bekeverjünk általában, ami a kertméret szerint is végiggondolható. A kézi akkor praktikus, ha pici kertünk van és csak nagyon ritkán kell foltszerűen permetezni vele. H

Ha már gyümölcsfák is vannak, akkor a háti permetező sokkal praktikusabb lesz, mert ezzel permetezni vegyszeresen is lehet és lombtrágyázni is, illetve nanotechnológiás biológiai készítményeket is ki lehet juttatni.

Háti permetező: motoros vagy kézzel pumpálós?

Mivel árban nagyságrendi különbségek vannak a két fajta között, ezért akkor érdemes motoros háti permetezőt venni kiskertbe is, ha nagyon magas fákat kell permetezni, illetve olyan növényt termesztünk, ahol a lombot teljesen át kell tudni mozgatni, fújni. Klasszikusan most a dióburok-fúrólégy esetében az idős diófákat csak motoros permetezővel lehet teljesen felérni, kézi pumpálóssal aligha.

A motoros permetezők másik nagy előnye, hogy sokkal nagyobb levegőmennyiséggel áramlik ki a finom szemcsemérettel a lé, így a lombot is teljesen át tudja mozgatni, ami sűrű növényzetnél nagyon praktikus. Sokszor sokkal hatékonyabbá tudja tenni a növényvédelmet is, akár chilipaprika állományról beszélünk, akár fák sűrű lombkoronájáról.

Elég egy permetező vagy több kell?

Akik csak vegyszerekkel dolgoznak, ott elég szokott lenni az egy permetező. Viszont ahol nanotechnológiás bio készítményekkel is, netán gyomírtóval, illóolajokkal és sok egyéb mással is dolgoznak, ott általában bizony több permetezőre van szükség.

Tipikusan a gyomírtót nehéz kimosni (főleg házi körülmények között), így célszerű erre külön permetezőt fenntartani, már ha szoktunk vegyszeresen gyomírtani.

A nanotechnológiás szerekben élő anyagok, szervezetek vannak, így azokat nem célszerű kijuttatni olyan tartályból, mellyel előtte már baktériumölőt, gombaölőt kijuttattunk. Sajnos a legtöbb esetben már tartályon belül töntretesszük az élő szereket, mert nehéz jól kimosni a permetezőt, a vezetékeit, fúvókáit.

Általában az illóolajokkal is ez a helyzet. Mivel ott is technológiailag más a keverék összetétel is, szintén érdemes erre külön kézi permetezőt beszerezni. Várhatóan az illóolajos növényvédelemmel eleinte úgyis csak kísérletezni fog mindenki, nem is kell nagy adagokat bekeverni.

Összefoglalva a permetező kiválasztásánál mindig először az igényeinket kell alaposan megnézni, hogy vajon mekkora kerünk van, mire fogjuk használni és mennyire kalandozunk el a természetes anyagoktól egészen a vegyszerekig, mert ezeket sosem jó keverni, még ha alaposan is próbáljuk kimosni kerti eszközünket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Permetezőgép a somogyi dombokra szabva

2018. november 22. 14:20

Az első Hardi permetezőgép 12 évvel ezelőtt került Kiss Lajos családi gazdálkodó tulajdonába, és azóta is járja a Somogy megyei földeket. Idén egy új Navigator 4000 permetezőgéppel bővült a gépállomány.

Gépészet Videó

Ha gépet adna el vagy venne: TRADUS már magyarul is

2018. május 8. 07:02

Újabb, online globális gépkereskedői piactér érhető el magyar nyelven, elindult a TRADUS magyar nyelvű változata is.

A kalászosoknál is szükség van a permetezőgépekre

2021. március 2. 12:09

Március van, lassan beindulnak a munkák a szántóföldeken is. Zajlanak a fejtrágyázások mind a kalászosokban, mind pedig a repceállományokban, de rövidesen eljön az idő, amikor a permetezőgépeket is elő kell vennünk.

A Kuhn bővíti a vontatható permetező választékát

2018. április 12. 07:41

A Kuhn további négy új modellel egészítette ki az Oceanis 2 vontatható permetező választékát: az 5002, 5602, 6902 és 7702 típusszámú tartályok kapacitása 5000, 5600, 6900 illetve 7700 liter.