Házikert

Tapasztalatok: kiskerti tanulságok a sikeresebb jövő évért

Agrofórum Online

Minden évben ugyanazok a problémák lépnek fel a kiskertben? Mi lenne, ha jövőre másképp lenne? Elmondom trükkjeinket, hogy évről-évre egyre sikeresebben tudjunk termelni és csökkenthessük akár még a növényvédőszerek használatát is!

Sokan várják azt a csodát, hogy ha ugyanúgy csinálnak valamit éveken keresztül, egyszer csak teljesen más lesz a végeredmény. Ez most nem egy coach tanácsadás, de akár az is lehetne. Ha ugyanazt csináljuk, mint eddig, miért várunk tőle más végeredményt, ugye?

A kutya is itt van elásva a kerti ténykedéseknél. Van amikor a tápanyagozáson kell változtatni, van, amikor a fajtaösszetételen, van amikor az öntözési időkön vagy akár gyümölcsfák esetében lehet a változást egy szakszerű metszés fogja meghozni. De honnan tudjuk meg, mire lesz szükség?

Amikor valami mindig tetves

Van a kertnek sokszor olyan szeglete, amikor valamiért állandó levéltetű, netán más kártevővel állunk ott szembe, növényvédelmi munkák sokaságát próbáljuk, mégsincs változás. Ilyenkor az egyik hiba az szokott lenni, hogy folyamatosan belenyúlunk a tápnövényekbe, vagyis olyanokat ültetünk, melyek fogékonyak vagy szinte vonzzák pl. a levéltetveket. Ilyen esetben egy növényfaj csere lesz a megoldás.

Olyan eset is előfordulhat, hogy a dísz- vagy haszonnövény azért kíván sokkal több törődést növényvédelmileg, mert rossz helyen van. Ha nem az igényeinek megfelelő helyre ültetjük, akkor legyengül igen gyorsan és így a kártevők és kórokozók is hamarabb megtámadják. Ebben az esetben is arra van szükség, hogy másik növényt kell ültetni adott helyre, ami például jobban bírja a napos, kitett helyet vagy a teljes árnyékot.

Káposztafélék és problémájuk

Pár évig kísérleteztünk a káposztafélékkel és sokszor igen jó termésünk is lett, de az a tapasztalatunk, hogy ahova káposztaféle beteszi a lábát, ott megnő a kártevők mennyisége is, legyen az levéltetű, gyapjastetű, kabóca, lepkefélék és a lista sajnos hosszú. Ugyanígy ha intenzív krizantém ültetvény mellé ültetünk, ahonnan minden fóliaház nyitásnál csapatostul reppennek ki a liszteskék, akkor ne is csodálkozzunk azon, ha a biokertészkedés komoly nehézségekbe ütközik.

Innen következtetve a környezeti hatásoknak is nagyon nagy szerepük van a mi sikerünkbe és szükség esetén a koncepciónkat kell átalakítani, ha nem is teljesen, inkább ésszel.

Szelektáljunk!

Gyakorló kertészként mondom, hogy a bőség zavara a legizgalmasabb fajták esetén egy olyan végeláthatatlan folyamattá tud válni, amikor már akkor is veszünk növényeket, amikor már semmi helyünk nincs. Ilyenkor összepréseljük őket kis helyre, tekintet nélkül a későbbi habitusukra, igényeikre és jön a meglepetés: kipusztul, nem szép a fejlődése…

Persze azt gondoljuk, hogy mindig a szaporítóanyag a gond, pedig nem. Sokszor érdemes szelektálni. Akár fűszerféle, akár zöldségnövény: azokat ültessük, amit valójában fel is fogunk használni. Így nem csak térben lesz elegendő helyünk az ültetésre, de sokkal áttekinthetőbb lesz a veteményes és a kert is.

A szelektálás a fenntarthatóság szempontjából is fontos. Ha úgy látjuk, hoy valamelyik fajta igényeit nem tudjuk kielégíteni, akkor következő évtől váljunk meg tőle és nem feltétlen kell éveken át tartó kísérletezésekbe belekezdeni. Sok zöldségféle kifejezetten az intenzív termesztéshez van nemesítve, így nem elvárás fajtaként tőle, hogy arid körülmények között, vegyszermentesen, tápanyagutánpótlás nélkül csodaméretű terméseket hozzon.

Vízgazdálkodás

Amivel viszont érdemes kísérletezni, az a kertünk vízgazdálkodása. A komposztálás és az érett komposzt visszahordása a kerten nagyon jó vízgazdálkodású talajt fog eredményezni. Próbáljuk ki az önöntözős magaságyásokban rejlő lehetőségeket, a házi aquapóniát vagy más víztakarékos megoldásokat. Hosszútávon és a fenntarthatóság kedvéért ezek a kísérletezések mind megtérülnek. Sok tájegységen a permakultúra vagy más notill technológiák is működőképesek, bátran vágjunk bele ember- és környezetkímélő megoldások használatába, ezzel is gazdagítva a talaj és a közvetlen környezetünk biológiai sokféleségét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A díszcsalán téli gondozása

2024. december 22. 10:10

A téli időszakban gondos ápolást igényel, mert meleg éghajlati származású növényként érzékeny a hidegre és a fagyra.

Így válasszunk dísznövényt a munkahelyünkre!

2024. december 22. 05:40

Nem minden növény alkalmas munkahelyi környezetbe. Ha szeretnénk, hogy a növények valóban hozzájáruljanak a kedvező munkahelyi légkörhöz, figyelembe kell venni néhány alapvető szempontot.

Mit tegyünk, hogy a madáritató ne fagyjon be a tél folyamán?

2024. december 21. 16:10

Mivel a hideg évszakban itthon maradnak, a legtöbb vízforrásuk befagy, így friss vizet találniuk ebben az időszakban igencsak nehéz lehet.

A szobai azálea teleltetése: így virágzik újra

2024. december 21. 10:10

Az azáleák egyenletes bimbóeloszlással rendelkezzenek, és a bimbók körülbelül fele már színesedjen. Ez az egészséges növények egyik legbiztosabb jele.

Kibírhatatlan a szomszéd permetezőjének zaja

2018. június 27. 06:43

S. Mária kérdése: a szomszédban állandóan zúg a permetező, a leglehetetlenebb időpontokban permetezi a gyümölcsfáit. Nem kellene velünk megbeszélnie, hogy mikor nem zavaró ez a munka?

Fókuszban az étkező: így készítsünk kerti étkezőt a nyári ebédekhez!

2023. június 20. 11:39

Akár grillezésekkor, akár egy sima kinti ebéd idejére az egyik legfontosabb szempont az, hogy ahova leülünk, ott árnyék legyen.

Mire jó a csalán, ha van a kertben?

2022. május 22. 08:36

Ha egy kerti felületünkön megtelepszik a csalán és még jól is érzi magát, az annak a jele, hogy vízellátottságban jó a talaj és sok benne a nitrogén is.

Lemosó permetezés: nem lehet tovább várni

2019. március 5. 11:01

Az átlagosnál melegebb, de száraz időben jelentősen felgyorsult a gyümölcsfák fejlődése. Néhány nap alatt megduzzadtak a rügyek, elsőként a fekete ribiszkén, majd a mandula és a kajszi virágrügyei kezdtek piroslani.