Növényvédelem
Fizetett tartalom

Tasakospatkányok 24 óra alatt ástak életet a St. Helens-hegyen

Agrofórum Online

Amikor a Mount St. Helens 1980-ban kitört, a láva óriási területen minden élőlényt kiirtott. Kísérletképpen a tudósok 1983-ban 24 órára tasakospatkányokat helyeztek el a felperzselt, lávával elöntött hegy egyes részein. Ennek az egyetlen napnak az előnyei évek múltán váltak nyilvánvalóvá – és még 40 évvel később is láthatóak.

A tudósok abból a feltételezésből indultak ki, hogy a hamu és a törmelék teljes lehűlését követően a jótékony baktériumok és gombák mélyebb talajrétegekből történő kiásásával a pocoknyulak képesek lehetnek elősegíteni a hegy növény- és állatvilágának regenerálódását. Két évvel a kitörés után tesztelték ezt az elméletet.

Mikorrhizával „termékenyítik” meg a felszínt

Gyakran kártevőnek tekintik a tasakospatkányokat, de mi úgy gondoltuk, hogy az alsó talajréteget a felszínre viszik, ahol annak mikrobiomja hatással lehet a kiégett felszín termékenységére – beszélt az elméletükről a kutatócsoport egyik tagja. Igazuk volt. Azonban nem számítottak arra, hogy a kísérlet pozitív következményei még ma, 2024-ben is láthatóak lesznek.

A Frontiers in Microbiomes című folyóiratban megjelent tanulmány részletesen bemutatja a gombák és baktériumok közösségeinek tartós változását ott, ahol a tasakospatkányokat elhelyezték, összehasonlítva a szomszédos területekkel, ahová nem telepítették őket. Ez egy olyan eredmény, amire senki sem számított.

1983-ban helikopterrel jutottak el egy olyan területre, ahol a láva porózus habkőből álló, omladozó lemezként borította a földet. Akkoriban mindössze tucatnyi növény volt képes megélni a vulkáni palán. A növények magjai valószínűleg madarakkal érkeztek, de nehezen fejlődtek a tápanyagot szinte teljesen nélkülöző „talajon”.

Miután a tudósok egyetlen napra két, habkővel borított területre tasakospatkányokat helyeztek ki, a föld újra életre kelt. Hat évvel a kísérlet után 40 000 növény élt a pocoknyulak felásta parcellákon. Ahol a pocoknyulak nem tevékenykedtek, a talaj többnyire kopár maradt.

És hogy mi ennek az oka?

A magyarázat nem a felszínen, hanem a felszín alatt rejtőzik, láthatatlanul. Az itt élő mikorrhiza gombák behatolnak a növények gyökérsejtjeibe, és szimbiotikus kapcsolatot alkotva segítik egymást: a gombák a növényeket a víz- és tápanyagfelvételben, míg cserébe a gyökerekből a számukra szükséges tápanyagokat tudják elvonni. Megvédik a növényeket a talajban lévő kórokozóktól, és azáltal, hogy ezen a kopár helyen tápanyagot biztosítanak, segítik a növények megtelepedését és túlélését.

Néhány gyomfaj kivételével a legtöbb növény gyökere semmiképpen sem elég hatékony ahhoz, hogy magától hozzájusson az összes szükséges tápanyaghoz és vízhez. A gombák a gyökerek meghosszabbításaként szállítják ezeket az anyagokat.

A hamuval borított erdő túlélését is biztosította a mikorrhiza gomba

A tanulmány egy másik aspektusa még jobban kiemeli, hogy ezek a mikrobák mennyire kritikus szerepet játszanak a növények újbóli elterjedésében egy természeti katasztrófa után. A hegy egyik oldalán egy öreg erdő volt. A vulkánból származó hamu betakarta a fákat, nem engedte át a napsugárzást, ami miatt a fenyők tűlevelei túlmelegedtek és lehullottak. A tudósok attól tartottak, hogy a tűlevelek elvesztése az erdő összeomlását fogja okozni.

Nem ez történt. Ezeknek a fáknak saját mikorrhiza gombáik vannak, amelyek felvették a tápanyagokat a lehullott tűkből, és segítettek a fáknak újra kihajtani. A fák néhány helyen szinte azonnal feléledtek, és nem pusztultak el, ahogy az emberek korábban gondolták.

Ugyanakkor egy másik erdőterületen, amelyet éppen a kitörés előtt vágtak ki, nem voltak lehulló tűlevelek, amelyek tápanyagforrást biztosítottak volna. Itt a vegetáció most is sokkal lassabban fejlődik. A kutatók szerint döbbenetes a különbség az öreg, de újrahajtó erdő vegetációja és a kivágott terület között. Elmondásuk szerint nem hagyhatjuk figyelmen kívül a természet alkotóinak kölcsönös függőségét, különösen azokét, amelyeket nem látunk, mint például a mikrobák és a gombák.

Fotó: Pixabay

Egy gáz, ami megöli a kórokozókat – de jót tesz a növényeknek

2025. augusztus 3. 16:10

Az ózon alacsony koncentrációban hatásosan képes elpusztítani kórokozókat és rovarokat, ugyanakkor növényre szabott adagolás nélkül káros is lehet.

30. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

2025. július 30. 15:10

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervező partnereivel együtt idén is megrendezi a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

EFSA: biztonságos szinten a növényvédőszer-maradékok

2025. június 16. 13:10

Az EFSA 2023-as adatai szerint az EU-ban a legtöbb élelmiszerben kimutatható maradékok szintje biztonságos.

Talajlazítók többféle kivitelben

2019. augusztus 7. 09:48

A QUIVOGNE SSDR talajlazító több munkaműveletet egyesít, hiszen lazítja a mélyebb talajréteget, enyhén forgatja és aprítja a felső talajszelvényt és a kapcsolt hengerrel lezárja a felszínt.

Baktériumkészítményekkel a precízebb és fenntarthatóbb gazdálkodás irányába

2019. január 30. 11:08

Nincsen más lehetőség, mint előre menekülni. Ezt vallja idősebb és ifjabb Petrohay György, akik a Velencei-tó közelében, Seregélyes határában gazdálkodnak.

Nagy esők után csökken a talaj pH-értéke

2024. augusztus 8. 12:10

A csapadékot követő pH-érték-csökkenés a mély gyökérzónájú, jó kapillaritású talajokon hamar rendeződik. Ahol nem, ott meszezésre van szükség.

Legyen saját fűszerkertünk - 4. rész

2019. május 29. 12:52

Hol nevelhetjük házikertünkben sikeresen a bazsalikomot, a citromfüvet és a mentát? Mi a különlegessége ezeknek a fenséges illatú növényeknek, és milyen ínyencségek ízesíthetők ezekkel a fűszernövényekkel?