Ház, táj blog

Borban az igazság

Agrofórum Online

Ezt a nem újkeletű megállapítást jó néhányan hangoztatták – persze többnyire néhány pohár után – a Budapest Borfesztiválon. Kissé már kapatosan.

Még este nyolc óra tájékán is hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt a Budai Várban, hogy bebocsátást nyerjenek Európa legrangosabb borfesztiváljára.

Ondré Pétertől az AMC új ügyvezető igazgatójától kaptuk a meghívást egy kis baráti beszélgetésre és borkóstolásra a Malatinszky pincészet pavilonjához, az AMC és sajtó kapcsolatát erősítendő.

Arra invitálom Önöket, hogy velem és munkatársaimmal közösen tegyenek egy próbát, s a Budapest Borfesztiválon társaságunkban teszteljék, hogy melyik halfajtához, melyik a kedvenc hazai, organikus boruk – mondta.

Útmutatást a halak és borok világába a 30 hektáros termőterülettel rendelkező, villányi Malatinszky Kúria alapítója, Malatinszky Csaba ad nekünk. Organikus borainak bemutatásával, szakértelmével gazdagítva szaktudásunkat hozzásegít Bennünket ahhoz, hogy megtapasztalhassuk, melyik halfajtához, melyik ízvilághoz, melyik itóka illik leginkább, milyen boritalt válasszunk a jövőben, ha igazi gasztronómiai élményben szeretnénk társaságunkat, barátainkat részesíteni.

– Nini! Nem a Miniszter Nagy István közeledik felénk? – kérdezte Malatinszky Csaba. Hívd már ide!
Ondré Péter sem volt rest, rögvest a Miniszterhez lépett, akit mint, egykori kabinetfőnöke ismerősként üdvözölt.
– Ejha! – mondta a Miniszter –, ez aztán a bor a javából.

Egy koccintással Ondré Péter is megerősítette a minősítést.

– Egyet mondok nektek – komolyodott el a Miniszter – ez olyan kiváló bor, hogy…
– Hogy ennél jobbat mostanában nem ittál – fejezte be a mondatot Malatinszky Csaba.
– Úgy van – kontrázott a Miniszter.
És igaza is volt, mert hol van az igazság?

Hát persze, hogy a borban.

A tábla széléről, pohárral a kezében – Dr. Bódis László

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Az ökológiai sövény növényei

2025. november 13. 05:40

A sövények kiterjedt lehetőséget adnak menedékként a kertünk hasznos állatainak az időszakos vagy hosszabb ideig tartó nyugalmi időszakokhoz.

Ökológiai sövény – a fenntartható, fajgazdag kert élő védőfala

2025. november 11. 05:40

Az ökológiai sövény kialakításához különböző időben virágzó, különböző terméseket hozó, lombhullató és örökzöld cserjéket kell kombinálni.

A valódi ízek az érdekesek, - avagy borok enzimek, élesztők és kén nélkül

2019. március 1. 10:47

A Garam-menti dombság, a Duna közelsége, a szőlőhegy lábánál elterülő halastavak és a mocsaras Párizsi patak sajátos mikroklímát teremt. A különleges környezeti adottságok között termett szőlőből Sütő Zsolt kürti borász egyedi módszerek alkalmazásával készít bort – nem használ élesztőt, enzimet, ként; borait hordóban, illetve nyíltkádas erjesztéssel készíti seprőn tartással és élesztő-hártya alatti érleléssel.

Elkezdődött a szüret a Villányi borvidéken

2020. augusztus 14. 12:26

Az Irsai Olivér szedésével megkezdődött a szüret Villány környékén is.

Oltalom alá kerülnek a csopaki borok

2020. július 21. 08:02

A bizottsági tájékoztatás szerint az oltalom a Balaton északi partjának keleti medencéjében a Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulatán termelt borokra vonatkozik.

Nyilvános a 2018. évi borszőlő átlagár előrejelzés

2018. július 23. 17:02

Ahhoz, hogy a szőlőárak a folyamatosan növekvő termelési költségek ellenére is méltányos jövedelmet biztosítsanak a gazdák számára, elengedhetetlennek tűnik a borok kereskedelmi átadási árának emelése.